Îmbibat în suspans, sezonul 2016/17 la sărituri cu schiurile a prezentat multe răsturnări de situații, premiere și reveniri spectaculoase. Dintre multitudinea de evenimente, am selectat zece dintre cele care au impresionat profund publicul și, cu părere de rău față de anumite întâmplări care n-au putut fi incluse în această listă, concluzia stagiunii rămâne clară: a fost încântătoare. 

10. Debutul en-fanfare al lui Domen Prevc

Odată cu apropierea de timpul iernii, lumea Icarilor moderni a rămas înghețată, dar nu din cauze meteorologice. Un puști necunoscător de frică și respect a sfidat experiența celorlalți săritori cu schiurile și a pus în relief disciplina cu care s-a antrenat în presezon. Rezultatul? Domen Prevc a făcut lumea să se întrebe dacă ar putea câștiga întregul sezon al Cupei Mondiale. N-a făcut-o, dar cele 4 victorii de etapă izbutite în primele 7 competiții individuale ale sezonului rămân o mărturie solidă a ceea ce slovenul de 17 ani poate obține în sezoanele viitoare. De pus în ramă, rezumatul prestațiilor sale din debutul sezonului a fost etapa secundă de la Engelberg, unde Domen a triumfat convingător, stabilind și noul record al trambulinei Gross-Titlis: 144 de metri.

domen-prevc-telemarcu

9. Cea mai bună clasare a Danei Haralambie în Cupa Mondială

Cu sărituri de 91, respectiv 84 de metri, Dana a reușit la Nizhny Tagil, Rusia, pe 11 decembrie 2016, cea mai bună performanță românească în ski jumping-ul feminin: o clasare pe locul 18 la finalul unei etape din Cupa Mondială. 

Mai mult, în pauza acelei etape Dana Haralambie se afla în top 10-ul ierarhiei intermediare, reușita indicând posibilitatea unui progres mai apăsat în anii ce vor urma, în care sportiva din țara noastră se va putea baza pe experiența stagiunilor anterioare. De lăudat pentru acest succes este și antrenorul Danei, Magdo Csaba, care a reușit până acum să-i ridice încet, dar constant nivelul săriturilor.

dana-haralambie-nizhny-tagil

8. Kamil Stoch, la primul „Vultur de Aur” din carieră

Deși Stefan Kraft și Daniel Andre Tande au dominat primele trei etape ale ediției cu numărul 65 din Vierschanzentournee, Kamil Stoch și-a pus experiența în valoare și s-a dovedit a fi, la final, singurul sportiv care a pus în scenă 8 sărituri de nivel înalt. 

Daniel a ratat la limită victoria, iar Kamil a fost cel care și-a stăpânit mai bine nervii, forma sa de moment conturându-se în primul succes din cadrul celui mai impunător turneu de sărituri cu schiurile din lume. 

kamil-stoch-tc4t

7. Etapele de CM feminină desfășurate la Râșnov

După sezonul 2015/16, în care Valea Cărbunării nu le-a putut primi pe cele mai bune săritoare ale lumii, Cupa Mondială feminină s-a întors cu brio la Râșnov în sezonul 2016/17, cu 2 etape excelent organizate și spectaculoase din punct de vedere competițional.

Maren Lundby și Sara Takanashi au fost cele două câștigătoare ale competițiilor, japoneza bifând de altfel în România cea de-a 50-a victorie de etapă a carierei. În ambele concursuri, Dana Haralambie s-a clasat pe locul al 24-lea, iar Diana Trâmbițaș și-a făcut debutul cu această ocazie în CM. La întregul spectacol a contribuit și publicul, venit în număr mare să cinstească progresul ski jumping-ului românesc și oportunitatea deosebită de a le vedea zburând pe cele mai talentate săritoare.

rasnov-romania

6. Întrecerile preolimpice de la PyeongChang

Nivelul celor 4 competiții propriu-zise desfășurate în PyeongChang n-a fost neapărat special, dar lumea Icarilor moderni s-a putut bucura de întâia ocazie în care a pătruns în Coreea de Sud cu programul Cupelor Mondiale.

Au fost teste satisfăcătoare pentru sportivi, care au însemnat un prim contact cu trambulina pe care se vor duela, în 2018, pentru mult râvnitele medalii olimpice. Conform rezultatelor, Stefan Kraft, Maciej Kot, Sara Takanashi și Yuki Ito (câștigătorii etapelor) sunt candidați de luat în seamă la JO 2018, însă timpul poate schimba datele problemei.

PyeongChang-CoreeadeSud-telemarcu.ro

5. Campionatele Mondiale de Schi Nordic din Lahti

Ediția 2017 a CM de Schi Nordic a fost intensă și fascinantă prin nivelul săriturilor. În partea inițială a acesteia, Carina Vogt și-a apărat titlul de campioană mondială, respingând din nou încercarea Sarei Takanashi de a-și adjudeca medalia de aur. Mai apoi, Polonia scria o pagină de aur în istoria ski jumping-ului din țara lui Adam Malysz, impunându-se în competiția pe echipe.

Nu în ultimul rând, Germania și-a confirmat statutul de națiune bivalentă, triumfând în întrecerea mixtă pe echipe, la care a participat și reprezentativa României, formată din Diana Trâmbițaș, Dana Haralambie, Sorin Mitrofan și Iulian Pîtea. Totul a pălit însă în comparație cu performanțele lui Stefan Kraft, care n-a fost oprit nici pe trambulina normală, nici pe cea mare, devenind astfel dublu campion mondial la sărituri cu schiurile. 

carina-vogt-germania

4. Prima ediție a turneului Raw Air

„Cea mai intensă, cea mai extremă” – așa se pretindea a fi Raw Air în sloganurile care au acaparat canalale mediei sociale. Tulburată serios de vânt și condiții potrivnice, întâia ediție a competiției norvegiene n-a fost un succes deplin, dar a conținut chiar și așa numeroase prestații stelare, în mod special din partea lui Stefan Kraft și Andi Wellinger.

Suspansul a fost enorm, germanul ratând de puțin victoria generală, din cauza unei ultime sărituri ratate, în urma căreia Stefan avea să se bucure de acest succes dificil de obținut, la capătul a zece zile istovitoare.

raw-air-telemarcupunctro

3. Irezistibilitatea Sarei Takanashi

Întregul sezon a părut ca un moment pentru Sara, care a făcut din nou mult din ce a vrut: a câștigat și și-a afișat superioritatea față de concurență. Cu 9 victorii de etapă din 19 posibile, pentru Takanashi această stagiune a însemnat atingerea și chiar depășirea bornei de 50 de succese în Cupa Mondială, o performanță de necrezut pentru o sportivă de numai 20 de ani. 

Din fericire pentru spectacolul probei feminine, Yuki Ito s-a dovedit un rival competitiv pentru Sara, reușind 5 victorii și anunțându-se o candidată relevantă la titlul din ediția următoare. 

sara-takanashi-japonia

2. Noile recorduri ale trambulinei Letalnica din Planica

Ultima competiție pe echipe a sezonului a fost prilejul perfect pentru unii zburători de a pluti mai mult decât s-a plutit vreodată pe Letalnica. Concret, Stefan Kraft și Kamil Stoch l-au înlăturat pe Peter Prevc din postura de recordmen al trambulinei slovene, zburând 251, respectiv 251,5 metri.

Au fost distanțe fenomenale, și mai impresionante având în vedere că s-au derulat succesiv în desfășurarea etapei, conturând astfel cel mai bun grupaj de 2 prestații din, probabil, întreaga istorie a acestui sport. 

kamil-stoch-polonia

1. Recordurile mondiale stabilite la Vikersund 

Robert Johansson și-a încântat conaționalii care au venit să asiste la etapa pe echipe de la Vikersund, zburând 252 de metri și corectând cu jumătate de metru vechiul record, ce-i aparținea lui Anders Fannemel.

Dar Stefan Kraft a bulversat calculele norvegiene și a devenit noul recordmen mondial al acestei discipline, zburând 253,5 metri și plasând steagul Austriei în fruntea clasamentului celor mai lungi zboruri făcute vreodată pe o trambulină. 

stefan-kraft-record

Când privim înapoi și vedem un sezon care ne-a adus multe recorduri noi de trambuline, 2 noi recorduri mondiale și cea mai bună clasare românească în Cupa Mondială, nu putem decât să sperăm că următorul va fi cel puțin la fel de bun precum acesta, care nu va fi uitat prea curând.

surse foto: twitter.com, facebook.com, tagesspiegel.de, skijumping.pl