Nu mi-aș fi dorit ca această zi să fi sosit vreodată, deși cunosc că timpul se scurge repede, iar capătul oricărui lucru pământesc este inevitabil, venind întotdeauna mai repede decât ne-am aștepta. Când scriam cuvintele de mai jos în articolul referitor la retragerea lui Anders Bardal, nicio clipă nu mi-a trecut prin minte că ele s-ar putea transforma în realitate înaintea începerii noului sezon, fapt care mă mâhnește: „Anders Bardal lasă un gol de neumplut în acest sport, și mai ales în echipa Norvegiei, în care cei trei Anders rămân doar doi, iar din cei doi va fi rămas în viitorul nu foarte îndepărtat doar unul, timpul trecând cu repeziciune și deasupra carierei lui Anders Jacobsen.”

Anders Jacobsen, omul căruia i se datorează o mare parte din motivele pentru care am început să iubesc săriturile cu schiuri, a luat astăzi decizia de a se retrage din activitate, urmându-i exemplul deja fostului coleg de echipă, Anders Bardal. Prin 2006, la vârsta de 9 ani, am început să urmăresc spectacolele organizate de lumea Icarilor moderni, iar simpatia pentru echipa Norvegiei a fost ceva ce s-a declanșat prompt și pentru totdeauna. Într-o echipă din care mai făceau parte Roar Ljoekelsoey și Bjoern Einar Romoeren, Anders Jacobsen a fost cel care a ieșit în evidență pentru mine datorită stării sale de spirit, fiind unul dintre zburătorii joviali și zâmbăreți, dar și mulțumită stilului său elegant în timpul zborului, cu care a obținut numeroase puncte vitale pentru cariera sa și pentru echipa Norvegiei, pe care a condus-o adeseori înspre reușită.

Men+Ski+Jumping+Individual+134M+Hill+FIS+Nordic+45E7BVPRdbFl

Având în spate o experiență de viață incredibilă, Anders a decis să își schimbe meseria de instalator pentru cea de săritor cu schiurile, lăsând țevile sparte pentru telemarc. Hotărârea nu s-a dovedit nici în cea mai mică măsură o greșeală, astfel că de acum, după 12 ani ca Icar modern, despre Anders Jacobsen în calitate de sportiv se va vorbi la timpul trecut, dar se vor pomeni cuvinte și remarci elogiative, care îi vor imortaliza performanțele.

Cu 6 participări la Olimpiadele de Iarnă, o medalie de bronz olimpic la Vancouver, 7 medalii la Campionatele Mondiale de Schi Nordic, printre care una de aur, la Falun, 164 de prezențe în Cupa Mondială, 28 de apariții pe podium, 10 victorii de etapă și un Vultur de Aur în vitrină, câștigat în sezonul 2006/2007, norvegianul se poate declara satisfăcut de realizările sale, care l-au împlinit și i-au oferit un loc de prestigiu în istoria celui mai frumos sport de iarnă – săriturile cu schiuri.

ta4c0507_0

Dublu câștigător la Oberstdorf și Garmisch-Partenkirchen, dar și învingător pe trambulina din Vikersund în 2007, celui de-al doilea Anders care alege să se retragă în decursul unei luni i se va simți lipsa, în mod cert. Din nefericire, ambii „Anderși” au făcut brusc alegerea retragerii, producând sentimente neplăcute suporterilor lor, care cu siguranță ar fi preferat să știe din timp gândurile Icarilor moderni pentru a savura cum se cuvine ultimele apariții și desprinderi de pe masa trambulinei.

La 30 de ani, Anders Jacobsen lasă în componența lotului Norvegiei un singur Anders (Fannemel), declarând că lipsa de motivație și nevoia celor doi copii și a soției de a-l avea alături acasă se numără printre factorii care au influențat decisiv intenția de retragere. Absența motivației l-a mai determinat pe Anders să se retragă temporar din echipa Norvegiei, iar eu și ceilalți iubitori ai acestui sport vom spera, probabil în zadar, la o potențială întoarcere a simpaticului Anders Jacobsen pe trambulinele de sărituri cu schiurile.

Rămas-bun, zburător și om mare! Anders Jacobsen, un nume de neuitat

surse foto: wikimedia.org, zimbio.org, seher.no,