Schimbul 4, manșa întâi. Stefan Kraft e pe cale să închidă seria zborurilor Austriei în prima parte a etapei pe echipe și inspiră aer pe gură, pregătindu-se de un zbor potențial vital în economia clasamentului general Raw Air. Privește în jos, timid, și se împinge din bara de start cu maximă forță, începând să alunece pe masa trambulinei.

Circa 7 secunde mai târziu, Stefan se desprinde, cu o viteză de 99,6 km/h și intră veloce în poziția „V Boklöv”. Trece de faza inițială a zborului și face contactul cu pala de portanță prezentă la mijlocul zonei de aterizare a trambulinei Vikersundbakken. Casa recordurilor mondiale norvegiene, deținute de Anders Fannemel și Robert Johansson, preț de 2 ani, respectiv 10 minute, privește impersonal rescrierea istoriei.

Kraft trece nepăsător peste liniile roșii ce marchează punctul de construcție și dimensiunea trambulinei, situate la 200, respectiv 225 de metri și oferă o senzație de continuitate atât de plăcută ochiului. 

Înalt în zbor și scund la sol, micuțul „Kraftie” sfidează limitele umanului și ale imaginației, stând nemișcat în aer. Îl observi plutind mai mult decât „trebuia”, dar nu știi când și cum va ateriza.

Austriacul își întinde în lateral mâinile, pentru a se echipa cu echilibru înainte de contactul cel mai important pe care l-a făcut vreodată cu stratul superficial de zăpadă. Aterizează în plat, corpul i se-ntinde pe spate, ca recul al vitezei incredibile absorbite de sol, dar își placardează flexibilitatea și revine în poziție de echilibru.


Cu un zâmbet ca al unui copil care știe c-a făcut un lucru bun, dar așteaptă să fie lăudat, Kraft ridică mâinile în aer și simte că a depus o candidatură serioasă la titlul de recordmen mondial. Adrenalina pompând în corp, Stefan primește răspunsul oficial în câteva secunde, iar tabela electronică afișează un neverosimil 253,5 m! În litere, două sute cincizeci și trei de metri virgulă cinci, o distanță magnifică pentru lumea Icarilor moderni, nemaiatinsă până în prezent.

În mințile celor de pe margine, încep să apară îndoieli cu privire la omologarea recordului. A atins, oare, Kraft zăpada cu echipamentul? Timpul trece, iar jurații confirmă că aterizarea este conformă regulamentului, iar Stefan se poate bucura în continuare de noul statut: acela de cel mai prolific zburător al Pământului.

Performanța poate fi elogiată și mai puternic, în condițiile în care vântul a fost aproape inexistent, acesta transpunându-se într-un punctaj de compensație negativă -1,2 puncte, forță a vântului care nu poate nicidecum justifica lungimea nemaipomenită atinsă de Kraft. 

Kraft demonstrează prin acest zbor greșeala oricăruia care îndrăznește să-i conteste valoarea, însă valabilitatea recordului său nu poate fi garantată de nimeni. Planica pândește după colț, însă indiferent de noile recorduri, acest zbor va rămâne special în inimile iubitorilor de ski jumping. 

sursă foto: facebook.com