CM de Juniori 2015, Almaty – În cadrul Campionatului Mondial de Schi Nordic, categoria juniori U-23, organizat la Almaty, Kazahstan, pe o trambulină construită în 2011, am avut plăcerea de a vedea la lucru noile talente din noua generație de săritori cu schiurile și, totodată, delegația română. Aceasta a fost formată din antrenorul Florin Spulber și cei 4 săritori cu schiurile: Sorin Iulian Pîtea (17 ani), Eduard Török (17 ani), Nicolae Sorin Mitrofan (16 ani neîmpliniți) și Constantin Robert Buzescu Purice (17 ani).

Cu 66 de competitori din 21 de țări diferite la start, întrecerea a început fără a fi transmisă de Eurosport, astfel evoluția lui Nicolae Sorin Mitrofan a rămas nevăzută de telespectatori. 

Săritorul român a aterizat la pragul de 84 de metri, în condițiile în care punctul de construcție al trambulinei se află la 95 de metri, iar dimensiunea acesteia măsoară 106 m.

Fiind animată de prezențe inedite – olandeze, turcești sau georgiene – competiția a adus în lumina reflectoarelor evoluții surprinzător de bune, în ciuda lipsei de experiență și a vântului supărător din spate. Acesta din urmă a determinat acordarea unor compensații pozitive de până la 10 puncte.

Recordul trambulinei de 107 metri a fost pus în pericol pentru prima oară de norvegianul Bjoereng, care a zburat nu mai puțin de 101 m. Performanța acestuia a fost urmată de cel de-al doilea zbor românesc al zilei, Constantin Robert Buzescu Purice plutind în aer 89,5 metri.

CM de Juniori: rezultatele lui Eduard Torok și Iulian Pîtea

La fel ca și Robert, Sorin Iulian Pîtea s-a oprit după 89,5 de metri zburați, în ciuda unei desprinderi exemplare de pe masa trambulinei.

Spre finalul primei manșe, după evoluții notabile reușite de sportivi de Cupă Mondială, aflați în ultimul an de juniorat, precum: Johann Andre Forfang, Andreas Wellinger și Phillip Sjoeen, a fost rândul lui Eduard Török de a-și demonstra calitățile.

Eduard a izbutit cel mai impresionant zbor al delegației române, aterizând la punctul de 90 de metri, ce i-a adus o clasare pe locul 22 în clasamentul intermediar.

Alte lucruri demne de menționat referitoare primei jumătăți a concursului au fost cel mai lung zbor al zilei reușit de către cehul Viktor Polasek, care a zburat 103 metri și prezența lui Cene Prevc, fratele mai mic al ocupantului poziției secunde în clasamentul general al Cupei Mondiale 2014/15.

Pe fondul unui ghinion teribil, Eduard Török a ratat la mustață calificarea în manșa secundă, clasându-se la finele primei manșe pe poziția 31.

Din nefericire, ceilalți membri ai colectivului român au fost nevoiți să se mulțumească cu locurile 48 (Buzescu Purice), 50 (Pîtea) și 56 (Mitrofan).

Săriturile de calitate au continuat, culminând cu performanța lui Forfang, care a egalat cea mai lungă săritură a competiției de azi, reușită în prima manșă de Polasek.

Prin urmare, Johann Andre Forfang și-a adjudecat medalia de aur, în timp ce Andreas Wellinger a luat medalia de argint, iar Phillip Sjoeen a întregit podiumul. 

Nume de ținut minte după această ediție a CM de Juniori: Streitler (AUT), Kantyka (POL), Bjoereng (NOR)

text scris de Marcu Czentye, Telemarcu 

sursă foto: eurosport.com