Unul dintre cei mai în formă Icari moderni ai momentului, Andreas Wellinger, a ieșit triumfător în singura întrecere individuală a acestui sfârșit de săptămână, grație a doua sărituri excelente. În prima manșă, Andi a semnat un zbor extrem de lung, care a măsurat 147,5 metri, urmând ca în a doua să facă suficient pentru a-și securiza suta de puncte, oprindu-se după 135 de metri.

Pe podium au mai urcat austriecii Stefan Kraft și Manuel Fettner, în timp ce Daniel Andre Tande și Kamil Stoch au ocupat pozițiile 4 și 5 ale clasamentului final. 

Miile de germani veniți ieri la poalele trambulinei Mühlenkopf trebuie să fi părăsit oarecum apăsați complexul, după ce Germania a ratat o clasare în primele două locuri ale competiției pe echipe. Doar că scenariul de la Willingen s-a întors la 180 de grade în această după-masă, germanii fiind cei care exultă datorită succesului lui Andi, iar polonezii cei care pot acuza o zi nefastă.

public

Nemaisărind acasă, Kamil Stoch și-a văzut seria de 4 victorii la rând întreruptă, dar cu toate acestea avantajul său din fruntea clasamentului general individual de 125 de puncte rămâne liniștitor.

Pe cea mai mare dintre trambulinele mari s-a sărit excelent în prima jumătate a concursului individual de azi și pe alocuri foarte lung în manșa finală. Ajutați de un vânt de portanță simțitor, Icarii moderni au pus în scenă ce au avut mai bun, încă devreme în etapă. Astfel, am putut asista la sărituri admirabile din partea norvegienilor Tom Hilde și Anders Fannemel – 137 și 138 de metri – care au reprezentat micile scântei ale focului ce avea să ardă mai târziu.

Focul spectaculozității acestei manșe inițiale a fost întreținunt de Gregor Schlierenzauer, care, plutind 141,5 metri într-un stil nostalgic de bun, a produs vâlvă în tribune. Cu un istoric excepțional pe această arenă, Jurij Tepes a plusat cu jumătate de metru la prestația austriacului, însă organizatorii nu au apreciat acest lucru, alegând să coboare bara de start cu o poziție.

Peter Prevc și Vincent Descombes Sevoie n-au dezamăgit, aterizând la 137,5, respectiv 138,5 metri, dar primul punct magic al programului a fost asigurat de Andreas Wellinger, care a depășit dimensiunea trambulinei cu 2,5 metri și a impresionat întreaga asistență prin eleganța stilului de zbor.

A venit, mai apoi, rândul austriecilor să devină oameni ai show-ului, Manuel Fettner și Stefan Kraft plutind 144,5, respectiv 148,5 metri, dar cu un stil inferior față de Wellinger în cazul celui de-al doilea.

Într-un act în care Maciej Kot, Michael Hayböck și Domen Prevc nu s-au ridicat la înălțimea pretențiilor, norvegianul Daniel Andre Tande a izbutit prima săritură convingătoare din acest weekend, plutind 149,5 metri, contrar așteptărilor. Acesta avea să rămână, de altfel, și cel mai lung zbor al zilei, Kamil Stoch cu 145 de metri săriți într-un stil notat cu 19,5 nefiind în stare să-l devanseze în clasamentul pauzei.

daniel-andre-tande-norvegia

Între manșe, Tande, Wellinger și Kraft se gândeau deja serios la victoria de etapă, iar Stoch pândea, de pe locul 4, o revenire asemănătoare celei de la Zakopane, când a surmontat deficitul locului 6 ocupat la pauză. Din nefericire, pauza aducea și o veste neplăcută, Noriaki Kasai ratând calificarea cu o clasare pe poziția 37.

La celălalt pol al vârstei, Domen Prevc n-a izbutit o săritură pe măsura primelor rezultate obținute în acest sezon, îndreptând genunchii foarte târziu după desprinderea de pe masa trambulinei. 

În schimb, Hayböck a arătat o săritură secundă îmbunătățită, care a măsurat 145,5 metri, cu puțin timp înainte ca bara de start să fie coborâtă încă o dată. 

Neintimidați de această mutare, Schlieri, Fettner și Kraft au sărit solid, în condiții de vânt mai grele. Drept răsplată a constanței, austriecii au fost răsplătiți la final cu 2 locuri în top 3 și 4 în top 7.

top10-final

Stoch, cu un efort mediu, n-a putut să-și prelungească seria victoriilor de etapă, iar Wellinger a urcat la locul de onoare cu doar o săritură rămasă de văzut înainte de final. Situat într-o circumstanță care l-a găsit nepregătit de multe ori în acest sezon, Daniel Andre Tande a clacat din nou în fața presiunii și s-a oprit prea repede, ratând nu numai suta de puncte, ci și o clasare pe podium. 

Andi Wellinger bucură, așadar, numeroșii spectatori germani care au creat o atmosferă frumoasă la Willingen, la capătul unei competiții spectaculoase, definite de echilibru. 

În Cupa Mondială masculină urmează primele competiții de zbor cu schiurile ale stagiunii, săptămâna viitoare la Oberstdorf.

surse foto: prosport.ro, eurosportplayer.com