Având vânt de portanță asigurat, ultima etapă a sezonului nu avea cum să nu impresioneze, conturând, spre fericirea miilor de spectatori, un epilog demn al unui sezon spectaculos. Condițiile nefavorabile au ocolit Planica în această zi însorită de duminică, în care întreaga Slovenie a fost conectată la lumea Icarilor moderni.

planicaa

Cu doar 30 de sportivi înscriși pe lista de start, manșa întâi a debutat furtunos. Așteptarea zborurilor lungi a fost scurtă, polonezul Maciej Kot zburând 231 de metri în primele minute ale competiției. Simon Ammann a aterizat fără telemarc, dar la 224,5 metri, un minut mai târziu, consemnând o performanță admirabilă având în vedere că a plecat de la o poartă situată mai jos cu o poziție. Finalul primei părți l-a evidențiat cum se cuvine pe Noriaki Kasai, care a plutit 227 de metri, asemenea lui Severin Freund. Johann Andre Forfang s-a văzut nevoit să se mulțumească cu un zbor de 226 de metri, înainte ca Robert Kranjec și Peter Prevc – cei mai buni zburători din lume, fără îndoială – să încingă atmosfera. Robert a plutit 234 de metri, ridicând o ștachetă depășită cu mult de Peter, care a bifat cel mai lung zbor al jumătății de concurs, încheind prima manșă cu un zbor de 238 de metri, zburat într-un stil notat cu două note valide de 20.

12235137_10153525068076687_4609886827427667328_n

Pauza îi regăsea pe cei doi sloveni și Noriaki Kasai clasați pe podiumul provizoriu, în timp ce slovenii din tribune sperau în continuare să asiste pe viu la doborârea recordului mondial.

În actul secund, Daniel Andre Tande și-a revenit, după o primă prestație nemulțumitoare, zburând 233,5 metri. 239 a plutit conaționalul său, Kenneth Gangnes, care a zăbovit la locul de onoare minute în șir. Anders Fannemel, cu 230 de metri zburați, nu a reușit nici el să îl devanseze, și nici chiar Simon Ammann, după un zbor uimitor, lung de 238,5 metri. Înălțimea foarte mare acumulată la desprindere a scos din discuție efectuarea unui telemarc, însă performanța elvețianului de azi a fost, probabil, cea mai bună a sezonului pentru el.

Michael Hayböck și Noriaki Kasai au prevestit, în final, spectacolul total, zburând 235,5, respectiv 231,5 metri. Cei mai buni trei Icari moderni ai momentului nu au dezamăgit, ci au împrăștiat entuziasm la baza trambulinei Letalnica.

steaguri slovenia

De-a dreptul senzațional a fost Johann Andre Forfang, care s-a apropiat cel mai mult de recordul mondial, plutind 246 de metri și asigurându-și o clasare pe podiumul de azi. Robert Kranjec s-a dus până la 233 de metri, iar Peter Prevc a conchis runda, etapa și sezonul cu un zbor de zile mari, care a măsurat 241,5 metri.

Bucuros de o nouă victorie individuală, a cincisprezecea din stagiunea 2015/16, Peter Prevc este încoronat campion mondial, tocmai la el acasă. Slovenul devine acum deținător al Marelui Glob de Cristal la un an după ce rata acest trofeu, la egalitate de puncte cu Severin Freund.

prevc planica

Programul ceremoniilor de la Planica a fost complex și a făcut ca imnul Sloveniei să fie de trei ori cântat în cor de cele aproximativ 20,000 de sloveni. Peter Prevc, emoționat și fericit, a cântat la rându-i imnul sloven, regăsind plăcere în clipitele în care victoria i-a fost savurată de o multitudine de spectatori înflăcărați.

Campion mondial general, campion mondial în proba de zbor, campion al Turneului Celor 4 Trambuline și deținător a două recorduri importante: cele mai multe victorii într-un sezon și cele mai multe puncte, Peter Prevc este, indubitabil, cel mai bun săritor și zburător cu schiurile al momentului. Totuși, atenția noastră poate fi distribuită și lui Noriaki Kasai, care a realizat azi prezența cu numărul 502 în Cupa Mondială, onorând-o cu o clasare pe locul al patrulea, la doar 1,2 puncte de podium. Mai mult, Simon Ammann, lipsit de telemarc la aterizare, a impresionat cu o clasare în top 10, fapt care oferă semne de încurajare pentru sezonul următor.

Așadr, nimeni și nimic nu îi poate contesta supremația pe care a deținut-o Peter Prevc în sezonul 2015/16. Din nefericire pentru noi, acesta ia sfârșit, iar întâlnirile cu Icarii moderni vor lipsi în următoarele aproximativ patru luni. Pe curând!

surse foto: facebook.com, fis-ski.com