Surpriză de proporții în prima etapă a acestui sezon: Domen Prevc a obținut astăzi prima victorie individuală în Cupa Mondială din cariera sa! Tânărul săritor de numai 17 ani a fost magic pe trambulina Rukatunturi, plutind 138,5, respectiv 140,5 metri! Victoria a fost posibilă și ca urmare a căzăturii suferite de Peter Prevc, care a ratat succesul de etapă din cauza unei dezechilibrări produse imediat după momentul aterizării. 

Podiumul primei etape: 1. Domen Prevc, 2. Severin Freund, 3. Peter Prevc.

*

La numai 17 ani, Domen Prevc se înscrie în istoria săriturilor cu schiurile, după ce a reușit să câștige prima etapă în Cupa Mondială din carieră. Totul s-a întâmplat astăzi, pe trambulina Rukatunturi din Finlanda, unde prima competiție a sezonului și-a croit un drum spectaculos în ciuda descalificărilor, căzăturilor și a vântului din spate.

Poate că după o pauză de 3 luni ne-am fi așteptat la un debut mai lent din partea Icarilor moderni, dar întâia întâlnire oficială a acestora a produs mult suspans și evenimente greu de digerat într-un timp atât de scurt.

Sezonul propriu-zis a început într-un mod entuziasmant, nivelul calitativ al primei manșe fiind foarte ridicat. Au fost 9 zboruri de peste 140 de metri în această jumătate de concurs, cele mai spectaculoase fiind semnate de David Siegel, Manuel Fettner și Peter Prevc.

Din nefericire, vântul de portanță n-a fost singurul element care a contat în această seară la Ruka. În zona de aterizare, mulți săritori s-au confruntat cu dificultăți în a-și păstra echilibrul, astfel că polonezul Kamil Stoch a ratat prezența în manșa finală din cauza unei căzături ușoare, care i-a spulberat punctajul de stil. Colac peste pupăză, Simon Ammann a reușit să pună în aplicare telemarcul la aterizare, în ciuda zonei de aterizare alunecoase. 

Între manșe, Peter Prevc, Severin Freund și Manuel Fettner conduceau ierarhia, iar top 5-ul intermediar era interesant completat de Domen Prevc și Maciej Kot – 2 dintre oamenii care pot destabiliza supremația tandemului Peter Prevc – Severin Freund în acest debut de sezon.

Mai mult, Joachim Hauer și William Rhoads au fost descalificați din cauza unor probleme a costumelor. 

Cu bara de start coborâtă, puterea de impresionare a manșei secunde a fost diminuată, iar așteptările au scăzut, natural. Michael Hayböck, Domen Prevc, Severin Freund și Peter Prevc au fost singurii care au atins borna de 140 de metri, dar povestea acestei părți de concurs a fascinat prin suspans, și nu prin lungimea săriturilor.

Podium Ruka

Suspansul a constat în faptul că Domen Prevc a uimit cu un zbor de 140,5 metri, încheiat cu o aterizare notată cu 19 de către jurați. Stilul elegant al slovenului s-a aflat în contrast cu prestația germanului Severin Freund, care s-a dezechilibrat ușor la aterizare.

La ultimă săritură a zilei, Peter Prevc a plutit fenomenal, ca și în sezonul precedent, însă lungimea de 140,5 nu i-a putut asigura victoria, întrucât câștigătorul Cupei Mondiale 2015/16 a pierdut echilibrul piciorului drept imediat după aterizare. Astfel, Peter a făcut contact fizic cu stratul de zăpadă, iar punctajul său nu putea să întreacă numerele 11-12 în aceste condiții.

Din fericire, niciunul dintre săritorii care au căzut astăzi nu s-a accidentat grav, dar acest fenomen a fost îngrijorător, deoarece sunt rare etapele în care 3 săritori își pierd echilibrul după aterizare.

Etapa se încheie cu imaginea lui Domen Prevc care așteaptă la locul de onoare pentru a observa evoluția fratelui său, Peter. Încredințat că va fi întrecut și de această dată de Peter, Domen afișează o față îngrijorată atunci când vede că fratele său se dezechilibrează și cade. Nu a fost vorba despre o căzătură violentă, care ar putea să pună în pericol participarea lui Peter Prevc la etapa de mâine, dar aceasta l-a împiedicat pe Domen să se bucure la maximum de acest moment. Și ce moment… la 17 ani, slovenul încheie primul într-o etapă de Cupă Mondială și devine primul lider al clasamentului Cupei Mondiale, ediția 2016/17! 

sursă foto: nova24.tv, fis-ski.com