Traseele Cupei Mondiale au făcut loc, înaintea finalului de sezon, Campionatelor Mondiale de Schi Nordic din Lahti, Finlanda, care au menirea de a stabili noii campioni mondiali în proba de sărituri cu schiurile.

Fără îndoială, cei mai buni Icari moderni ai momentului sunt pregătiți de lupta pentru medalii și vor lăsa deoparte preț de câteva zile orice gând privitor la clasamentul general al Cupei Mondiale. 

Interesantul situației îi regăsește pe campionii mondiali en-titre, Rune Velta pe trambulina normală și Severin Freund pe trambulina mare, incapabili să își apere titlurile, norvegianul alegând între timp să se retragă, iar germanul fiind greu tulburat de o accidentare la genunchi.

Mai mult decât atât, Norvegia pare să aibă șanse minime în a-și confirma titlul obținut la Falun, în urmă cu doi ani, neavând un grup de 4 săritori în formă care se pot duela momentan cu grupările Austriei, Germaniei și Sloveniei. Prin urmare, competițiile masculine ne vor aduce, în cel mai probabil caz, nume noi de câștigători. 

Cât despre întrecerile feminine, Sara Takanashi va ataca fervent câștigarea primului titlu de campioană mondială din carieră și are toate motivele să obțină această distincție, dată fiind forma sa. Rămâne de văzut însă cum vor reacționa germancele Carina Vogt și Katharina Althaus, dar și cât de lung vor sări Yuki Ito și Maren Lundby, sportivele care ocupă locurile 2-3 în clasamentul general al Cupei Mondiale.

Spre bucuria noastră, farmecul acestei competiții va fi dublat de participarea delegației române. Potrivit paginii oficiale de Facebook a lotului român de sărituri cu schiurile, România va fi reprezentată de Iulian Pîtea și Sorin Mitrofan în probele masculine, iar Dana Haralambie și Diana Trâmbițaș vor participa pentru țara noastră în concursurile feminine. De notat: cei 4 sportivi români se vor reuni în competiția mixtă pe echipe.

Programul competițiilor cu medalii în joc din Lahti: 

  • Vineri, 24 februarie – competiția individuală feminină pe trambulina normală – ora 17:30
  • Sâmbătă, 25 februarie – competiția individuală masculină pe trambulina normală – ora 17:30
  • Duminică, 26 februarie – competiția mixtă pe trambulina normală – ora 17:30
  • Joi, 2 martie – competiția individuală masculină pe trambulina mare – ora 18:30
  • Sâmbătă, 4 martie – competiția masculină pe echipe pe trambulina mare – ora 17:15

Info despre trambuline: trambulina mare Salpausselka are punctul de construcție la 116 metri și dimensiunea de 130 de metri. Recordul oficial al acesteia îi aparține lui Andreas Widhölzl, care a zburat 135,5 metri în 2006. În schimb, trambulina normală măsoară 100 de metri în dimensiune, are punctul K la 90 și recordul de 101 metri, atinși de Jurij Tepes în 2012. 

lahti-salpausselka

Date despre locație: Lahti este al optulea oraș ca mărime din Finlanda, având o populație de circa 120,000 de locuitori. Temperaturile negative sunt o constantă în această localitate pe timpul iernii, astfel nu este de mirare că Lahti a devenit un reper în ceea ce privește istoria sporturilor de iarnă. Campionatele Mondiale de Schi Nordic își consumă în acest an a șaptea ediție derulată în Lahti, după cele din 1926, 1938, 1958, 1978, 1989 și 2001. Neapărat de reținut: Toni Nieminen și Janne Ahonen provin din Lahti. 

Rezultatele recente: Michael Hayböck s-a impus în ambele etape derulate în Lahti în sezonul precedent al Cupei Mondiale, în timp ce Sara Takanashi a triumfat în competiția din cadrul CM feminine. 

surse foto: wikimedia.org, skisprungschanzen.com