Ședința de calificare de la Zakopane a avut un nivel competițional ridicat, iar deznodământul ei a surprins plăcut: polonezul Kamil Stoch și-a afirmat revirimentul pe tărâm autohton, terminând primul la capătul evoluțiilor tuturor sportivilor aflați în căutarea șansei de a participa la etapa de duminică.

lista de start

Pentru România, aceste calificări au fost mult mai animate decât altele, având în vedere că Sorin Iulian Pîtea a fost unul dintre cei 67 de săritori înscriși pe lista de start. Din nefericire pentru el și pentru toți cei care susțin progresul săriturilor cu schiurile în țara noastră, Iulian a sărit 109,5 metri și a acumulat un total de 100,5 puncte, care l-a clasat pe locul 50 la final și nu i-a asigurat accederea în competiția propriu-zisă. Un semn de întrebare referitor la prestația sa ar fi notele primite pentru stil – 16,5 – care mie mi s-au părut puțin mai mici decât ar fi meritat.

Totuși, românul este de apreciat pentru curajul de a concura în Cupa Mondială. Emoțiile în cadrul concursului sunt inerente, în mod special la vârsta sa, iar odată cu trecerea timpului, este foarte posibil ca Iulian Pîtea să devină un săritor pentru care competițiile din Cupa Mondială să fie obicei. Așa cum a declarat pentru „Telemarcu”, obiectivul principal al sportivului român rămâne Campionatul Mondial de Juniori de la Râșnov.

Avansând, întrecerea a conținut numeroase sărituri lungi. Multe dintre ele au aparținut polonezilor, aflați în mare formă pe trambulina cea mai îndrăgită de ei. Exceptând pre-calificații, Stefan Hula și Kamil Stoch au impresionat cel mai puternic, zburând 132,5, respectiv 134 metri. Uluitor cu privire la săritura campionului olimpic în exercițiu a fost punctajul primit pentru stil – 19.

Drept urmare a acestei evoluții, care a confirmat săriturile bune din antrenamente, Kamil Stoch câștigă ședința de calificare și își procură o doză de încredere înainte de viitoarele concursuri din Cupa Mondială. Stefan Hula și Roman Koudelka au completat top 3-ul de azi, însă autorul celui mai lung zbor a fost un pre-calificat, Richard Freitag. „De ziua lui”, germanul s-a apropiat la doar 150 de centimetri de recordul trambulinei, sărind 139 de metri. Domen Prevc a confirmat încă o dată, iar Kenneth Gangnes și Peter Prevc au fost incomodați de coborâri ale barei de start, în ultimele sărituri de astăzi.

da

Se anunță, așadar, o etapă individuală mai imprevizibilă decât ne-am fi așteptat. Kamil Stoch pare într-adevăr capabil să se claseze pe podiumul de duminică, dar Peter Prevc rămâne favorit. Până atunci, este de urmărit competiția pe echipe, care va începe mâine, la ora 17:00.

sursă foto: eurosportplayer.com