Spre bucuria iubitorilor lumii Icarilor moderni, timpul acela special al anului a sosit din nou. Atmosfera festivă adusă de sărbători se lasă completată de către cea mai palpitantă competiție de sărituri cu schiurile a stagiunii invernale, și anume Turneul Celor 4 Trambuline.

În fiecare an, sfârșitul Crăciunului înseamnă un nou debut pentru cei mai buni săritori cu schiurile din lume. TC4T se diferențiază de multe alte întreceri prin programul încărcat, tensiunea puternică, numărul impresionant de spectatori și, de ce nu, prin premiile financiare consistente. 

Niciun Icar modern nu poate acuza lipsa de motivație în aceste zile, iar rezultatul nu poate fi decât pozitiv în perspectiva spectatorilor și a telespectatorilor. Spectacolul este aproape garantat, dar vântul își poate acorda în orice moment o importanță prea ridicată. 

Programul complet al Turneului Celor 4 Trambuline, ediția cu numărul 65: 

Oberstdorf, Germania – HS137 – 29-30 decembrie 

          Joi, 29 decembrie – calificări – ora 17:45*

          Vineri, 30 decembrie – etapa 1 – ora 17:45

Garmisch-Partenkirchen, Germania – HS140 – 31 decembrie – 1 ianuarie

          Sâmbătă, 31 decembrie – calificări – ora 15:00

          Duminică, 1 ianuarie – etapa 2 – ora 15:00

Innsbruck, Austria – HS130 – 3-4 ianuarie

          Marți, 3 ianuarie – calificări – ora 15:00

          Miercuri, 4 ianuarie – etapa 3 – ora 15:00

Bischofshofen, Austria – HS140 – 5-6 ianuarie

          Joi, 5 ianuarie – calificări – ora 17:45

          Vineri, 6 ianuarie – etapa 4 – ora 17:45

*toate calificările și etapele vor fi transmise LIVE pe Eurosport 1 și E1 HD

Începem, ca în fiecare an, la Oberstdorf. În 2015, atmosfera de la baza trambulinei Schattenberg a fost extraordinară, iar vestea bună este că toate biletele puse în vânzare pentru prima etapă a acestei ediții au fost deja vândute. Prin urmare, ne putem aștepta la spectacol total din partea celor care vor fi prezenți în Arena Erdinger. 

turneul-celor-4-trambuline

Cine va avea nervii suficient de tari pentru a lua o primă opțiune înspre câștigarea Vulturului de Aur? Greu de prezis, în condițiile în care campionul en-titre – Peter Prevc – nu pare a fi într-o formă prielnică, Domen Prevc poate în orice moment să fie apăsat de presiune și emoții, iar Kamil Stoch, Severin Freund, Michael Hayböck, Stefan Kraft sau Daniel Andre Tande sunt mult prea apropiați din punct de vedere valoric.

Dintre aceștia, cei mai îndreptățiți să spere la triumf în TC4T rămân, în opinia mea, Domen Prevc, Kamil Stoch și Stefan Kraft. Pe Domen îl recomandă forma uimitoare, concretizată în cele 4 victorii de etapă bifate în acest sezon, Kamil experimentează o revenire spectaculoasă de formă, în timp ce Stefan n-a dezamăgit până acum și are în spate experiența unui Vultur de Aur câștigat, în 2015.

Polonia visează la primul titlu în acest turneu după cel izbutit de Adam Malysz în 2001, Slovenia își dorește să-și continue supremația în această competiție după victoria lui Peter din stagiunea anterioară, pe când Austria e deja nostalgică după cele 7 succese consecutive între anii 2009-2015. Germania nu pare să propună candidați veritabili la câștigarea trofeului în această ediție, însă surprize pot apărea la tot pasul. Competiția nu poate fi mai frumoasă decât în cazul de față, când imprevizibilitatea este imensă. 

vierschanzentournee

Info despre trambulină: Arena Erdinger din Oberstdorf are punctul de construcție la 120 de metri și dimensiunea de 137 de metri. Recordul oficial al trambulinei Schattenberg este deținut de norvegianul Sigurd Pettersen, care a zburat 143 de metri și jumătate în cadrul Turneului Celor 4 Trambuline din 2003/04.

Date despre locație: Oberstdorf este o localitate de mici dimensiuni din sud-vestul Germaniei, cu o populație de aproximativ 9,000 de locuitori, reconoscută cel mai bine pentru statutul de gazdă a primei dintre cele patru etape ale acestui turneu. Satul este situat în inima Alpilor Bavarezi, iar toți turiștii rămân impresionați de frumusețea naturală a locului.

Rezultatele recente: În 2015, Severin Freund a câștigat prologul Turneului Celor 4 Trambuline, în urma unei etape fantastice, cu un final cel puțin interesant. Michael Hayböck și Peter Prevc au conturat podiumul.

surse foto: sporalendertirol.at, vol.at