Întrebarea cu care începem să ne gândim la competițiile din Lillehammer nu ar trebui să fie „va reuși Domen să câștige din nou?”, ci „să ne mai mirăm dacă va câștiga Domen?”. La finalul primelor 3 etape individuale ale stagiunii, lumea Icarilor moderni s-a oprit în loc și a admirat, cu ochii ficși, minunea. Nu în fiecare zi avem ocazia de a vedea un tânăr de 17 ani câștigând etape în Cupa Mondială, însă în aceeași măsură e drept că acest eveniment are precedente. 

Domen Prevc nu este primul și, probabil, nu va fi nici ultimul săritor care se impune într-o competiție individuală înainte de a-și sărbători majoratul. Dar acest lucru nu-i fură din merite, care sunt realmente enorme în aceste zile. Sigur, presiunea primului loc în clasamentul general și a așteptărilor îi vor apăsa greu umerii, însă slovenul pare să fie mai matur din punct de vedere mental decât o spune înfățișarea sa. 

Și ajungem, astfel, la etapele de pe trambulina Lysgardsbakken, care se anunță foarte imprevizibile. În condițiile date, nici nu ar putea fi altfel, întrucât este devreme în sezon, iar săritorii pot să surprindă mai ușor cât timp „cei mari” încearcă să intre în plină formă. 

Programul săriturilor de la Lillehammer: 

  • Vineri, 9 decembrie – calificări, ora 16:30 (LIVE pe Eurosport 1 HD)
  • Sâmbătă, 10 decembrie – etapă individuală, ora 17:00 (LIVE pe Eurosport 1 HD)
  • Duminică, 11 decembrie – etapă individuală, ora 16:00 (LIVE pe Eurosport 1 HD)

Info despre trambulină: Lysgardsbakken este una dintre trambulinele-simbol din lumea săriturilor cu schiuri. Lysgard a fost construită în anul 1992 și poate găzdui până la 50,000 de spectatori – una dintre cele mai încăpătoare trambuline.

  • Punctul de construcție al trambulinei Lysgardsbakken se află la 123 de metri
  • Dimensiunea trambulinei măsoară 138 de metri
  • Recordul oficial de la Lillehammer: elvețianul Simon Ammann, 146 de metri, în 2009

skisprung

Date despre locație: situat în sudul Norvegiei, Lillehammer este un municipiu viu, în care plictiseala moare. Populația de circa 30,000 de locuitori se bucură de privilegiul ocupării unui spațiu special al țării, din mai multe motive. Unul dintre ele ar fi că localitatea are în componență singurul Muzeu Olimpic din nordul Europei, un loc ideal pentru turiștii interesați de sport.

Lillehammer este recunoscut drept o destinație bună pentru cicliști, dar și un centru veritabil al sporturilor de iarnă, istoria îndelungată a municipiului confundându-se cu schiurile. În acest sens, legenda spune că pretendentul la tronul Norvegiei era dus pe schiuri de la Lillehammer la Rena. Revenind la sport, Lillehammer a fost gazda Jocurilor Olimpice de Iarnă din 1994 și a organizat Olimpiada de Tineret în acest an.

Mai mult, reprezentanții de seamă ai municipiului și-au dorit ca istoria olimpică să continue, dar candidatura orașelor Lillehammer și Oslo la găzduirea Olimpiadei de Iarnă din 2022 nu a fost un succes. Municipiul este străbătut de râul Mesna și este înconjurat de munți, aparținând unei zone cu climat subpolar.

Rezultatele recente: în stagiunea anterioară, condițiile meteorologice au fost potrivnice, iar competițiile s-au derulat pe trambulina normală. Câștigătorii celor două etape au fost germanul Severin Freund și norvegianul Kenneth Gangnes. În urmă cu două sezoane, Roman Koudelka și Gregor Schlierenzauer s-au impus în cele două etape de pe Lysgardsbakken. Tot atunci, Peter Prevc, respectiv Anders Fannemel au ocupat locurile 2, iar Michael Hayböck a încheiat ambele competiții pe locul 3. De-a lungul timpului, „Schlieri” și Simon Ammann au avut parte de performanțe notabile pe această arenă. 

sursă foto: skisprungschanzen.com