Kamil Stoch n-a fost de oprit nici în a doua competiție propriu-zisă organizată pe trambulina Adam Malysz în acest weekend, câștigând din nou 100 de puncte grație a două sărituri spectaculoase, care au măsurat 135,5 respectiv 128 de metri. Podiumul a fost completat de tinerii Daniel Andre Tande și Domen Prevc, norvegianul devansându-l pe sloven la doar o zecime de punct diferență. 

*

Duminica a debutat la Wisla cu o surpriză plăcută, austriacul Gregor Schlierenzauer ieșind triumfător în ședința preliminară etapei a doua din acest weekend. Aflat la revenire în Cupa Mondială după un an de absență, prestigiosul săritor și-a apropiat întâietatea în calificări datorită unui zbor de 132 de metri.

Și mai interesant a fost faptul că Gregor și-a confirmat evoluția bună din calificări în etapa propriu-zisă, spectacolul manșei întâi fiind inițiat de însuși „Schlieri”. Acesta a profitat de vântul favorabil și a plutit 135,5 metri, aterizând cu un metru și jumătate de partea corectă a bornei dimensiunii trambulinei. 

Deși organizatorii au coborât bara de start la poziția cu numărul 4, Johann Andre Forfang a surprins la fel de mult, sărind 130 de metri și precedând o altă prestație solidă din tabăra norvegiană: 128,5 metri, zburați de recordmenul mondial, Anders Fannemel.

Cu bara situată prea jos, spectacolul și-a făcut cu mari dificultăți apariția la Wisla în această seară, dar elita n-a dezamăgit nici în aceste condiții complicate.

Maciej Kot și Domen Prevc au atins la rândul lor pragul de 130 de metri, arătând semne de revenire la forma din debutul sezonului, Daniel Andre Tande l-a egalat pe colegul său, Anders Fannemel, în lungimea săriturii, iar prima jumătate de concurs s-a încheiat en-fanfare, cu evoluția celui mai bun săritor al momentului, Kamil Stoch. În uralele miilor de polonezi reveniți în Arena Malinka pentru a-l încuraja, campionul TC4T l-a egalat pe Schlierenzauer la capitolul lungimii zborului, plutind 135,5 metri cu o stabilitate în aer de manual. 

Apreciat în consecință de către cei 5 jurați, dintre care unul a fost românul Andrei Balazs, Kamil Stoch se instala în poziția fruntașă la pauză, iar top 3-ul de moment îi regăsea pe Domen Prevc și Maciej Kot la o distanță de circa 5-10 puncte în spatele liderului clasamentului general al Cupei Mondiale. Momentele dintre manșe consemnau și o clasare extraordinară a lui Gregor Schlierenzauer – locul 4 -, precum și o altă zi ștearsă pentru Dawid Kubacki, sportiv care nu și-a făcut loc în manșa finală.

wisla-adam-malysz

Manșa secundă n-a avut în mod necesar un nivel mai ridicat de spectaculozitate, așa cum ar fi fost normal, întrucât vântul din spate, coroborat cu bara de start coborâtă nu permiteau acumulare de viteză mare pe masa trambulinei și portanță în zbor. 

Cu toate acestea, Karl Geiger a impresionat cu o săritură de 133 de metri, cu puțin timp înainte ca bara de start să fie coborâtă cu încă o unitate, până la poarta cu numărul 3.

De acolo, Johann Andre Forfang a bifat o evoluție convingătoare, de 126 de metri, Stefan Kraft s-a oprit cu jumătate de metru înaintea pragului de 130, iar Gregor Schlierenzauer și Maciej Kot n-au putut să zboare mai mult de 122-123 de metri. 

Daniel Andre Tande însă a învins circumstanțele potrivnice și a semnat cel mai lung zbor al manșei a doua, plutind 134,5 metri pe care i-a aterizat cu dificultate. 

Dorindu-și să atace a cincea victorie de etapă în actuala stagiune, Domen Prevc s-a dus până la 132 de metri, dar o ușoară dezechilibrare după ieșirea de pe trambulină i-a periclitat eficiența zborului. 

Trăgând cortina peste etapă, Kamil Stoch a făcut cât trebuia, impunându-se la limită în fața lui Tande, în urma unei sărituri de 128 de metri, aterizate cu ceva probleme de balans pe partea piciorului stâng. 

stoch-kamil

În cele din urmă, finalul etapei a oferit săriturile spectaculoase de care (tele)spectatorii aveau nevoie pentru a fi satisfăcuți, iar top 3-ul s-a dovedit foarte echilibrat, între primul și al treilea loc existând un ecart de numai 1,3 puncte.

Nou-reveniții Johann Andre Forfang și Gregor Schlierenzauer se pot mândri realmente cu clasări în top 10 (locurile 6, respectiv 8), în timp ce Wisla spune „La revedere!” lumii Icarilor moderni până la anul, când polonezii speră să aibă oportunitatea de a-i vedea la lucru și pe Severin Freund ori Peter Prevc.

surse foto: skijumping.pl, berkutschi.com, skispringen.com