Cutezătorii urmăritori ai etapei cu numărul 2 de la Sapporo au ales bine, fie trezindu-se, fie rămânând treji până la o oră neprielnică pentru fusul orar românesc, 03:00. Așa cum Domen Prevc probabil se aștepta, recordul său de trambulină n-a avut o valabilitate mai mare de 48 de ore, Daiki Ito și Anders Fannemel stabilind noi recorduri pe Okurayama, în cursul acestei dimineți.

Beneficiind de mult vânt ajutător, de portanță, întrecerea de astăzi a fost la nivel înalt calitativ și a surprins foarte multe sărituri notabile. Din păcate pentru unii sportivi, ședința de calificare care a precedat etapa propriu-zisă nu a fost deloc satisfăcătoare. Sorin Iulian Pîtea a terminat calificările pe ultimul loc, după o săritură de numai 86,5 metri.

De asemenea, Robert Kranjec – clasat pe podium ieri – a ratat calificarea în competiția importantă, zburând doar 100 de metri. Peter Prevc a impresionat în săriturile preliminare, plutind 140,5 metri, însă rezultatul său nu a contat în vederea stabilirii câștigătorului calificărilor, slovenul fiind unul dintre pre-calificați. Joachim Hauer a fost declarat învingător în ședința de calificare, ca urmare a unui zbor de 135 de metri.

Prima parte a concursului de azi a adus în prim-plan o prestație excelentă a tânărului sloven, Bor Pavlovcic, în vârstă de 17 ani. Acesta a sărit 127 de metri, prevestind spectaculozitatea săriturilor viitoare. Francezul Vincent Descombes Sevoie a fost în culmea fericirii când a zburat 132 de metri, dar mai memorabilă a fost evoluția lui Manuel Fettner. Austriacul a plutit în manșa întâi nu mai puțin de 139 de metri, egalându-și astfel realizarea din calificări.

Profitând din ce în ce mai eficient de vântul de portanță, Joachim Hauer a izbutit la rându-i o săritură care a coincis în lungime cu cea din ședința de calificare: 135,5 metri. Cu toate că zborurile începeau să capete lungimi tot mai mari, recordul japonezului Daiki Ito a venit „de nicăieri.”

În ciuda așteptărilor rezervate, niponul a plutit 141 de metri și jumătate, cu 50 de centimetri mai mult decât Domen, vineri. Secunde mai târziu, Simon Ammann a zburat 134 de metri, iar Anders Fannemel a trăit una dintre cele mai frumoase experiențe în lumea Icarilor moderni: norvegianul a stat în aer preț de 143,5 metri, stabilind astfel al doilea record de azi pe Okurayama, la Sapporo.

Și-ntrucât organizatorii s-au gândit la siguranța sportivilor mai presus de toate, au coborât poziția barei de start cu două unități, până la numărul 6. Chiar și așa, Roman Koudelka și Noriaki Kasai nu s-au lăsat intimidați și au zburat 138, respectiv 138 de metri și jumătate, inepuizabilul Noriaki primind și note de 19 & 19,5. Richard Freitag și Johann Andre Forfang au reușit zboruri bune, de 134 și 132 de metri, înainte ca Domen Prevc (125 m), Kenneth Gangnes (131,5 m), Severin Freund (131,5 m) și Peter Prevc (130 m) să lase impresia că ar fi putut mai mult.

sapporoo

Între manșe, liderul Cupei Mondiale – Peter Prevc – privea cu încruntare monitorul, nevenindu-i să creadă că săritura sa i-a oferit o clasare în afara top 10-ului provizoriu. Cu Severin Freund pe 8, Peter Prevc pe 11, configurația clasamentului intermediar surprindea, Daiki Ito, Anders Fannemel și Noriaki Kasai situându-se în top 3-ul de moment. Mai mult decât atât, surprizele negative erau reprezentate de Kamil Stoch, Taku Takeuchi și Dawid Kubacki, niciunul dintre aceștia nefăcându-și loc în manșa finală.

Actul al doilea din etapa secundă de la Sapporo a fost întrerupt sporadic de vânt, care a suflat pe alocuri cu prea multă putere. În condițiile în care au fost acordate compensații negative de -15 și chiar -20 de puncte, Daniel Andre Tande a reușit prima prestație mulțumitoare la Sapporo, sărind 133,5 metri. Domen Prevc și Peter n-au reușit să zboare mai mult de 130 de metri nici în această manșă, iar dezamăgirea și mai mare a venit din partea lui Kenneth Gangnes, care s-a oprit după 111 de metri în cea de-a doua săritură a sa. Severin Freund a sărit și el mai puțin de 130 de metri, iar prestația de numai 109 m a lui Roman Koudelka ne făcea să ne întrebăm dacă această competiție mai are ceva de oferit.

În ultimele minute ale competiției, Johann Andre Forfang a avut multe de arătat, plutind 134 de metri și jumătate. Cu 50 de centimetri mai repede s-a oprit Noriaki Kasai, iar Anders Fannemel a demonstrat constanță, zburând 136,5 metri. Fiind ultimul pe lista de start a manșei finale, Daiki Ito nu a știut să gestioneze presiunea și a ratat ultima săritură, trecându-și în cont doar 123,5 metri.

clasament

Spre dezamăgirea lui Daiki Ito, japonezul nu prinde loc pe podium chiar dacă a câștigat manșa întâi, însă îi oferă astfel lui Noriaki Kasai privilegiul de a se clasa în top 3. După o perioadă îndelungată de supremație, Peter Prevc ratează podiumul, iar Anders Fannemel se impune într-o etapă de Cupă Mondială în care a reușit și un nou record de trambulină. Johann Andre Forfang mai adună 80 de puncte în clasamentul general, iar norvegienii reușesc să se revanșeze după ziua catastrofală de ieri.

wcs

În Cupa Mondială masculină urmează alte două etape în weekendul următor, la Oslo, Norvegia.

kasai

sursă foto: eurosportplayer.com