Competiția individuală masculină din cadrul Campionatelor Mondiale de Schi Nordic destinate juniorilor, organizate la Râșnov, a fost spectaculoasă și a conținut pe lista de start multe nume importante din lumea Icarilor moderni.

La startul competiției s-au aliniat 73 de săritori, printre care și cinci români: Mihnea Spulber, Andrei Feldorean, Sorin Mitrofan, Eduard Török și Iulian Pîtea. Formatul nepermițând un număr mai mare de patru săritori per echipă, Andrei Feldorean nu a luat parte la întrecerea propriu-zisă.

dasda

În manșa întâi, slovenul Bor Pavlovcic a plutit excelent 92,5 metri, ridicând semnificativ ștacheta, încă din debut. Mihnea Spulber s-a oprit după 71,5 metri, minute mai târziu. Germanul Adrian Sell a impresionat la rândul său, zburând 91 de metri, cu 11 mai mult decât Sorin Mitrofan. A urmat apoi un moment nefericit, sud-coreeanul Sung Woo Choo căzând după momentul aterizării. Cu un spirit de fair-play remarcabil, Cene Prevc i-a sărit în ajutor, recuperându-i schiurile. De menționat că fratele mijlociu al familiei Prevc a fost lăsat în afara competiției propriu-zise, din nefericire pentru el.

În schimb, onoarea familiei Prevc a fost confirmată de Domen, care a plutit 95 de metri în prima parte, chiar dacă a avut oarecare probleme cu echilibrul la revenirea pe sol. Nu cu mult timp mai târziu, Eduard Török a plutit elegant 95 de metri, egalând performanța slovenului. În urma unui zbor entuziasmant, românul se clasa pe locul 2 în clasamentul intermediar, dând speranțe în perspectiva obținerii unei medalii.

eqeq

Iulian Pîtea a izbutit de asemenea să se ridice la nivelul așteptărilor, sărind 91,5 metri, cu încredere. Germanul Tim Fuchs a împins limitele competiției, aterizând la borna de 94 de metri. Cehul Viktor Polasek s-a dus și mai departe, până la 96,5 metri, prestație egalată în lungime de japonezul Ryoyu Kobayashi.

Finalul manșei inițiale a fost condimentat cu numeroase sărituri de calitate, ce au depășit punctul de construcție al trambulinei – situat la 90 de metri. David Siegel a mai produs o impresie pozitivă în contul Germaniei, sărind 95 de metri, însă Anze Lanisek și Tomas Vancura au dezamăgit nițel, aterizând înainte de borna punctului K.

În pauză, Ryoyu Kobayashi și Domen Prevc se aflau la egalitate, pe prima poziție a clasamentului de moment, în vreme ce David Siegel contura podiumul. Eduard Török se clasa pe locul al cincilea, în mod impresionant, iar Iulian Pîtea pe a 22-a poziție, consemnând două prezențe românești în manșa finală.

Sub razele soarelui puternic, manșa a doua s-a derulat cursiv, dar calitatea competiției a scăzut într-o mică măsură, în ciuda faptului că în concurs au mai rămas cei mai buni treizeci de săritori. Anze Lanisek a zburat 90 de metri în startul jumătății secunde, înainte ca Iulian Pîtea să se oprească după 86 de metri, ratând șansa unei ascensiuni în ierarhia provizorie. Din limbajul comportamentului său, Iulian a dat de înțeles că și-ar fi dorit mult mai mult, însă din fericire pentru el va mai avea șanse la o medalie și în zilele următoare.

dadaadadadad

Tomas Vancura a plutit 92 de metri în manșa secundă, cu jumătate de metru mai puțin decât austriacul Janni Reisenauer. Când toată lumea aștepta o repetare a primei performanțe, Eduard Török a aterizat la pragul de 86 de metri, spre nemulțumirea sa și a tuturor susținătorilor săi.

Viktor Polasek a zburat 94,5 metri, către capătul manșei finale, înainte ca David Siegel să izbutească cea mai lungă săritură a zilei – 96,5 metri! Propulsat în vârful clasamentului intermediar, germanul a rămas în poziția de lider până la final, Domen Prevc și Ryoyu Kobayashi reușind zboruri impresionante – 95,5, respectiv 94 de metri – dar insuficiente pentru a schimba numele câștigătorului. Stilul agresiv al lui Domen i-a adus două sărituri solide, însă previziunile au fost corectate, slovenul nereușind succesul în această probă individuală.

DSC_5736

Dusă la bun sfârșit în ciuda vremii călduroase, competiția individuală masculină s-a încheiat cu victoria germanului David Siegel, urmat de Domen Prevc și Ryoyu Kobayashi pe podium. Așadar, medalia de aur se îndreaptă spre Germania, cea de argint îi revine Sloveniei, iar medalia de bronz îi aparține Japoniei.

Eduard Török și Iulian Pîtea s-au clasat pe locurile 14, respectiv 24, ceea ce reprezintă performanțe notabile și demne de aplaudat. Ambii ar fi putut mai mult, însă au oferit motive de bucurie puținilor spectatori aflați împrejurul trambulinei K90 de la Râșnov.