Un campion veridic este sportivul pentru care excelența a devenit obicei. Indubitabil, Kamil Stoch este unul dintre aceștia, iar astăzi polonezul a făcut un pas enorm înspre apărarea Vulturului de Aur, câștigat în premieră anul precedent. 

Garmisch-Partenkirchen a salvat, și-n actuala ediție a Vierschanzentournee, imaginea Germaniei în ceea ce privește spectaculozitatea competiției.

A fost o competiție realmente încântătoare, de la un capăt la altul, săritorii reușind să profite de condițiile meteo favorabile.

Totul a-nceput cu o prestație excelentă din partea tânărului sloven, Tilen Bartol, care, încrezător și elegant, a zburat 136 de metri și l-a învins pe Michael Hayböck în duel direct. Bartol avea să termine manșa întâi al doilea, în spatele lui Stoch.

Admirabil a fost și efortul lui Gregor Schlierenzauer, care a trecut la limită de Maciej Kot, acesta din urmă calificându-se în partea a doua de concurs grație statutului de ”lucky loser”. 

Un aspect șocant, dar care a subliniat nivelul înalt al întrecerii de azi, a fost necalificarea lui Stefan Kraft în manșa finală, austriacul sfârșind al 31-lea, după un zbor de numai 122,5 metri.

Finalul manșei a adus numeroase evoluții solide, inclusiv un zbor de 135,5 metri semnat de Stoch, urmat la scurt timp după de o săritură de 137 de metri a japonezului Junshiro Kobayashi. Freitag, cu 132, rămânea și el aproape în lupta pentru victoria de etapă.

După pauză, competiția s-a reluat într-un ritm și mai susținut, cu ștacheta și mai ridicată. Peste o treime din ultimii 30 au plutit mai mult de 130 de metri.

Bartol a făcut suficient pentru a-și asigura o clasare în top 5, într-o etapă de TC4T, Kobayashi a ratat de puțin o clasare pe podium, în timp ce Fannemel, Freitag și Stoch au eclipsat concurența.

Freitag, cu un zbor de 137 de metri în a doua jumătate de concurs, a rămas la locul de onoare până înainte de ultima evoluție a zilei. 

Înainte de a spune „La revedere, Garmisch!”, Kamil Stoch a fost de neclintit în lupta cu aerul și gravitația, plutind 139,5 metri într-o manieră ireproșabilă, notată cu 19,5 de jurați. Nemișcat în zbor, dublul campion olimpic în exercițiu a sfidat, din nou, limitele, accentuându-și astfel avantajul în fața germanului Freitag.

Stoch face 2/2 victorii în TC4T, ediția 2017/18, își calcă pe urmele făcute anul trecut și, poate la fel de important, e încă în grafic pentru repetarea performanței lui Sven Hannawald. Mai presus de orice însă, Stoch e într-o poziție terifică pentru a-și apăra Vulturul de Aur, ceea ce ar constitui o performanță incredibilă pentru el și ski jumping-ul polonez.

sursă foto: skijumping.pl