Energie! Entuziasm! Icarii moderni și-au făcut aripi de vultur și au zburat pe „Kulmile” gloriei în primele două manșe din cadrul Campionatelor Mondiale de Zbor. Într-o atmosferă prielnică zborurilor cu schiurile, Peter Prevc & co. nu au dezamăgit și au produs momente ce se înscriu, pentru moment, în cărțile de istorie. 2 recorduri de trambulină, stupoare în rândul (tele)spectatorilor și suspans peste măsură. Cu alte cuvinte, un succes absolut.

Cu bara de start situată la poziția cu numărul 20, cehul Tomas Vancura a fost primul care a ridicat sprâncene în manșa întâi, plutind 210 metri și jumătate. În prezența unui vânt rotitor, Jurij Tepes și-a etalat încă o dată abilitățile remarcabile de zburător, stând în aer 218,5 metri și fiind notat de către jurați cu 19.

Capacitatea lui Jurij de a zbura elegant o știm, la fel cum cunoaștem incapacitatea actuală a lui Simon Ammann în ceea ce privește telemarcul la revenirea pe stratul de zăpadă. Elvețianul n-a performat acest procedeu nici azi, dar a izbutit să aterizeze de partea corectă a punctului de construcție.

Vincent Descombes Sevoie a smuls zâmbete din partea privitorilor când s-a bucurat din nou în felul caracteristic, la capătul unei evoluții de 215 metri. Anze Lanisek l-a egalat ca lungime, însă atenția publicului s-a reorientat câteva secunde mai târziu spre recordmenul mondial. Anders Fannemel a zburat 234 de metri și a împins limitele acestei competiții.

Urmându-i exemplul, Noriaki Kasai a fost autorul primului moment memorabil al zilei. Samuraiul i-a permis vântului de portanță să-l izbească din plin și s-a dus… nu s-a mai oprit din zburat până n-a bifat noul record al trambulinei de la Kulm – 240 de metri și jumătate. Și-a menținut cu mult tact și calm echilibrul la aterizare, demonstrând o îndemânare inumană ținând cont de vârsta sa – 43 de ani.

După primul record, organizatorii au hotărât să coboare bara de start cu două poziții, înainte de prestațiile sportivilor din top 10. Stefan Kraft și-a continuat revirimentul, zburând 226,5 metri și având un stil extraordinar. Asemenea lui, Johann Andre Forfang a fost de neclintit în zbor și s-a dus cu 350 de centimetri mai departe, până la 230 m. Spre final, Michael Hayböck a plutit puțin pentru standardele sale, doar 217,5 metri. Severin Freund a dezamăgit la rândul său, zburând numai 209,5 metri, încadrând două dintre cele mai bune zboruri ale rundei.

Kenneth Gangnes s-a dus până la borna de 136 de metri, iar Peter Prevc… ei bine, Peter Prevc a plutit, a zburat și a făcut ce-a vrut: anume, a reușit un nou record al trambulinei de la Kulm, la capătul unei prestații lungi de 243 de metri! A evitat cu mare iscusință atingerea stratului de zăpadă cu orice altceva decât schiurile, iar recordul a fost omologat. De azi încolo, cine va dori să se numească recordmen pe trambulina de la Kulm va trebui să zboare cel puțin 243,5 metri.

mansa 1 clasament

La finele primei manșe, Peter Prevc, Kenneth Gangnes și Johann Andre Forfang ocupau podiumul de moment, însă clasamentul conta mai puțin. Ceea ce-a valorat mai mult a fost spectacolul incredibil oferit pe ultima sută de metri a acestui prim act, în care dimensiunea trambulinei, vântul de portanță și calitatea sportivilor cumulate au rezultat în priveliști minunate, demne de atenția tuturor oamenilor (nu numai a iubitorilor de ski jumping).

oa no

Manșa secundă a debutat cu bara de start coborâtă cu două unități, iar ninsoarea se întețea. Fulg după fulg, la Kulm a început să ningă puternic, dar frumos în timpul celui de-al doilea sfert al concursului. A fost dificil ca multe zboruri de peste 200 de metri să suscite minunare din partea spectatorilor, în circumstanțele în care aceștia au fost privilegiați să urmărească două recorduri de trambulină, cu aproximativ 20 de minute în urmă.

Un aspect extrem de interesant al rundei cu numărul 2 a fost clasamentul temporar dinaintea evoluțiilor celor din top 10. În acel moment, podiumul provizoriu era ocupat de trei sloveni: Robert Kranjec, Anze Lanisek și Jurij Tepes.

Bara de start a fost coborâtă până la poziția cu numărul 16 spre final, iar Severin Freund și Michael Hayböck au avut de suferit din cauza acestui lucru. Germanul a plutit doar 203 metri, iar austriacul s-a oprit cu 25 de metri înaintea pragului punctului K. Impresia manșei secunde a fost salvată de cinci zburători: Anders Fannemel (214,5 m), Noriaki Kasai (215 m), Johann Andre Forfang (216,5 m), Kenneth Gangnes (216 m) și Stefan Kraft, care și-a trecut în cont cel mai lung zbor al acestei manșe – 220 de metri.

Plutind în stil de nota 19,5, austriacul a urcat în top 3, înaintea prestației lui Peter Prevc. Ultimul zbor al zilei a fost sub așteptări, iar slovenul s-a văzut obligat să se mulțumească cu 213,5 metri zburați și cu locul 2 în clasament.

mansa 2 clasament

Așadar, la finalul primei jumătăți a probei individuale din Campionatele Mondiale de Zbor, Kenneth Gangnes este lider, secondat de Peter Prevc și urmărit mai apoi de Stefan Kraft. Noriaki Kasai păstrează șanse pentru un titlu istoric în această competiție, dar Severin Freund rămâne cu o mică probabilitate referitoare la obținerea unei medalii.

Mâine va avea loc partea a doua a acestei întreceri, în care este posibil să asistăm la numeroase răsturnări de situație. Este mult echilibru în vârful clasamentului de moment, deci se anunță mult spectacol, energie și entuziasm. Cum a fost azi.

pprevc

În cazul în care nu ați putut urmări recordul de trambulină al lui Peter Prevc, vă invit să îl priviți aici.

surse foto: no.an, eurosportplayer.com