Întâia ședință de calificare de la Sapporo a aliniat la start 67 de săritori, dintre care 10 pre-calificați. Sorin Iulian Pîtea a fost unul dintre cei 57 care au participat cu gândul la calificarea în prima etapă propriu-zisă din Japonia.

iulian pitea

Din nefericire, românul nu a avut parte de o evoluție suficientă pentru accederea în top 40. Zborul său de numai 98 de metri și jumătate nu i-a oferit biletul pentru etapa de mâine. După o clasare pe locul 47 astăzi, Iulian rămâne, totuși, cu încă o șansă, în calificările pentru a doua etapă, care vor avea loc duminică-dimineața.

rezultat

Nivelul competițional al acestor calificări a fost mulțumitor, mulți săritori izbutind să aterizeze de partea corectă a punctului de construcție. Dawid Kubacki și-a continuat perioada bună prin care trece, zburând 133 de metri, iar Taku Takeuchi nu s-a lăsat mai prejos și s-a dus cu jumătate de metru mai departe, spre bucuria puținilor japonezi din tribune. Kamil Stoch și-a satisfăcut pretențiile, plutind 128 de metri.

Înainte de prestațiile sportivilor pre-calificați, se cunoștea că Dawid Kubacki și Taku Takeuchi împărțeau primul loc în această ședință de calificare, iar Kamil Stoch se situa pe poziția a treia.

Dintre pre-calificați, remarcații au fost Peter Prevc și Severin Freund, care au zburat 133,5, respectiv 132,5 metri.

Însă omul zilei a fost Domen Prevc. Săritorul sloven în vârstă de 16 ani a șocat întreaga asistență când a zburat 141 de metri, stabilind astfel noul record al trambulinei Okurayama de la Sapporo. Chiar și în condițiile în care Peter Prevc și Severin Freund au sărit de la poziții mai jos ale barei de start, performanța lui Domen merită apreciată și savurată, cel puțin până mâine, când recordul poate fi doborât.

În absența domnului Ion Sorin Hobana, comentariul Eurosport pentru întrecerile de sărituri cu schiurile din acest sfârșit de săptămână va fi asigurat de Adi Dobre. În urma comentariului de azi, l-aș atenționa pe domnul Dobre cu privire la două aspecte: n-a spus nimic despre recordul lui Domen Prevc și a citat declarația dată de Iulian Pîtea pentru „Telemarcu” fără a menționa sursa.

Prima etapă de la Sapporo va începe mâine, la ora 09:30.

surse foto: nova24.tv, eurosportplayer.com