Spre fericirea tuturor iubitorilor de sărituri cu schiurile, Planica a fost din nou o gazdă ireproșabilă, devenind locul în care astăzi s-a scris istorie în lumea Icarilor moderni. Noriaki Kasai a bifat, într-un final, prezența cu numărul 500 în Cupa Mondială, ocazia fiind onorată perfect de FIS și de organizatorii sloveni, iar Peter Prevc a bucurat miile de conaționali din tribune cu două recorduri istorice. Inscripționat definitiv în cărțile de istorie ale acestui sport, Peter Prevc devine o legendă imposibil de negat. Totuși, mai presus de performanțe individuale a fost spectacolul colectiv: zeci de zburători cu schiurile au plutit elegant și prelung, după ce au atins viteza de o sută de kilometri la oră în câteva secunde, asemenea autoturismelor supersonice.

Cadrul primei etape de la Planica din acest an a fost ideal. Frumusețea naturală a văii slovene a tăiat răsuflarea oricărui privitor, condițiile de vânt au fost prielnice, iar vremea nu a reprezentat un obstacol. Mai mult, spectatorii aflați la baza trambulinei nu au fost deloc puțini, sporind ca-ntotdeauna farmecul întrecerilor de pe Letalnica.

daa

După ce Tilen Bartol zburase ieri 252 de metri, căzând la aterizare, gândurile cu privire la doborârea recordului mondial se înmulțeau cu rapiditate în mințile organizatorilor. Iar startul competiției individuale de astăzi nu a păcălit așteptările. Numeroși sportivi componenți ai „plutonului” au aterizat de partea corectă a punctului de construcție, aflat la 200 de metri, ceea ce a însemnat întețirea spectacolului.

Primul care s-a apropiat vertiginos de dimensiunea trambulinei – 225 m – a fost slovenul Jurij Tepes, care a ratat atingerea ei cu un metru. Dovedind de ce este (încă) recordmen mondial, norvegianul Anders Fannemel a întins sfoara până la 228,5 metri, reușind cel mai lung zbor al rundei incipiente. Daniel Andre Tande a imitat prestația colegului său, oprindu-se după 224,5 metri, cu trei metri mai devreme decât Severin Freund, care a impresionat în această manșă, câștigând-o. Johann Andre Forfang, Robert Kranjec, Kenneth Gangnes și Peter Prevc nu au dezamăgit, plutind 226, 223, 222, respectiv 223 de metri, în ciuda unei desprinderi mai puțin corecte de pe masa trambulinei, în cazul lui Peter.

Cu toate acestea, zborul de 225 de metri al lui Noriaki Kasai a coincis cu surpriza plăcută a acestei jumătăți de concurs. Beneficiind de o excepție amabilă din partea organizatorilor FIS, legendarul japonez a zburat purtând un tricou cu numărul 500, menit să onoreze seria incredibilă de cinci sute de prezențe ale niponului printre cei mai buni săritori/zburători ai lumii.

La scurt timp după aterizare, inepuizabilului asiatic i s-a oferit din partea reprezentanților Letalnicei un tricou de concurs #500 în miniatură, prin intermediul căruia Noriaki îi poate insufla și fiicei sale, născute recent, pasiunea pentru ski jumping. Gestul a contat enorm pentru farmecul acestei ocazii speciale, căpătând o semnificație mai mare decât competiția însăși, preț de câteva minute.

dsada

La finalul primei manșe, care a conținut spectacol în stare pură, Severin Freund conducea clasamentul provizoriu, iar Johann Andre Forfang și Peter Prevc îl urm(ăre)au în top 3.

Despre manșa secundă se pot spune multe, însă nu și faptul că a fost monotonă. 28 dintre cei 30 de sportivi calificați în această fază a competiției au izbutit un zbor de minimum 200 de metri, pragul punctului de construcție. Cu toate acestea, puțini dintre acești 28 au plutit mai mult decât 210 de metri.

Simon Ammann și Kamil Stoch au reușit această performanță, la fel ca Daiki Ito sau Michael Hayböck. Din nefericire, austriacul s-a oprit mai devreme decât în partea întâi de concurs. În schimb, Stefan Kraft s-a revanșat parțial, zburând 220 de metri și dând tonul ultimelor zboruri solide.

Finalul a fost înalt calitativ, impulsionat de prestația lui Kenneth Gangnes. Scandinavul a plutit 226 de metri, cu unul mai mult decât Noriaki Kasai, care a izbutit azi două zboruri identice ca lungime – 225 de metri – și ideale ca stil. Înainte de a-i vedea la lucru pe ultimii trei, Robert Kranjec s-a folosit de vântul de portanță și a oferit cea mai frumoasă priveliște în mișcare de astăzi. Slovenul și-a demonstrat din nou abilitățile remarcabile în zbor, învingând gravitația preț de 241,5 metri, chiar dacă a fost dezechilibrat serios în primele secunde după desprindere.

Slovenii din tribune zâmbeau larg în acel moment, însă ce era mai bun urma să vină. Peter Prevc a părăsit masa trambulinei în mod corect de această dată, zburând 232 de metri și jumătate, devansându-l pe Robert Kranjec în ierarhia de moment. Pus în așteptare la locul de onoare, liderul Cupei Mondiale a văzut cum Johann Andre Forfang și Severin Freund, pe rând, s-au oprit prea devreme, oferindu-i posibilitatea de a reuși două recorduri istorice.

clasament

Întrucât Peter Prevc s-a impus în această etapă de deschidere la Planica, slovenul își trece în cont alte două recorduri. Începând de astăzi, Gregor Schlierenzauer este fostul deținător al recordului de victorii într-un sezon. Peter, cu 14, îl întrece pe Gregor și poate extinde numărul la 15 sau 16 în cazul unor victorii mâine și/sau duminică.

Mai mult, recordul de puncte obținut într-un singur sezon îi aparține tot lui Peter Prevc, de astăzi, slovenul însumând 2123 de puncte în actuala stagiune, cu 40 mai multe decât cele acumulate de Gregor Schlierenzauer în 2009. În cazul ambelor recorduri, așadar, Peter poate să împingă recordul cât mai sus, în zilele următoare.

zbor

Peter Prevc, Johann Andre Forfang și Robert Kranjec alcătuiesc podiumul unei etape fulminante, în care spectatorii de la fața locului au fost onorați cu 59 de zboruri care au măsurat minimum 200 de metri. Motive pentru a spera la doborârea recordului mondial sunt suficiente, iar pentru a urmări etapele viitoare infinite. „De ziua lui Noriaki Kasai”, care s-a clasat pe 6, Peter Prevc a ieșit în prim-plan, izbutind două recorduri prețioase și detașându-se în clasamentul probei de zbor cu schiurile.

stats

surse foto & video: eurosportplayer.com, facebook.com/hopplandslaget, youtube.com