Federația Internațională de Schi a decis, în cursul zilei de azi, ca etapele anulate de la Râșnov să nu fie reprogramate, informează fis-ski.com. Drept urmare, sezonul 2015/16 al Cupei Mondiale feminine s-a încheiat, în mod oficial, etapele de la Almaty din weekend devenind astfel ultimele ale stagiunii.

În urma acestei decizii, Globul de Cristal îi va fi acordat japonezei Sara Takanashi, la Planica, în sfârșitul de săptămână (19-20 martie) care va consemna finalul actualei ediții a Cupei Mondiale masculine.

Directorul de cursă pentru competițiile feminine, Chika Yoshida, a motivat hotărârea spunând: „Cu siguranță este păcat că a trebuit să luăm această decizie. Îmi pare foarte rău pentru sportivi și pentru organizatorii de la Râșnov. Comitetul organizator de la Râșnov au făcut un efort colosal pentru a face posibilă desfășurarea Campionatelor Mondiale de Juniori. A fost extrem de complicat luând în considerare condițiile meteorologice. Din cauza continuității temperaturilor ridicate în Râșnov, nu a fost posibil să avem trambulina de acolo pregătită până în acest final de săptămână. Din experiența noastră acumulată în anii precedenți, știm că echipa din Râșnov ar fi reușit să organizeze totul, în cazul în care ar fi fost posibil. Dar, pur și simplu, a fost imposibil. Din punctul de vedere al sportului, clasamentul general al Cupei Mondiale era deja hotărât. Sara Takanashi conducea la o distanță de nerecuperat încă dinaintea întrecerilor de la Almaty. Deci această anulare nu are niciun efect asupra configurației finale a clasamentului, ceea ce face această decizie mult mai ușor de luat, analizând din perspectiva competiției.”

Mai mult, Chika Yoshida a declarat că intervalul de o săptămână s-a dovedit insuficient pentru a reprograma cele două etape într-o altă locație. Așadar, cele două etape de la Almaty, câștigate de Sara Takanashi, au reprezentat ultimele întâlniri ale săritoarelor cu schiurile în cadrul sezonului 2015/16.

Pentru România, stagiunea tocmai încheiată trezește amintiri plăcute și speranțe pentru viitor. Dana Haralambie a reușit o performanță notabilă, clasându-se pe locul al 31-lea în clasamentul general, acumulând 56 de puncte pe durata a nouă etape. Românca a reușit, în această stagiune, și cel mai bun rezultat al carierei: locul 20, în etapa de la Oslo.

Iată configurația finală a top 10-ului clasamentului general al Cupei Mondiale feminine, ediția 2015/16:

  1. Sara Takanashi (1610 puncte)
  2. Daniela Iraschko-Stolz (1139 de puncte)
  3. Maja Vtic (908 puncte)
  4. Jacqueline Seifriedsberger (695 de puncte)
  5. Chiara Hölzl (632 de puncte)
  6. Maren Lundby (586 de puncte)
  7. Irina Avvakumova (572 de puncte)
  8. Yuki Ito (505 puncte)
  9. Ema Klinec (426 de puncte)
  10. Spela Rogelj (415 puncte)

   31. Dana Haralambie (56 de puncte)

sursă foto: cbc.ca