O spusă nu de mult apusă proclamă că „nu omul găsește drumul către ceva, ci înclinația într-acolo îl găsește pe om.” Rătăcit în monotonia zilei și obosit de rutina vieții moderne, omul și-a dezvoltat tendințe noi, a ales cărări inovatoare și nu s-a limitat la ceea ce știe și poate să facă în prezent. Astfel, săriturile cu schiuri au atras milioane de urmăritori la nivel global, printre care mă număr și eu și în mijlocul cărora te găsești și tu – sau cel puțin ai luat în considerare această aderare.

Răspunsul întrebării din titlu poate suna în milioane de moduri diverse și captivante. Când vine vorba despre a fi pasionat de un sport, un individ ale cărui hobby-uri nu includ vreun sport va fi îndreptățit să se mire și să ridice o sprânceană gândindu-se la împătimiții sportului, care își epuizează resursele și se consumă pentru… ce? Pentru a susține, pe viu ori din fața ecranului, un sportiv, o echipă, care – până la urmă – un beneficiu material, palpabil nu le aduce.

Însă aici este cheia. Sportul, în general, și săriturile cu schiuri, în detaliu, îmbogățesc privitorii pe plan imaterial, sufletesc. Întreabă orice suporter înfocat al vreunui sport despre cea mai frumoasă amintire din viața sa și vei vedea că o replică din cele pe care le primești va avea în prim-plan o reușită a favoritului/favoriților săi. De ce are loc acest fenomen? Fiindcă oamenii nu se atașează de un sport(iv) pur și simplu. Există elemente ale sport(iv)ului în care omul, privind, se regăsește.

Norway's Anders Jacobsen celebrates after winning the second stage of the four hills ski jumping tournament in Garmisch-Partenkirchen, Germany, on Thursday, Jan. 1, 2015. (AP Photo/Matthias Schrader)
Și, apropo de regăsire, săriturile cu schiuri dețin un număr enorm de componente în care oamenii se pot regăsi. În primul rând, acest sport – cea mai spectaculoasă disciplină a sezonului de iarnă – este, în esență, unul cast și aparte. Fără a fi nevoie de vreo prezentare, imaculatul zăpezii, înălțimea impozantă la care Icarii moderni ajung în timpul zborului și plutirea în aer propriu-zisă reprezintă părți ale unui sport ce nu poate fi denumit altcumva decât deosebit. Farmecul priveliștii în care un sportiv zboară, negociază cu gravitația și o păcălește până la un moment dat, sfidând și legile fizicii într-o anumită măsură, este într-adevăr o minunăție.

În al doilea rând, săriturile cu schiuri sunt o ieșire din comun și o adăugire la capitolul „varietate”. Gândindu-mă la acest sport în comparație cu altele, aș îndrăzni să afirm următorul lucru: dacă săriturile cu schiuri ar fi o persoană, aceea sigur nu ar fi considerată cea mai normală, obișnuită din comunitatea ei. În acest joc al imaginației, fotbalul ar fi acel tip popular, pe care majoritatea oamenilor îl cunosc și admiră, în vreme ce săriturile cu schiuri ar fi, ce-i drept, o persoană marginalizată, dar care posedă calități și abilități remarcabile, vizibile însă numai pentru cei ce doresc să le vadă.

Poate săriturile cu schiuri nu sunt împăturite în cel mai atractiv ambalaj posibil. Marketing-ul de calitate de care acest sport nu a beneficiat ar putea fi un răspuns al întrebării: „de ce atât de puțini oameni urmăresc acest sport?”. Și eu consider că există un număr mai ridicat de indivizi care ar putea deveni pasionați de sărituri cu schiurile, dar în același timp cred că aceia care au avut ochii deschiși pentru corola acestui sport, l-au găsit deja și nu regretă câtuși de puțin.

loitzl democraticunderground com

În al treilea rând, săriturile cu schiuri reprezintă o nouă lume. Una diferită, îmbunătățită, din care lumea firească se vede dintr-o altă perspectivă, la propriu și la figurat. De la metri înălțime deasupra solului, punctul de vedere este transformat, dar nu alterat. Înălțimea aduce cu sine superioritate, care contribuie la formarea unei imagini de ansamblu mai detaliate, sporită în detalii și subînțelesuri.

În plus, săriturile cu schiuri ne fac să le iubim pentru că ne-au oferit mii de momente magice, memorabile. Drept urmare, acest sport este mediul în cadrul căruia întâlnirea Icarilor moderni cu văzduhul aduce fascinație în rândul nostru, al pământenilor. Aceasta devine, încet-încet, un obicei, iar gradul de entuziasm se poate diminua, în timp. Cu toate acestea, odată avută – fascinația – nu se poate evapora prea ușor.

Săriturile cu schiuri sunt cel mai elevat sport, la propriu. Ele oferă o alternativă celor în căutare de trăiri nemaisimțite, un motiv de bucurie suporterilor loiali, o înțelegere mai bună a lumii în care trăim și amintiri de neuitat. La toate acestea, se adaugă legăturile pe care acest sport alb le formează între sportivi și între suporteri, contribuind la majorarea plăcerii cu care urmăritorii nu contenesc să privească sărituri cu schiurile.

surse foto: crowdsupporters.com, yahoo.com, democraticunderground.com