Analizând în comparație cu evenimentele desfășurate în 2015 la Vikersund, acest sfârșit de săptămână ar putea fi catalogat un eșec. Dar această afirmație este departe de adevăr, având în vedere momentele din aceste zile în care această disciplină sportivă a arătat ce are mai frumos de reliefat: zboruri lungi, menite să (îți) taie respirația.

Zborul norvegianului Andreas Stjernen din ședința de calificare, care a măsurat 248 de metri, ne dădea motive mari de speranță în vederea corectării recordului mondial. Cu minute înainte de startul ultimei etape, la Vikersund vântul de portanță sufla entuziasmant, iar soarele era numai zâmbet, oferind cadrul ideal pentru prestații uluitoare.

Și lăsând în urmă bara de start, sportivii au plutit extraordinar, fiind purtați pe aripi de vântul frontal suflând foarte puternic. Compensațiile negative au ajuns până la -15 puncte, iar în astfel de condiții s-a putut consemna primul zbor de peste 200 de metri odată cu tocmai întâia evoluție a primei runde.

Acest aspect a fost un indicator clar al calității competiției și al probabilității de a urmări un nou record mondial, în această după-masă. Zburători mai slab cotați, precum canadianul Mackenzie Boyd-Clowes sau cehul Cestmir Kozisek au impresionat realmente, apropiindu-se sau chiar depășind pragul dimensiunii trambulinei – 225 m. Secunde mai târziu, a venit vremea unui nou zâmbet larg din partea francezului Vincent Descombes-Sevoie, care s-a bucurat astăzi de cel mai lung zbor izbutit în carieră, lung de 230,5 metri.

După mai mulți participanți care și-au stabilit cele mai bune performanțe ale carierei, bara de start a fost coborâtă cu două unități, până la numărul 7. Dar Robert Johansson nu s-a lăsat intimidat de această mutare a organizatorilor și a întrecut nestingherit dimensiunea trambulinei, aterizând la pragul de 227,5 m. Simon Ammann a readus zâmbete pe fețele susținătorilor săi, minute mai târziu, când a zburat, cu încredere și fără a se gândi la telemarc, 231 de metri și jumătate.

Cu toate că vântul de portanță a slăbit și chiar s-a întors, Anders Fannemel și-a amintit că în urmă cu un an reușea să devină recordmen mondial și a demonstrat o parte din valoarea sa, plutind 239,5 metri. Numai că această reușită avea să pălească în fața celei din contul lui Andreas Stjernen. În condiții de vânt din spate considerabil și plecând de la o bară de start mai joasă, cel din urmă menționat a zăbovit în aer fantastic, preț de 249 de metri.

Recordul fiind atât de aproape, Walter Hofer și ai săi s-au panicat și au mai coborât o dată bara de start, în ciuda faptului că vântul de portanță se oprise cu totul. Severin Freund și Stefan Kraft au fost capabili să performeze și în aceste circumstanțe, zburând 236,5, respectiv 238 de metri, austriacul afișând și un telemarc demn de aplaudat, la aterizare.

salzb

Totuși, farmecul acestei întreceri a fost diminuat atunci când Noriaki Kasai a fost nevoit să facă contact cu stratul de zăpadă, după numai 199 de metri zburați. Însă condițiile de zbor oferite ultimilor zece de pe lista de start a primei manșe au fost prea dificile în raport cu cele puse la dispoziția celorlalți.

Numai Peter Prevc a reușit să impresioneze și în aceste împrejurări, zburând 237 de metri în prezența unui vânt din spate foarte puternic, datorită căruia i s-au acordat 21 de puncte de compensație pozitivă. Spre nefericirea slovenilor, Robert Kranjec și-a ratat complet evoluția din manșa inițială, plutind 181,5 metri și absentând astfel din partea finală a etapei.

În pauză, Peter Prevc, Stefan Kraft și Andreas Stjernen se înscriau în top 3-ul de moment, iar Robert Kranjec – fostul lider al clasamentului probei de zbor – dezamăgea crunt, nefăcându-și loc în ultimii 30.

dagbladet no

O altă veste tristă a fost că jumătatea secundă a acestei etape cu numărul 3 de la Vikersund nu a fost într-atât de spectaculoasă precum întâia. Chiar și așa, Noriaki Kasai a reușit să se revanșeze față de sine și și-a îmbunătățit simțit prestația, zburând 237 de metri și jumătate la a doua oportunitate. Spre final, norvegienii au oferit show de calitate, trei dintre elevii lui Alexander Stöckl devansând așteptările incipiente. Daniel Andre Tande s-a oprit după 242 de metri, Johann Andre Forfang a zburat fenomenal – 243,5 metri -, iar Kenneth Gangnes a plutit 248 de metri și jumătate, fără ezitare.

Stefan Kraft și Andreas Stjernen n-au putut oferi zboruri mai lungi de 231 de metri către capătul celei de-a doua manșe, dar imaginea de ansamblu a fost conturată frumos de Peter Prevc. Liderul Cupei Mondiale 2015/16 a plutit incredibil, în ultimul zbor al zilei, 249 de metri, ratând la un metru egalarea celui mai lung zbor din cariera sa. Din păcate pentru el, a fost nevoit să atingă zăpada cu mâna pentru a nu-și pierde echilibrul.

salzburg com

Dar chiar și așa, Peter Prevc câștigă din nou, demonstrând încă o dată că este un Icar modern polivalent, având calități remarcabile atât pe trambulinele mari, cât și pe cele gigant, precum este cea de la Vikersund. Stefan Kraft îl secondează în etapa de astăzi, iar Andreas Stjernen – surpriza plăcută a zilei – se bucură de o performanță notabilă, o clasare pe podium la capătul unei competiții de pe Vikersundbakken.

Cupa Mondială masculină continuă vineri, în localitatea finlandeză Lahti.

surse foto: salzburg.com, dailymail.co.uk, dagbladet.no