A doua etapă a Turneului Celor 4 Trambuline, desfășurată la Garmisch-Partenkirchen a fost câștigată de norvegianul Daniel Andre Tande, autor a două zboruri fantastice, care au măsurat 138, respectiv 142 de metri. Etapa a fost de o spectaculozitate deosebită, consemnând zborul incredibil al lui Kamil Stoch, 143 de metri, prin care s-a apropiat la jumătate de metru de recordul trambulinei, deținut de Simon Ammann. Podiumul a fost completat de polonezul Kamil Stoch și austriacul Stefan Kraft.

*

Soarele își arăta dinții în amiaza zilei de 1 ianuarie 2017, la Garmisch-Partenkirchen, unde Icarii moderni erau pregătiți să taie panglica celei de-a doua etape din ediția cu numărul 65 a Turneului Celor 4 Trambuline. Cu peste 20,000 de spectatori prezenți la poalele trambulinei olimpice din sudul Germaniei, soarele strălucea deasupra urmăritorilor, iar umbra domina zona de aterizare, creând astfel un efect de contra-reflector.

garmisch-partenkirchen-germania

Grație unui vânt constant, cei mai buni săritori cu schiurile au fost capabili să își pună în scenă abilitățile de zburători, chiar din primele minute ale manșei întâi. Fascinând prin formatul de dueluri, jumătatea inițială de concurs a început să se remarce odată cu evoluția germanului Severin Freund, care s-a oprit cu un metru și jumătate înaintea pragului de 130 de metri.

Promițătorul rus, Evgeniy Klimov, a fost pionierul zborurilor care au măsurat minimum 130 de metri, plutind mai lung decât Severin Freund și Peter Prevc. Vincent Descombes Sevoie a fost una dintre surprizele plăcute ale acestei părți de etapă, învingându-l categoric în duel direct pe Simon Ammann și stând preț de câteva minute la locul de onoare.

Imaginea s-a conturat în pozitivism pentru germani atunci când Stephan Leyhe și-a întărit forma bună prin care trece, sărind 135,5 metri, însă gazdele au fost nevoite să realizeze încă o dată că nu mai dețin supremația în ski jumping. Sub privirile a mii de germani, norvegianul Daniel Andre Tande a zburat elegant 138 de metri, bifând cel mai lung zbor al manșei și instalându-se în fruntea ierarhiei de moment.

Probabil cea mai agreabilă clipă neașteptată a manșei întâi i-a aparținut polonezului Piotr Zyla, care a zburat 137 de metri, trecându-și în cont al doilea cel mai lung zbor al manșei, la egalitate cu Stefan Kraft, și o prezență uimitoare în podiumul stabilit la pauză.

Maciej Kot și Domen Prevc n-au dezamăgit deloc spre finalul primului act, care s-a încheiat cu două dueluri interesante. Întâi, Stefan Kraft s-a văzut nevoit să îl eclipseze pe inepuizabilul Noriaki Kasai, care n-a obținut bilet pentru manșa finală, în timp ce Kamil Stoch și Markus Eisenbichler au produs confruntarea cu nivelul calitativ cel mai înalt (135,5, respectiv 136,5 m), în care germanul a ieșit învingător.

Podiumul dintre manșe îi cuprindea pe Daniel Andre Tande, Stefan Kraft și, uluitor, Piotr Zyla, pe când Domen, Peter și Cene se clasau pe locurile 8, 13, respectiv 16. Severin Freund, cu o poziționare pe locul 23 nu putea emite prea mari pretenții nici la Garmisch, iar cei 5 „învinși norocoși” erau Kamil Stoch, Jakub Janda, Roman Koudelka, Anders Fannemel și Markus Schiffner.

Din nefericire, efectul trecerii timpului a consemnat o nouă întrecere a TC4T în care legendarii Simon Ammann și Noriaki Kasai n-au putut sări de două ori în cadrul competiției propriu-zise.

garmisch-2017

Natural, manșa secundă a înregistrat un nivel competițional mai elevat decât primul act, iar calitatea acestei jumătăți de concurs nu a putut fi contestată, ținând cont că toți cei 30 de săritori calificați au aterizat de partea corectă a punctului de construcție.

Obișnuind ochiul cu sărituri lungi, Icarii moderni au ridicat foarte sus ștacheta, astfel încât a fost nevoie de zboruri foarte lungi pentru a produce senzațiile de entuziasm scontate de către miile de spectatori și sutele de mii de telespectatori la nivel global. 

Surpriza zilei, francezul Vincent Descombes Sevoie, a convins și în manșa finală, plutind 137 de metri și conducând clasamentul intermediar cu doar 8 săritori înainte de final. Secunde mai târziu, Domen Prevc a revenit în topuri zburând 139 de metri și dând un imbold celorlalți concurenți în a se apropia de recordul trambulinei.

Zis și făcut, Kamil Stoch s-a lăsat impulsionat de evoluția tânărului sloven și a semnat cel mai lung zbor al întregii zile, plutind 143 de metri. A fost un zbor în care Kamil a părut de neclintit în lupta cu gravitația, chiar dacă aterizarea a adus o doză de dezechilibru pentru piciorul drept al polonezului. 

Markus Eisenbichler și Piotr Zyla au fost la rândul lor la nivel maxim, sărind 139,5, respectiv 137 de metri, înainte ca Stefan Kraft și Daniel Andre Tande să completeze configurația finală a podiumului.

Triumfător la Oberstdorf, austriacul Stefan Kraft a atins dimensiunea trambulinei, 140 de metri, dar n-a fost capabil să întreacă nici zborul magic al lui Kamil Stoch, și nici prestația extrem de solidă a lui Daniel Andre Tande.

După o primă manșă în care Tande reușise cel mai lung zbor, 138 de metri, scandinavul a plusat cu 4 metri, plutind 142 de metri cu un stil care a denotat încredere supremă în propriile forțe. Sigur pe sine, Daniel Andre și-a procurat primul succes semnificativ al carierei și, totodată, întâia victorie individuală în actuala stagiune, impresionând atât ca lungime, cât și ca stil. 

daniel-andre

Kamil Stoch și Stefan Kraft conturează top 3-ul, făcând clar faptul că lupta pentru Vulturul de Aur este în acest an o bătălie pasionantă în trei. Totuși la fel de impresionante rămân clasările lui Piotr Zyla și Vincent Descombes Sevoie, care au terminat concursul pe locurile 6, respectiv 9, în timp ce Domen Prevc face un pas înainte, încheind competiția pe locul 5, sub reprezentantul gazdelor, Markus Eisenbichler.

Peter Prevc și Severin Freund nu au multe motive de fericire, cu poziționări pe locurile 11, respectiv 21, dar ambii afișează expresii de satisfacție ușor de înțeles având în vedere perioadele dificile prin care au trecut.

La jumătatea Turneului Celor 4 Trambuline, ediția 2016-17, Kamil Stoch este lider, urmat la mai puțin de un punct distanță de Stefan Kraft, iar Daniel Andre Tande conchide podiumul. 

Garmisch-Partenkirchen pune punct, în mare stil, jumătății germane a ediției 65 din Turneul Celor 4 Trambuline, iar în lumea Icarilor moderni urmează o zi de pauză bine meritată, menită să faciliteze deplasarea din Germania în Austria.

Viitoarea întâlnire cu săritorii cu schiuri va avea loc pe 3 ianuarie, ora 15:00, când se vor derula calificările de la Innsbruck.  

surse foto: focus.de, grenzecho.net, twitter.com