Totul a început cu două evenimente notabile în cadrul calificărilor de azi: Peter Prevc a căzut după un zbor nereușit, iar rusul Dimitry Vassiliev s-a lovit la cap după ce izbutise să zboare 254 (!) de metri. Din păcate pentru el, aterizarea nefericită a făcut ca omologarea recordului său să fie imposibilă, iar etapa cu numărul 28 a Cupei Mondiale 2014/15 trebuia să compenseze aceste două întâmplări ciudate.

Înaintea debutului competiției propriu-zise, din motive de precauție lesne de înțeles, organizatorii în frunte cu Walter Hofer au coborât bara de start la poziția cu numărul șapte. Acest fapt a dus la un start de concurs anost, cu evoluții mediocre spre deplorabile, majoritatea sportivilor zburând între 120-160 de metri.

A fost însă și mai rău, finlandezul Harri Olli oprindu-se după doar 85 de metri, un zbor care, glumind puțin, nu ar fi fost suficient nici măcar pentru câștigarea etapei organizate pe trambulina de dimensiuni normale de la Râșnov. Absența vântului de portanță a făcut ca Poppinger, Kraus și Stjernen să fie singurii zburători care au aterizat de partea corectă a punctului de construcție în prima parte a concursului, ultimul menționat plutind 230,5 m și devenind lider înaintea precalificaților. Lungimea zborurilor a început să se îmbunătățească odată cu desprinderile de pe masa trambulinei a ultimilor zece sportivi. Johann Andre Forfang, Markus Eisenbichler și Piotr Zyla au fost autorii unor zboruri mai mult decât decente, înainte ca șocul zilei să aibă loc…

Norvegianul Anders Fannemel, care a reușit un zbor de 246 de metri în ședința de calificare de vineri, și-a transformat visul în realitate, a plutit în aer cum nu și-ar fi imaginat niciodată, a lăsat mască toți împătimiții lumii Icarilor moderni, a înlăturat starea de moleșeală din tribune și l-a depășit până și pe slovenul Peter Prevc, al cărui record mondial nu a avut termen de valabilitate decât de aproximativ 22 de ore.

Urmașul de drept al lui Anders Jacobsen, Anders Fannemel, a aterizat la punctul de 251,5 (DOUĂ SUTE CINCIZECI ȘI UNU VIRGULĂ CINCI) metri, cu cinci metri mai mult decât compatriotul Johan Roman Evensen în 2011, care a prezis în cursul acestei săptămâni că Fannemel va fi noul deținător al recordului mondial. Predicția s-a adeverit, iar norvegianul Anders Fannemel a reușit ceea ce toată Norvegia aștepta: un norvegian să stabilească noul record mondial la Vikersund, Norvegia.

După o coborâre cu o unitate a barei de start, Peter Prevc și Severin Freund aveau să închidă prima parte a întrecerii cu două zboruri bune: 217, respectiv 237,5 metri, slovenul încheind manșa pe locul 4, la mică distanță de podiumul intermediar format din Fannemel, Freund și Stjernen. Manșa secundă s-a desfășurat în oglindă, iar primele zboruri au fost mediocre și nespectaculoase. Ajungând la ultimele 15 evoluții ale zilei, Tochimoto, Ito și Dezman au reușit performanțe notabile, dar incomparabile cu Noriaki Kasai, care a izbutit astăzi cel mai lung zbor al carierei – 240 de metri și jumătate.

După alte două zboruri satisfăcătoare ale lui Neumayer și Velta, campionul mondial de juniori – Andre Forfang – a aterizat la punctul de 219 de metri, un zbor care l-a propulsat pe prima poziție a clasamentului intermediar. Din nefericire, Peter Prevc s-a văzut nevoit să ia contact cu stratul de zăpadă după doar 110 metri, iar Stjernen a infirmat evoluția bună din prima manșă, cu doar 160 de metri zburați în cea de-a doua.

Ultima doză de spectacol a fost oferită de germanul în formă, Severin Freund, care a zburat 245 de metri. Anders Fannemel nu a făcut față provocării și s-a oprit după doar 202 m, lăsând ca cele 100 de puncte puse în joc să-i revină aceluiași Freund, care din păcate pentru el cred că s-a trezit prea târziu pentru a mai putea obține Marele Glob de Cristal.

După o zi ciudată, în care noul record mondial a fost încadrat de zboruri în general mediocre, cel mai probabil aceste trei zile de la Vikersund au alcătuit cel mai spectaculos weekend din istoria acestui sport, care a consemnat patru dintre cele mai lungi cinci zboruri din istoria zborurilor cu schiurile. Top 5-ul arată astfel: 1. ANDERS FANNEMEL (251,5 m), 2. PETER PREVC (250 m), 3. JOHAN REMEN EVENSEN (246,5 m), 4. ANDERS FANNEMEL (246 m), 5. PETER PREVC (245,5 m). Drept urmare, Norvegia are astăzi trei reprezentanți în primele patru poziții ale clasamentului de azi, în timp ce Peter Prevc trebuie să se mulțumească cu locul 16, dar rămâne în fruntea clasamentului general înaintea Campionatului Mondial de la Falun. Între timp, noi, iubitorii acestui sport, rămânem cu satisfacția de a fi trăit clipe istorice alături de acești sportivi minunați care au făcut posibile aceste recorduri și zboruri fenomenale.

Podium: 1. Severin Freund (237,5 & 245 m), 2. Anders Fannemel (251,5 & 202 m), 3. Johann Andre Forfang (214 & 219 m)

Surpriza zilei: Exceptând onorabila ocupare a unui loc pe podium reușită de tânărul Forfang, Anders Fannemel a eclipsat întreaga concurență cu noul record mondial de 251 de metri și jumătate. 

sursă foto: vikersund.no