Vântul a șuierat adesea în stagiunea 2015/16 a Cupei Mondiale la sărituri cu schiurile, însă a lăsat loc surprizelor și competițiilor magice. Până și acest sezon, greu încercat de pale nefavorabile, a oferit numeroase lucruri dificil de uitat. Dintr-o mulțime de momente frumoase, am selectat zece, care mi s-au părut deosebite de-a dreptul.

  1. Constanța Sarei Takanashi

Ediția 2015/16 a Cupei Mondiale feminine a evidențiat în mod aparte o singură săritoare: japoneza Sara Takanashi. Perfecționismul asiatic a fost vizibil etapă de etapă, rodind complet în 14 dintre cele 17 etape desfășurate. La finalul unui sezon în care 82% dintre competiții au fost câștigate de Sara, concurența s-a văzut nevoită să asiste neputincioasă la supremația acesteia. Consistența niponei a fost demonstrată și de cea mai slabă clasare obținută în stagiunea aceasta, și anume locul 4, la Ljubno, Slovenia.

sara takanashi

  1. Primele victorii din carieră pentru norvegienii Tande, Gangnes și Forfang

Retragerea celor doi „Anderși”, Bardal și Jacobsen, înaintea startului acestui sezon, împrăștia semne de întrebare cu privire la valoarea echipei norvegiene. Cu un lot foarte tânăr, talentat și dornic de performanță, Alexander Stöckl a putut să își arate calitatea remarcabilă de antrenor, iar rezultatele au fost pe măsura eforturilor sale. Sezonul a debutat cu o victorie totalmente surprinzătoare, semnată de Daniel Andre Tande la Klingenthal. Mai apoi, Kenneth Gangnes a bifat la rândul său primul succes individual în lumea Icarilor moderni, la Lillehammer, urmând ca Titisee-Neustadt să fie gazda primei reușite a lui Johann Andre Forfang printre seniori. Rezultatul final? Norvegia a devenit câștigătoare în clasamentul Cupei Națiunilor.

facebook com

  1. Podiumul de la Engelberg: frații Prevc și Noriaki Kasai

Engelberg a fost locul în care Peter Prevc și-a declarat răspicat intenția de a câștiga sezonul de Cupa Mondială. Dar cele două victorii de etapă reușite de Peter au fost mai puțin memorabile decât top 3-ul primei etape. Peter Prevc, Domen Prevc și Noriaki Kasai au urcat pe treptele podiumului, bifând două aspecte statistice istorice: în primul rând, prezența a doi frați pe primele două poziții ale clasamentului și, în al doilea rând, prezența extremelor în materie de vârstă: Domen, la 16 ani, alături de „Nori”, la vârsta de 43 de ani.

fis ski com

  1. Recordul lui Peter Prevc la Kulm

Campionatele Mondiale de Zbor de la Kulm au fost într-adevăr spectaculoase, conținând trei recorduri noi de trambulină. Noriaki Kasai și Peter Prevc au corectat cea mai lungă performanță, în prima zi de concurs, iar a doua a adus recordul în vigoare: 244 de metri plutiți cu grație de noul campion mondial, Peter, care și-a securizat astfel medalia de aur ce îl certifică drept cel mai bun zburător din lume.

  1. „Telemarcul dublu” al lui Simon Ammann

Legendarul săritor elvețian a început sezonul cu o schimbare semnificativă. Simon și-a schimbat modul de aterizare, din motive medicale, alegând să nu forțeze prea mult pe genunchiul drept. Din nefericire pentru el, telemarcul a rămas o tehnică imposibilă de realizat la revenirea pe sol, în acest sezon (de tranziție), iar urmăritorii și chiar susținătorii săi nu au ezitat să facă haz de necaz în acest sens, numindu-i maniera de aterizare „telemarc dublu”.

12512605_973835279358646_3704638425961847106_n

  1. Victoria lui Peter Prevc în Turneul Celor 4 Trambuline

Ediția cu numărul 64 a Vierschanzentournee a fost plină de emoție, începând cu seara fantastică de la Oberstdorf. Circa 30,000 de germani au creat o atmosferă pasionantă, în pragul sărbătorilor, asistând la o victorie a conaționalului lor, Severin Freund. Însă Peter Prevc, mulțumit cu locul 2 în prima etapă, a sprintat la Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck și Bischofshofen, asigurându-și primul Vultur de Aur din carieră. Cele trei succese s-au dovedit incontestabile, spre deosebire de reușita lui Severin, de la Oberstdorf. Doar vântul și inadvertențele organizatorilor l-au împiedicat pe sloven să egaleze performanța „irepetabilă” a lui Sven Hannawald, din 2002.

sloveniatimes com

  1. Recordul lui Domen Prevc la Titisee-Neustadt

Talentul fratelui mai mic al lui Peter și Cene, Domen, este imposibil de negat. La doar 16 ani, săritorul sloven are deja în palmares un record de trambulină, stabilit pe 11 martie 2016, la Titisee-Neustadt. Beneficiind de un vânt favorabil, Domen Prevc a știut cum să gestioneze avantajul și a zburat 148 de metri pe Hochfirstschanze. Drept urmare, Domen a corectat cu trei metri recordul stabilit de Sven Hannawald și Adam Malysz, acum mai bine de un deceniu.

  1. Campionatul Mondial de Juniori de la Râșnov

România a avut onoarea de a organiza cel mai important eveniment destinat juniorilor, în acest sezon. Valea Cărbunării din Râșnov a fost gazda primitoare a unor întreceri spectaculoase, în care germanul David Siegel a stabilit noul record al celei mai mari trambuline din complex: 105,5 metri pe K90.

Mai mult, prezența lui Domen Prevc a atribuit valoare semnificativă întregului eveniment. Tânărul sloven a condus echipa mixtă a Sloveniei spre victorie, în prima competiție mixtă organizată în istoria Campionatelor Mondiale de Juniori. Germania a ieșit campioană în proba masculină pe echipe, David Siegel și Chiara Hölzl s-au impus în probele individuale, iar România a fost la rândul ei reprezentată cu demnitate. Dana Haralambie a ratat podiumul la numai șase zecimi de punct, Eduard Török și Iulian Pîtea au obținut clasări onorabile, pe locurile 14 și 24, iar întrecerea mixtă ne-a regăsit echipa clasată între cele mai bune opt din lume, pe locul al șaptelea.

IMG_20160223_141259

  1. Performanțele Danei Haralambie de la Lillehammer și Oslo

Ediția 2015/16 a Cupei Mondiale feminine a însemnat și confirmarea Danei Haralambie printre cele mai bune săritoare din lume. Românca și-a făcut prezența simțită în nenumărate rânduri, strângând nouă clasări în top 30. Dintre acestea, cele deosebite s-au derulat în Norvegia, întâi la Lillehammer, apoi la Oslo. Prima etapă a stagiunii a consemnat o clasare uimitoare, pe locul 21, după două sărituri de 87,5, respectiv 86,5 metri, în vreme ce întrecerea de la Oslo a înregistrat cea mai bună performanță a sa în Cupa Mondială. Pe celebra trambulină Holmenkollen, Dana a zburat 113,5 și 115 metri, poziționându-se pe locul 20 la finalul etapei.

dana

  1. Prezența cu numărul 500 pentru Noriaki Kasai în Cupa Mondială

Tergiversată de vântul prea puternic de la Titisee-Neustadt, a 500-a participare a lui Noriaki Kasai în Cupa Mondială a avut loc la Planica și a fost onorată cum se cuvine de către organizatori și reprezentanții FIS. Cei din urmă amintiți i-au acordat japonezului privilegiul de a purta un tricou de concurs cu numărul 500, făcând o excepție de la regulament, în vreme ce slovenii i-au oferit un tricou în miniatură, pe care „Nori” să îl dăruiască fiicei sale nou-născute. Zâmbetul legendarului japonez pe care l-am putut vedea joi, 17 martie, a spus mai mult decât o performanță. A spus povestea disciplinei fără de care Noriaki nu ar fi putut ajunge la grandoarea reușitelor de acum.

hopplandslaget-facebook

Sezonul se încheie cu imaginea unui Peter Prevc invincibil în fața concurenței, dar și cu un Noriaki Kasai imbatabil în lupta cu timpul. Japonezul o câștigă, zi după zi, iar obiectivele pe care și le impune – 600 de participări în Cupa Mondială și încă două Olimpiade – par fezabile, având în vedere calitățile incredibile ale asiaticului.

surse foto: japantimes.co.jp, facebook.com, fis-ski.com, eurosportplayer.com, sport.de, sloveniatimes.com 

text scris de Marcu Czentye, Telemarcu