Norvegianul Daniel Andre Tande a ieșit primul în ședința de calificare desfășurată în această seară la Oberstdorf. Scandinavul a bifat cel mai lung zbor al zilei, care a măsurat 139 de metri, făcând astfel un prim pas înspre o performanță memorabilă în cadrul acestui Turneu al Celor 4 Trambuline. În top 3-ul acestor calificări au mai urcat Stefan Kraft și Kamil Stoch.

*

Startul oficial al ediției cu numărul 65 din Turneul Celor 4 Trambuline s-a consumat azi la Oberstdorf, în văzul a peste 15,000 de spectatori. Calificările din Arena Erdinger s-au prezentat în culori diverse, dezamăgind și impresionând, per total lăsând senzația că etapa de mâine promite spectacol în stare pură.

Cu bara de start poziționată la poarta 8, săritorii mai puțin dibaci ai lumii Icarilor moderni au experimentat dificultăți în a stârni energia miilor de germani din tribune. Andreas Wank însă a avut grijă să își conecteze repede compatrioții la grandoarea ocaziei, sărind 128 de metri, sub lumina puternică a reflectoarelor. Cene Prevc l-a întrecut cu 5 metri, prevestind faptul că familia Prevc n-a venit doar în vizită în Bavaria.

Jakub Janda, Andreas Kofler, Peter Prevc și Stephan Leyhe au zburat cu toții 132,5 metri, campionul en-titre al Cupei Mondiale răsuflând ușurat la finalul evoluției sale. Germanul Stephan Leyhe a rămas datorită săriturii sale pentru mult timp la locul de onoare, însă statutul său avea să se schimbe odată cu prestațiile incredibile ale precalificaților.

Zece la număr, aceștia au impresionat, acoperind cu ale lor abilități impresiile mai puțin faste lăsate de săritorii care au inițiat runda preliminară. Michael Hayböck, Manuel Fettner și Markus Eisenbichler s-au apropiat sau au atins dimensiunea trambulinei pentru prima oară în această seară, însă aceste performanțe l-a îndemnat pe Walter Hofer să indice coborârea barei de start.

De la poarta cu numărul 7, Maciej Kot și-a confirmat soliditatea formei, Stefan Kraft și Kamil Stoch au făcut același lucru, sărind 136, respectiv 137,5 metri, în timp ce Severin Freund a lăsat semne de întrebare printre susținătorii săi din tribune, oprindu-se după 126 de metri și jumătate.

După o nouă coborâre a barei de start, până la poziția 6, Daniel Andre Tande s-a înălțat mai sus decât concurența și a plutit mai prelung, reușind cea mai lungă săritură a zilei, 139 de metri. Domen Prevc n-a fost capabil să îl devanseze azi, plutind doar 134 de metri, însă cine știe dacă aceasta nu a fost în fapt vreo tactică a tânărului sloven?

Răspunsurile întrebărilor lăsate de aceste calificări se lasă așteptate până mâine-seară, când de la ora 17:45 Turneul Celor 4 Trambuline, ediția cu numărul 65, își va derula prima etapă propriu-zisă.

În prima etapă a etapei de mâine s-au calificat 50 de săritori, iar manșa întâi va aduce 25 de dueluri directe. Dintre acestea, cele mai interesante se anunță următoarele:

Noriaki Kasai vs. Richard Freitag

Anders Fannemel vs. Kamil Stoch

Tom Hilde vs. Peter Prevc

Taku Takeuchi vs. Domen Prevc

Simon Ammann vs. Jurij Tepes

sursă foto: dagbladet.no