Acum un deceniu, ski jumping-ul românesc suna mai degrabă ca o dorință imposibil de transpus în realitate. Puținii români alipiți de acest sport nu îndrăzneau să viseze la formarea unui lot național sau să spere la șansa de a viziona participări românești în Cupele Mondiale masculine și feminine.

Sezonul 2015/16 s-a încheiat, iar conceptele mai sus menționate au devenit palpabile. România se poate mândri cu un lot național, o bază modernă de trambuline și distincții în competiții internaționale. Rezultatele nu au fost întotdeauna pe măsura eforturilor depuse, însă cine a spus că începuturile sunt ușoare?

În urma unui sezon în care țara noastră a fost reprezentată în ambele versiuni ale Cupei Mondiale, a avut doi săritori participanți la Jocurile Olimpice de Tineret și a bifat numeroase prezențe în Cupa Continentală ori alte întreceri internaționale, atenția noastră se îndreaptă, inevitabil, asupra Danei Haralambie.

dana

Născută la Brașov, la 14 august 1997, Dana a debutat internațional pe când avea numai 13 ani, concurând în cadrul FIS Race. Plină de curaj, românca și-a arătat valoarea devreme și pretutindeni, producând impresii pozitive în numeroase locații din lumea Icarilor moderni. Victoriile din FIS Cup obținute la Râșnov și Szczyrk, Polonia, au conturat în jurul său un prestigiu notabil și statutul de cea mai bună săritoare cu schiurile din România.

Sprijinită de antrenorul Magdo Csaba, Dana Haralambie și-a continuat trendul ascendent și în stagiunea tocmai încheiată. Știind să profite de poziția de outsider, românca a surprins o parte semnificativă din concurența pe care a avut-o în Cupa Mondială feminină și a început sezonul excelent. La Lillehammer, în prima etapă a ediției, Dana a sărit 87,5 și 86,5 metri, pe o trambulină K90 – rezultate care i-au adus locul 21 la finalul etapei, cea mai bună clasare în această competiție la acea vreme.

Din fericire pentru ea și pentru toți cei care își doresc progresul săriturilor cu schiuri în România, Dana Haralambie a demonstrat că această reușită nu a fost o excepție, legând șapte clasări consecutive între primele 30 de săritoare din lume în primele șapte etape ale sezonului. Având un cuvânt de spus în liga dominată cu autoritate de Sara Takanashi, Dana a revenit la Oslo, după o pauză de un weekend, în care nu a făcut deplasarea la Oberstdorf. Zilele petrecute departe de atmosfera încărcată a Cupei Mondiale i-au oferit sportivei din România energia de care avea nevoie pentru a-și duce la îndeplinire planul.

Arătând o afinitate pentru arenele din Norvegia, Dana Haralambie nu și-a impus limite în capitala statului scandinav, prestând la nivel înalt pe celebra trambulină Holmenkollen. Zboruri lungi, de 113,5, respectiv 115 metri au reprezentat performanțele care i-au adus cel mai răsunător rezultat semnat în Cupa Mondială: o clasare în top 20.

r2

A urmat apoi un alt rezultat îmbucurător, locul 24 la Hinzenbach, înainte ca Dana să rateze calificarea în competițiile propriu-zise de la Ljubno. Însă nu a fost timp pentru dezamăgire și tristețe, întrucât Campionatul Mondial de Juniori, organizat la Râșnov, se apropia cu rapiditate. Exersând din greu pentru acest eveniment de mare anvergură, Dana Haralambie a abordat competiția individuală feminină cu încredere, aspect care s-a văzut atât în evoluția din antrenamente, cât și în cele din timpul concursului. 88 și 86 de metri au fost bornele atinse de româncă în competiție, lungimi care i-au asigurat cea mai frustrantă clasare posibilă: locul 4, Danei lipsindu-i doar șase zecimi de punct pentru a-și adjudeca o medalie.

Locul 4, în sine o performanță, a spus multe despre forma și constanța Danei Haralambie în sezonul tocmai terminat. În cele din urmă, acea competiție a însemnat și epilogul stagiunii pentru sportiva legitimată la CS Dinamo București.

Impresiile pozitive venite din partea Danei n-au fost puține în ediția 2015/16 a sezonului de sărituri cu schiurile. Confirmarea sa printre cele mai iscusite săritoare ale lumii – locul 31, cu 56 de puncte – nu a însemnat puțin lucru, iar meritele muncii sale și a antrenorului său, Magdo Csaba, au fost puternic evidențiate.

0

La doar 18 ani, Dana Haralambie a fost capabilă de aceste reușite. Perspectivele sunt luminoase, însă picioarele trebuie menținute pe pământ, exceptând timpul competițiilor. Poziția stabilă în zbor și ieșirile de pe masa trambulinei au fost elemente forte în progresul brașovencei stabilită în Săcele, dar loc de îmbunătățire există întotdeauna.

Stagiunea următoare a Cupei Mondiale feminine stârnește previziuni îndrăznețe în ceea ce o privește pe Dana. Natural, cerințele vor fi sporite, odată cu trecerea timpului, dar sunt tangibile atât timp cât sportiva își respectă disciplina și o practică interesat. Locul 20 de la Oslo poate fi succedat de locuri în top 15, și chiar top 10… și chiar podiumuri sau victorii de etapă.

„Cea mai săritoare fată din România” are în față o carieră ce poate deveni admirabilă. În cazul în care Dana va fi înconjurată de persoane cu mentalități potrivite, progresul va veni treptat și logic. Lipsuri financiare sau de infrastructură pot fi elemente nefericite, care să oprească dezvoltarea sa și a celorlalți sportivi români, însă circumstanțele nu indică o înrăutățire, pe viitor. Menținând aceleași niveluri de seriozitate și pasiune pentru sărituri, Dana poate urca pe culmi ale gloriei la care, acum un deceniu, n-am fi îndrăznit să gândim. Dar acum putem. Dana Haralambie este unul dintre oamenii talentați, al căror potențial pot aduce rezultate onorante în palmaresul ski jumping-ului românesc.

surse foto: berkutschi.com, eurosportplayer.com