Stagiunea 2015/16 a Cupei Mondiale masculine nu a adus un nou record mondial, însă l-a consacrat pe slovenul Peter Prevc printre cei mai buni Icari moderni ai ultimului deceniu. Câștigând Turneul Celor 4 Trambuline, Campionatele Mondiale de Zbor, Globul de Cristal și bifând în acest timp numeroase recorduri, fratele mai mare din familia Prevc a ridicat ștacheta la cote înalte, care așteaptă să fie atinse în sezonul 2016/17.

În mod cert, sezonul anterior a fost excepțional din punctul de vedere al lui Peter Prevc, dar calitatea performanțelor sale ridică mari semne de îndoială cu privire la repetabilitatea acestora. Forma dezvoltată de sloven în perioada 6 decembrie 2015 – 20 martie 2016 poate să rămână ca o perioadă de grație în cariera sa, dar ar putea la fel de bine să constituie un punct de plecare în ascensiunea unui săritor care poate rescrie istoria acestui sport.

Punând acest start al Cupei Mondiale în context, nu putem să ignorăm reușitele polonezului Maciej Kot din cadrul Marelui Premiu de Vară, care i-au asigurat o victorie autoritară. Urmașul lui Adam Malysz s-a impus în 5 dintre cele 10 întreceri ale competiției estivale, oferindu-și un imbold la nivel moral înaintea stagiunii de iarnă.

Polonezilor le-a priit căldura verii, întrucât Kamil Stoch s-a clasat la rândul său în top 3-ul final din Grand Prix. Germanul Andreas Wellinger a încheiat pe locul secund și și-a anunțat în acest mod declicul de care are nevoie în această iarnă pentru a deveni unul dintre săritorii de top ai lumii Icarilor moderni.

57a64dda6539d4_68676368

Ce va fi special în acest sezon al Cupei Mondiale masculine?

În primul rând, ediția cu numărul 65 a Turneului Celor 4 Trambuline. Competiția atât de îndrăgită de iubitorii ski jumping-ului își va consuma o nouă versiune la cumpăna dintre ani, începând de joi, 29 decembrie, la Oberstdorf, Germania.

În al doilea rând, norvegienii și Walter Hofer au îmbogățit spectaculozitatea stagiunii prin asimilarea unei noi competiții, intitulate Raw Air. Este vorba despre o competiție care se va desfășura pe durata a 10 zile în 4 locații diferite din Norvegia, la capătul căreia vor fi acordate cele mai mari premii financiare din istoria acestui sport. Mai multe detalii puteți afla AICI! 

În al treilea rând, stagiunea asiatică va fi prelungită, Coreea de Sud făcând parte din itinerariul Cupei Mondiale în acest an. PyeongChang va găzui două etape individuale, în 15-16 februarie, care vor fi o repetiție a spectacolului pe care îl vom admira în 2018, la Olimpiadă. 

Nu în ultimul rând, stagiunea va include Campionatele Mondiale de Schi Nordic din localitatea finlandeză Lahti, între 22 februarie și 5 martie, iar deliciul sezonului va fi asigurat de etapele de zbor cu schiurile. Acestea se vor derula la Vikersund, Planica și, atenție, Oberstdorf! 

raw-air-norvegia

Accidentări și reveniri

Din nefericire, debutul Cupei Mondiale masculine va avea loc mult prea repede pentru anumiți sportivi. Robert Kranjec, Kenneth Gangnes și Manuel Poppinger sunt marii absenți ai acestei părți inițiale de stagiune, toți trei confruntându-se cu rupturi ale ligamentelor anterioare încrucișate ori ale meniscului. De altfel, slovenul Kranjec va rata întregul sezon 2016/17, dorindu-și să se asigure că va fi apt competițional pentru Jocurile Olimpice de la PyeongChang din 2018.

Despre revenirea lui Kenneth Gangnes pot fi spuse puține lucruri în prezent, antrenorul lotului norvegian – Alexander Stöckl – declarând pentru skiforbundet.no că acesta are șanse reale de a concura abia spre finalul sezonului de iarnă. Mai mult decât atât, Kenneth nu se poate antrena în momentul de față și s-a angajat într-un magazin de sport în Lillehammer, conform skijumping.pl. Norvegianul a spus că nu este îngrijorat referitor la grăbirea revenirii sale, iar despre posibila sa participare la Raw Air a afirmat următoarele cuvinte: „niciodată să nu spui niciodată!”

Totuși capitolul accidentări aduce și vești bune în sensul în care Severin Freund s-a refăcut după operația pe care a suferit-o în urma căzăturii de la Innsbruck. Germanului i-au fost tratate eficient durerile din zona șoldului, însă vicecampionul Cupei Mondiale 2015/16 a spus pentru fis-ski.com că încă îi lipsește flexibilitatea maximă de care are nevoie pentru a presta la cel mai înalt nivel pe trambulinele lumii. De altfel, repercusiunile accidentării suferite la începutul anului au fost vizibile, Severin nereușind să câștige nicio etapă în 2016 până în acest moment. 

robert-kranjec-sloski

Schimbări de antrenori 

Echipele Elveției și Poloniei vor avea nevoie de timp pentru a se adapta la cerințele noilor antrenori. Pipo Schödler și Lukasz Kruczek au demisionat din funcții la finalul sezonului precedent, lăsându-le locurile germanilor Ronny Hornschuch, respectiv Stefan Horngacher.  

Interesant de privit va fi dacă noul antrenor va reuși să îi readucă lui Simon Ammann telemarcul de care are atâta nevoie pentru a avansa semnificativ în clasament. Și totuși, atenția majoră a noului antrenor s-ar putea îndrepta către Killian Peier, care este noul campion național al Elveției. Acesta l-a oprit pe Simon din încercarea de a câștiga al șaselea titlu național consecutiv și pare să se afle într-o ușoară urcare de formă. 

Potențiale surprize

David Siegel: sportivul în vârstă de 20 de ani este noul campion național al Germaniei. A avut un an 2016 remarcabil, câștigând Campionatul Mondial de Junori de la Râșnov, în care a stabilit și noul record al trambulinei K90 din Valea Cărbunării.

Ryoyu Kobayashi: japonezul are de asemenea 20 de ani și pare a fi unul dintre săritorii care pot să aibă un start lansat în acest sezon. A câștigat medalie de bronz la CM de Juniori de la Râșnov, s-a clasat de mai multe ori în top 10 și chiar top 5 la ediția 2016 a Marelui Premiu de Vară și are deja experiența unor etape în Cupa Mondială de seniori.

Startul Cupei Mondiale 2016/17 propune, așadar, numeroase subiecte de discuție. Însă cel mai înțelept este să așteptăm reacția săritorilor pe trambulinele lumii. Spectacolul începe la Ruka, joi, 24 noiembrie, cu ședința de calificare de la ora 19:00. 

surse foto: wallpoper.com, sportowefakty.wp.pl, nrk.no, save-image.com