Vremea fantastică, colaborarea dintre organizatori și voluntari, precum și săritorii de prim rang din Cupa Continentală au fost cheia unui weekend de succes la Râșnov!

Cea de-a doua ediție a Cupei Continentale organizată la Râșnov de Federația Internațională de Ski în colaborare cu Federația Română de Schi Biatlon a fost un real succes și o binevenită repetiție înaintea competițiilor de Cupă Mondială care vor fi găzduite de țara noastră în ianuarie și februarie 2020.  

Desfășurătorul evenimentelor

Weekend-ul competițional a început cu antrenamentul oficial, în care punctul K al trambulinei normale de pe Valea Cărbunării a fost atins sau depășit de 9 ori, după care a urmat runda de probă, cea mai lungă săritură fiind cea a austriacului Stefan Huber, care a aterizat la borna de 95m.

Prima manșă a competiției propriu-zise a fost palpitantă, în care numărul 2 de concurs, americanul Andrew Urlaub a fost primul care a aterizat de partea corectă a liniei roșii, la 97,5m.

Nici europenii nu s-au lăsat mai prejos, austriacul Markus Schiffner ocupând la pauză locul al treilea, după o săritură ce a măsurat 96,5m.

Prima poziție la finalul manșei întâi a fost ocupată de către slovenul Rok Justin, care a totalizat cu 1 punct mai mult decât rivalul său de pe locul al doilea, germanul Baer Moritz, deși ambii au reușit sărituri de 98m.

Slovenul Rok Justin a câștigat competiția deși nu a sărit la fel de bine ca în prima manșă, corecția acestuia pentru vânt fiind mult mai mică decât cea a ocupantului poziției a doua, austriacul Markus Schiffner, care a reușit cea mai lungă săritură a manșei, ce a măsurat 95m.

Podiumul a fost completat de către polonezul Stefan Hula, care a reușit sărituri de 91, respectiv 90m.

Râșnov sărituri cu schiurile

Germanul Baer Moritz nu a mai reușit o săritură la fel de bună și în manșa secundă, fapt ce a dus la ieșirea acestuia de pe podium, clasându-se pe locul al patrulea.

A doua zi de concurs

Cea de-a doua zi de competiție a început în forță, rusul Roman Sergeevic Trofimov reușind să sară în runda de probă peste dimensiunea trambulinei, aterizând la borna de 99m.

La jumătatea competiției, slovenii Rok Justin si Jernej Presecnik ocupau primele două poziții ale clasamentului, fiind urmați de către germanul Pius Paschke, care a reușit cea mai lungă săritură, ce a măsurat 97m.

Daniel Andrei Cacina, singurul reprezentant al României calificat în manșa secundă

Daniel Andrei Cacina a fost singurul reprezentant al României care s-a calificat în manșa secundă, după o săritură ce a măsurat 91,5m.

Spectacolul a fost la el acasă în manșa secundă, nu mai puțin de 19 sportivi din 31 reușind sărituri ce au atins sau depășit punctul K al trabulinei.

Slovenul Rok Justin a sărit 97m, această distanță fiind suficientă pentru a-i asigura victoria. Norvegianul Andreas Granerud Buskum a aterizat la 97.5m, fapt ce i-a adus a doua poziție pe podium. Podiumul a fost completat de către un alt norvegian, Joakim Aune, care a reușit cea mai lungă săritură a manșei a doua, aterizând la 98.5m.

Cupa Continentală 2019: Rok Justin din Slovenia, lider în clasamentul general

Cele două victorii de etapă din acest weekend i-au permis slovenului Rok Justin să preia șefia clasamentului general al Cupei Continentale, în absența polonezilor care ocupau primele 2 poziții, Klemens Muranka și Andrzej Stekala.

Toți sportivii s-au declarat mulțumiți de condițiile oferite de Baza Sportivă Olimpică din Râșnov iar weekend-ul s-a încheiat într-o notă pozitivă, cu un Paul Ganzenhuber foarte mulțumit din poziția de Șef de competiție, care a ținut să mulțumească atât organizatorilor cât și voluntarilor pentru implicare și pentru munca depusă, care a dus la desfășurarea competițiilor în mod exemplar.

Acesta a mai precizat că etapele de Cupă Mondială ce vor fi găzduite la Râșnov în ianuarie și februarie 2020 reprezintă o provocare căreia este convins că România îi va face față cu brio, atâta timp cât există cooperare și muncă în echipa.

Voluntari Cupa Continentală Râșnov sărituri cu schiurile

text scris de Roxana Tudor, co-fondatoare a paginii Ski Jumping World Cup Ladies. 

sursă foto: Daniel Maximilian Milata