Partea a doua din programul săriturilor cu schiuri al Campionatelor Mondiale de Schi Nordic din Lahti a debutat oficial astăzi, prin intermediul calificărilor premergătoare competiției propriu-zise de mâine. 

Oferind gazdelor finlandeze un motiv de bucurie inopinat, Antti Aalto a încheiat ședința preliminară pe locul întâi, consemnând o victorie rar întâlnită în istoria recentă a ski jumping-ului finlandez. Evident, acest succes nu consemnează automat câștigarea vreunei medalii de către reprezentanții Finlandei, dar indică un mic reviriment al acestei discipline sportive în Țara Celor 1000 de Lacuri.

Pe trambulina mare Salpausselka, Antti a izbutit cel mai lung zbor al zilei, plutind 128,5 metri și acumulând 123,4 puncte. În top 3-ul simbolic au mai sosit norvegianul Andreas Stjernen, cu un efort de 125 de metri și experimentatul japonez, Daiki Ito, care a zburat 121,5 metri.

Impresionanți din rândul celorlalți au fost Simon Ammann, care a sărit 124 de metri și Peter Prevc, ce și-a amânat aterizarea până la borna de 127,5 metri.

Surpriza neplăcută a acestei întreceri a fost evoluția complet ratată a lui Roman Koudelka, cehul văzându-se nevoit să se oprească după numai 98,5 metri și ratând astfel accesul în competiția cu medalii în joc de mâine.

Observația specială pentru acest concurs rămâne faptul că finlandezii l-au încheiat cu 3 reprezentanți în top 7, Antti Aalto fiind urmat pe locurile 6-7 de către Jarkko Maeaettae și de Ville Larinto. Mai mult, legendarul Janne Ahonen s-a calificat și el, de pe a 16-a poziție. 

sursă foto: karjalainen.fi