Markus Eisenbichler, Stephan Leyhe, Andreas Wellinger și Richard Freitag au format cea mai bună echipă din competiția colectivă de azi, impunându-se la peste 5 puncte diferență în fața echipei gazdă, Polonia, care s-a clasat pe locul 2. Top 3-ul a fost completat de sloveni, la care Peter Prevc a revenit cu brio și a zburat în stilul cu care ne-a obișnuit în stagiunea anterioară.

Etapele pe echipe surprind întotdeauna prin spiritul amical care desăvârșește întregul ambient. Fără discuție, Zakopane n-a făcut excepție de la această regulă, miile de polonezi prezente la baza trambulinei Wielka Krokiew creând un val de energie pozitivă, în care săritorii s-au cufundat complet. 

Evoluând într-un cadru mai puțin încărcat în presiune și emoții, Icarii moderni au dat mai mult decât s-a așteptat din partea lor, încheind cu zâmbetul pe buze o competiție realmente spectaculoasă.

spectatori-zakopane

Spre bucuria universului săriturilor cu schiuri, Peter Prevc a plutit ca un maestru al zborului la revenirea în Cupa Mondială, după o săptămână în care, cel mai probabil, a meditat îndelung la schimbările prin care a trecut datorită câștigării atâtor distincții în sezonul precedent. În manșa întâi, câștigătorul en-titre al Cupei Mondiale a fost extraordinar de suplu și de stabil în aer, când a plutit 137,5 metri, pe care i-a aterizat cu o încredere demnă de invidiat. 

Nu puțini au fost săritorii care au încercat să-i imite performanța excepțională, iar polonezii Piotr Zyla și Maciej Kot s-au apropiat cel mai mult de lungimea incredibilă semnată de Peter, zburând 133,5, respectiv 132,5 metri și iscând o zarvă simpatică în tribune. 

Slovenia lui Tepes, Damjan și a fraților Domen și Peter Prevc încheia partea inițială de concurs în fruntea clasamentului de moment, fiind secondată de Germania și Polonia, iar echipele Kazahstanului, SUA-ei și Finlandei părăseau prematur competiția.

zakopane-polonia

În jumătatea finală a etapei, Gregor Schlierenzauer (și-)a adus aminte de vremurile bune, sărind 132 de metri, dar prestația sa a fost curând uitată după ce același Piotr Zyla a egalat cel mai lung zbor al zilei, învingând gravitația pentru 137,5 metri. În urma acestui zbor, crainicul arenei i-a invitat pe numeroșii polonezi la un joc caracteristic fotbalului, în care spicherul a pronunțat prenumele săritorului, Piotr, urmând ca spectatorii să strige în cor numele său, Zyla. 

De efect, precum a fost activitatea crainicului, s-a dovedit a fi și al doilea zbor al lui Peter Prevc, care a măsurat 134 de metri și jumătate. Cu unul mai repede s-a oprit Maciej Kot, înainte ca Andreas Wellinger să plutească 135 de metri.

Într-un timp mort al manșei secunde, polonezii au conturat un moment hazliu, în care completau prin sunete de vuvuzele muzica valsului „Dunărea albastră”, ce răsuna din difuzoarele amplasate la baza trambulinei. 

Spre finalul întrecerii, Domen Prevc a bifat o săritură solidă, de 133 de metri, înainte ca polonezul Kamil Stoch să consemneze cel mai lung zbor al acestei manșe. Cu 136 de metri și un stil foarte bun, apreciat de juriu, component al căruia a fost și românul Wilhelm Grosz, campionul TC4T a urcat-o momentan pe Polonia la locul de onoare, însă Richard Freitag, cu 134,5 metri zburați și-a readus echipa în vârful ierarhiei finale, arătând reale calități de lider.

clasament-final-zakopane

În absența lui Severin Freund, Germania se impune la Zakopane în a doua etapă pe echipe a sezonului și răzbună astfel reușita poloneză de la Klingenthal, cu toate că termenul „răzbunare” este unul foarte dur, ținând cont de atmosfera liniștitoare și prielnică spectacolului pe care miile de polonezi au creat-o astăzi pe Wielka Krokiew.

În speranța că etapa individuală de mâine va fi de un spectacol similar, nu ne rămâne decât să așteptăm startul acesteia, programat mâine, de la ora 17:00. 

sursă foto: eurosportplayer.com