Sezonul 2016/17 al Cupei Mondiale se află la ultima turnantă, dar după colț ne așteaptă doar surprize plăcute. Partea finală a stagiunii începe cu Raw Air, turneul cel mai impunător din istoria săriturilor cu schiuri, dacă e să ne gândim la miza financiară pusă în joc, dar mai ales la dozele de efort pe care sportivii for fi obligați să le depună pentru a obține supremația în această competiție năucitoare. 

Preț de 10 zile, săritorii nu vor avea nicio zi de pauză, fapt care ridică mult suspansul și imprevizibilitatea concursului, însă în același timp crește riscul accidentărilor. Prin urmare, este posibil să asistăm la anumite prestații surprinzătoare, atât în mod pozitiv, cât și negativ, întrucât Icarii moderni vor fi supuși la un ritm nebunesc, ce duce spre inuman.

Desigur, niciun efort nu rămâne nerăsplătit, câștigătorul general al Raw Air urmând să primească un cec de 60,000 de euro – o sumă importantă pentru mărimea fenomenului de ski jumping.

raw-air-telemarcupunctro

Surse de motivație vor exista pentru fiecare săritor. Atmosfera va fi senzațională, fără discuție, având în vedere că norvegienii știu poate cel mai bine cu ce se mănâncă acest sport, punctele și banii posibil de câștigat vor fi substanțiale, iar bătălia la vârful clasamentului general al Cupei Mondiale trebuie lămurită.

Stefan Kraft vine cu un avânt și o formă deosebite și pare pregătit fizico-psihic pentru a-l devansa pe Kamil Stoch, dar polonezul poate contrabalansa durerile fizice și presiunea avantajului prin intermediul experienței mult mai mari de care dispune.

Apoi, Daniel Andre Tande abordează acest turneu cu motivație maximă, dorindu-și, natural, să impresioneze în fața compatrioților săi care își pun speranța-n el. În cele din urmă, câștigarea Cupei Mondiale de către norvegianul #1 în acest sezon este încă posibilă din punct de vedere matematic, iar magia unei competiții de mare anvergură îl poate impulsiona pe Tande. 

De urmărit rămâne și reacția lui Domen Prevc, căruia i-a fost administrat un „duș rece” prin trimiterea sa acasă la jumătatea Campionatelor Mondiale de Schi Nordic din Lahti pentru a se antrena.

Toate acestea și nu numai vor contribui, între 10-19 martie, la un spectacol de gală al săriturilor cu schiuri, care are toate șansele să rivalizeze de acum încolo cu grandoarea Turneului Celor 4 Trambuline.

Care este cel mai interesant lucru cu privire la Raw Air? Faptul că ierarhia finală a turneului va fi stabilită în funcție de punctajele individuale ale fiecărei sărituri semnate de un sportiv. Cu alte cuvinte, în clasamentul individual final vor fi contabilizate toate săriturile sportivilor, inclusiv cele din calificări și, atenție, inclusiv cele din competițiile pe echipe. Prin urmare, indiferent de valoarea echipei, sportivii vor da ce au mai bun pentru propriul interes, în primul rând, având astfel un factor suplimentar dătător de motivație. 

Totul începe la Oslo, pe Holmenkollen, probabil cea mai elegantă trambulină din câte au fost construite pe această planetă. 

Programul săriturilor de la Oslo: 

  • Vineri, 10 martie – calificări, ora 17:30 (LIVE pe Eurosport 2 și E2 HD) 
  • Sâmbătă, 11 martie – etapă pe echipe – ora 17:15 (LIVE pe E1 HD)
  • Duminică, 12 martie, etapă individuală – ora 15:15 (LIVE pe Eurosport 1 și E1 HD) 

Info despre trambulină: Holmenkollen are punctul de construcție la 120 de metri și dimensiunea la 134 de metri. Recordul oficial al trambulinei măsoară 141 de metri și îi aparține austriacului Andreas Kofler. Trambulina Holmenkollen din Oslo a fost construită în anul 1892 și poate găzdui până la 70,000 de spectatori.

holmenkollen-oslo

Date despre locație: Oslo este capitala statului norvegian, situată în sud-estul țării. Are o populație de aproximativ 650,000 de locuitori și este recunoscut pentru ecologism. Nu puțini locatari aleg să circule cu bicicleta în detrimentul altor mijloace de transport.

Rezultatele recente: în 2016 la Oslo s-a derulat o singură întrecere, pe echipe, care a fost câștigată de Slovenia lui Peter Prevc. Pe locurile 2 și 3 s-au clasat țara gazdă, Norvegia și Japonia. 

De menționat că la Oslo va găzdui în acest weekend și ultima etapă a sezonului din Cupa Mondială feminină, duminică, 12 martie, cu începere de la ora 11:30.

surse foto: visitoslo.com, kinggoya.com