În micul oraș Bischofshofen, devenit pentru două zile capitala săriturilor cu schiurile, austriecii nu au contenit din a-și continua uimitorul șir de victorii consecutive în Vierschanzentournee. Stefan Kraft a primit Vulturul de Aur pentru prima oară, în urma unei seri mai puțin spectaculoase decât cea de duminică, însă suficient de încărcată ținând cont de numărul întâmplărilor notabile.

Cu un prim zbor impresionant, reușit de Peter Prevc undeva pe la mijlocul primei manșe, ultima etapă a ediției 63 a Turneului Celor 4 Trambuline a crescut ca intensitate secundă după secundă, culminând cu zborul lung de 137 m, efectuat de nemuritorul și irepetabilul Noriaki Kasai – singurul săritor non-austriac care a fost aclamat la nivel înalt de zgomotoșii împătimiți ai acestui sport și, implicit, ai acestei competiții.

Bischofshofen, locul unde Austria a intrat în istoria Turneului Celor 4 Trambuline

Spărgătoare a oricărui record, Austria egalează astăzi Finlanda la capitolul „Turnee ale celor 4 Trambuline câștigate”, ambele deținând 16, Kraft devine cel mai tânăr câștigător al acestui turneu după 1996/97 (când Primoz Peterka se impunea la doar 17 ani), iar Loitzl, Kofler, Morgenstern, Schlierenzauer, Diethart și Kraft desăvârșesc cea mai îndelungată perioadă de dominație din istoria Vierschanzentournee.

Cu toate că Hayböck și Kraft au acaparat laurii victoriei, Noriaki Kasai, Richard Freitag, dar și Anders Jacobsen au performat la rândul lor de o manieră satisfăcătoare. Singurele momente triste ale etapei de la Bischofshofen au fost căzăturile lui Fairall și Ammann, acesta din urmă aflându-se la a doua experiență de acest fel în decursul a doar 9 zile. Din păcate pentru elvețian, nefericitele întâmplări l-au stopat și de această dată în drumul său spre primul Vultur de Aur din carieră.

După finalul unei noi ediții a competiției, în care niciun sportiv nu a bifat două succese, podiumul a fost ocupat de Kraft, câștigător la Oberstdorf, secondat de învingătorul ultimei etape și totodată câștigător în premieră al unei trambuline dintre cele patru, Michael Hayböck*, și urmat în ultimul rând de slovenul Peter Prevc, care s-a declarat mulțumit de prestațiile sale la finele turneului.

Stefan Kraft, în lacrimi la primul Vultur de Aur al carierei

Cu ochii înlăcrimați, Stefan Kraft și-a văzut astăzi visul împlinit la doar 21 de ani, ridicând deasupra capului Vulturul de Aur în fața a mii de austrieci care au finalizat incredibila atmosferă prin aprinderea unui foc de artificii spectaculos, menit să consemneze supremația Austriei în acest sport.

*austriacul a fost foarte aproape de atingerea recordului trambulinei în antrenamentul de azi, record stabilit de Daiki Ito în 2005 după un zbor de 143 de metri, cu 3 mai mulți decât dimensiunea trambulinei

text scris de Marcu Czentye, Telemarcu

sursă foto: zeit.de