Râșnov

ski-rasnov-ro

Din nefericire, în țara noastră se parafează anual mii de contracte și licitații în scopuri ilicite, iar banii se scurg – încet, dar sigur – în neant, în conturile indivizilor fără valoare interioară. În condițiile date, un vis suna imposibil în urmă cu un deceniu: acela de a avea și în România o bază de sărituri cu schiurile, un complex de trambuline în care sportul se poate naște și la noi, în adevăratul sens al cuvântului.

Privind magia competițiilor din fața televizoarelor și împărtășind din lipsă de alternativă o simpatie pentru norvegieni, finlandezi, polonezi, elvețieni etc., privitorii români ai ski jumping-ului sperau – în zadar, se gândeau ei – la grăbirea zilei în care un sportiv din România va evolua în Cupa Mondială și în Turneul Celor 4 Trambuline, închipuindu-și steagul nostru ca fiind „arborat” falnic pe tabela grafică a transmisiunilor TV.

Iată-ne în 2017! Din fericire, situația a luat o turnură pozitivă. Țara noastră are Icari moderni al căror nume este strigat în catalogul Cupelor Mondiale masculine și feminine, cu o regularitate mai mult sau mai puțin ridicată. 

*

16 iulie 2009. Primii muncitori sosesc în Valea Cărbunării, Râșnov, pentru a începe lucrările la construirea primei baze olimpice de sărituri cu schiurile din România. Primul centru de sărituri cu schiurile modern, adaptat la cerințele internaționale și dătător de speranță își face, ușor-ușor, apariția, conturându-se de la zi la zi.

În urma unor înțelegeri între OMV România, Federația Română de Schi și Biatlon și Primăria Râșnov, țara noastră avea să beneficieze de o temelie pe care își poate consolida viitorul în acest sport. Cheltuind 15 milioane de euro în mod înțelept, în comparație cu deznodămintele altor zeci de milioane care poposesc în buzunarele unor persoane fizice damnabile, statul român și sponsorii atrași au făcut, probabil, cel mai frumos cadou tuturor care iubesc ski jumping-ul. Însă, întâi de toate, au oferit o șansă juniorilor români. O oportunitate de a se dezvolta pe plan profesional aici, în țară, nefiind nevoiți să cheltuie enorm pentru antrenamente în străinătate. Deci, o sumă bine cheltuită, așa cum spuneam.

În procesul alocării acestei sume imense săriturilor cu schiuri, oamenii care merită menționați sunt: Adrian Veștea, fostul primar al orașului Râșnov, ministrul Turismului de atunci, Elena Udrea, care a aprobat alocarea fondurilor la cererea Federației Române de Schi și Biatlon și președintele FRSB, Dan Gheorghe Mihoc.

În afară de cele trei trambuline construite în prima fază a proiectului, care au punctele de construcție situate la 15, 35 și 64 de metri, mai există în prezent și o trambulină de dimensiuni normale – cu punctul K la 90 de metri. Construcțiile pentru această trambulină au debutat în anul 2011, dar finanțarea a venit de această dată exclusiv din partea statului român.

prosport-ro

Punând astfel Râșnovul pe harta mondială a săriturilor cu schiuri și oferind o importanță ridicată orașului transilvănean, responsabilii înălțării acestui complex au avut plăcerea de a fi prezenți la inaugurarea oficială a centrului de ski jumping din Râșnov, care s-a petrecut pe 14 noiembrie 2012 – un an mai târziu decât momentul în care trambulinele au fost date în folosință – vara anului 2011.

Complexul de trambuline de la Râșnov este singurul din România și din sud-estul Europei care întrunește standardele impuse de FIS (Federația Internațională de Schi). Acesta dispune de o instalație de producere a zăpezii artificiale, o instalație de irigație, suprafață artificială și gazon natural – aspecte cărora se datorează disponibilitatea de a utiliza trambulinele pe întreaga durată a anului.

Centrul posedă și instalație de telescaun, o clădire pentru birouri și vestiare, o stație de apă și o parcare. Întregul complex se întinde pe 10.849 de metri pătrați, iar toate trambulinele sunt omologate de către FIS. Pentru a ne oferi o idee privitor la înălțimea geografică la care este situat centrul din Munții Postăvarul, altitudinea punctului de start al unei evoluții este de 793,59 m, pe trambulina K90. Lungimea zonei de elan este de 94,5 m în cazul aceleiași trambuline, iar altitudinea zonei de aterizare este de 681 m, cu peste 100 de metri mai mică decât cea de la care sportivii/sportivele își încep evoluția.  

Menirea acestui complex de trambuline este aceea de a găzdui antrenamentele echipei naționale de sărituri cu schiurile și competiții de ski jumping, naționale și chiar internaționale. Această bază este singura din România destinată sporturilor nordice – sărituri cu schiurile, biatlon, schi fond și combinată nordică – deci poate fi numită capitala sporturilor de iarnă din România.

Și fiindcă niciun efort nu rămâne nerăsplătit, complexul de la Râșnov a atras organizarea de evenimente speciale, spărgând gheața la mai multe niveluri în ceea ce privește relația sărituri cu schiurile – România.

În ziua de 9 iunie 2012, Cupa de Vară FIS a făcut legătura dintre Râșnov și celebrități ale ski jumping-ului, ca Thomas Morgenstern – campion mondial și olimpic – și Robert Kranjec – campion mondial la disciplina zbor cu schiurile. Aceștia au probat cu drag trambulina K64 a complexului, cu doar jumătate de an înainte să se desfășoare Cupa FIS la Râșnov, care a consemnat o altă premieră națională: întâia competiție oficială internațională pe trambulina K90 de la Râșnov.

În 2013, Râșnovul a fost gazda competiției de ski jumping inclusă în programul Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE), iar în 2014 și 2015 complexului i-a fost atribuită organizarea a câte două etape de Cupă Mondială feminină la sărituri cu schiurile. Sara Takanashi, Daniela Iraschko-Stolz, Carina Vogt, Dana Haralambie și Bianca Ștefănuță au performat în aceste evenimente, la baza trambulinei aflându-se de fiecare dată un public suficient de numeros, în ciuda condițiilor meteorologice nefavorabile (n.r. cele din 2015). Nu în ultimul rând, Râșnovul a organizat Campionatele Mondiale de Juniori în 2016, competiție în cadrul căreia s-a stabilit noul record al trambulinei K90 – 105,5 metri, zburați de David Siegel. 

eqeq1

Dacă la Valea Strâmbă, Predeal, Borșa sau Săcele, trambulinele de sărituri cu schiurile au devenit dărăpănături, iar autoritățile se interesează prea puțin sau deloc în reabilitarea lor, la Râșnov putem afirma, cu mândrie și din toată inima, că avem un complex de calitate înaltă, demn de toată considerația tuturor simpatizanților acestui sport.

În cazul în care sunteți sceptici și nu vă lăsați ușor impresionați, vă îndemn să citiți mai jos declarațiile referitoare la complexul din Râșnov acordate de doi oameni care cunosc, poate mai bine decât oricine, ce înseamnă o trambulină/un centru de calitate: 

 „Nu era nimic aici când am venit prima dată în România, în 2007. Sunt impresionat de ce s-a întâmplat în toţi aceşti ani. Este o onoare să iau parte la această competiţie. Am simţit aceeaşi atmosferă ca în Cupa Mondială în ceea ce priveşte organizarea și interesul mass-media şi al publicului,” a spus Thomas Morgenstern.

„Este un complex frumos aici, bun pentru sportul nostru, pentru competitorii tineri din România. Am avut parte de campionate naționale minunate, cu performanțe extraordinare ale atleților. Sperăm să revenim cu sportivi internaționali care să concureze aici din nou,” a întărit Walter Hofer.

surse foto: skirasnov.ro, prosport.ro

Povești de citit | sărituri cu schiurile