Domen Prevc a fost uimitor în această seară pe trambulina Lysgardsbakken din Lillehammer. Puștiul de 17 ani a zburat de două ori peste 140 de metri, aterizând la 142,5, respectiv 141,5 meri și a câștigat cu autoritate a treia etapă din cele patru disputate până acum. Pe podium au mai urcat Daniel Andre Tande și Stefan Kraft, ambii reușind zboruri lungi, care au măsurat între 135,5 și 137,5 metri. 

*

Astăzi, Domen Prevc ar fi putut să acuze presiunea care apasă atât de greu pe umerii săi. După un start inimaginabil până și pentru el – 2 victorii din 3 posibile -, un semieșec pe Lysgardsbakken ar fi fost ignorat cu amabilitate de antrenori și spectatori. Dar Domen a scos eșecul din scenariile posibile și s-a impus din nou cu o lejeritate care ia suflul privitorilor. La 17 ani, când oricine are tot dreptul din lume să caute scuze în lipsa de experiență și cunoaștere, Domen Prevc se detașează în fruntea clasamentului general al Cupei Mondiale și zboară într-o ligă a sa. Nu-l oprește nimeni și nimic, iar cu siguranță tot ceea ce face este să spere că această joacă conturată de vis să rămână realitate. 

În lumea Icarilor moderni a sosit timpul tinerilor și a unei schimbări de generații. Noriaki Kasai n-a izbutit să se califice în manșa secundă a acestei etape, Simon Ammann a scârțâit mai ales la capitolul „telemarc” și toate acestea în timp ce tinerii Domen Prevc, Daniel Andre Tande și Stefan Kraft au zburat la un nivel înalt. 

Totuși regula nouă a adus și excepții, în persoana lui Johann Andre Forfang. Norvegianul nu s-a regăsit nici pe Lysgard, ratând din nou accederea în manșa finală. Într-o etapă în care Noriaki Kasai, Johann Andre Forfang și Roman Koudelka n-au ajuns să sară a doua oară, top 5-ul a fost de neclintit. Anormal pentru o etapă din Cupa Mondială, Domen Prevc, Daniel Andre Tande, Stefan Kraft, Kamil Stoch și Maciej Kot au încheiat în această ordine ambele jumătăți de concurs, stabilind un prag de netrecut între ei și concurență. 

Șocul acestei etape a fost constituit de săriturile câștigătorului en-titre a Cupei Mondiale, Peter Prevc, care a stat în aer doar 123,5, respectiv 111 metri! În cazul celei de-a doua evoluții, slovenul a greșit vizibil la desprinderea de pe masa trambulinei, întinzând genunchii mult prea repede și fiind în acest mod nevoit să trântească aterizarea. 

Peisajul a fost colorat în nuanțe fericite datorită prestațiilor unor săritori mai puțin cunoscuți, precum Karl Geiger, Vojtech Stursa și Markus Eisenbichler, care au atins praguri de 133, 134 și chiar 137 de metri. Vincent Descombes Sevoie n-a dezamăgit nici azi, însă Michael Hayböck și Severin Freund au făcut-o, pierzând oportunitatea de a își face loc în topul final. 

După ce avea să fie un final electrizant, în care ultimii 5 săritori s-au întrecut consecutiv, Stefan Kraft, Daniel Andre Tande și Domen Prevc au turnat glazura de spectacol peste această etapă. Austriacul și norvegianul și-au confirmat ascensiunea de formă, în timp ce Domen a conchis ambele runde cu zboruri impecabile. Dobândind o înălțime impresionantă după ieșirea de pe trambulină, slovenul și-a menținut schiurile în aer la o înclinație mare, tipică stilului său și a depășit de fiecare dată dimensiunea trambulinei. Sunt realizări de nedescris pentru un tânăr de 17 ani, care continuă dominația numelui Prevc în Cupa Mondială.

Ziua se încheie cu imaginea lui Domen Prevc bucurându-se cu entuziasm de reușitele sale, cu un salut fair-play al lui Daniel Andre Tande, care speră la mai mult mâine și cu un cadru avându-l în prim-plan pe Peter Prevc, ocupantul locului 30 (!), ca trezit dintr-un vis ciudat în care a pierdut știința zborului, iar fratele său mai mic domină Cupa Mondială. Ireal, dar… se întâmplă! 

sursă foto: zurnal24.si