Raw Air a lăsat pe masa trambulinei Letalnica multe întrebări, înainte de weekendul-epilog al Cupei Mondiale, ediția 2016/17. Kamil Stoch păstrează în continuare șanse la adjudecarea Globului de Cristal, aflându-se la 31 de puncte în spatele austriacului Stefan Kraft.

Cu alte cuvinte, polonezul are nevoie de procentaj maxim la victorii în acest sfârșit de săptămână, 2/2, pentru a fi sigur că Globul va fi al lui. Dificil de îndeplinit, dar misiunea rămâne viabilă, întrucât nimic nu garantează succesul în acest sport umplut de factori imprevizibili și potențial destabilizatori.

De urmărit în Slovenia va fi și replica lui Andi Wellinger după tot ce (i) s-a întâmplat în finalul Raw Air. În cazul în care germanul nu va continua să fie la fel de solid precum a fost în ultima lună, este posibil ca Maciej Kot, care a încheiat turneul norvegian cu câteva zboruri impresionante, să-i captureze poziția a patra din clasamentul general individual al CM.

Nu în ultimul rând, competițiile de la Planica vor fi de neratat pentru că există, evident, posibilitatea ca recordul lui Kraft să fie anulat. Mai mult, atmosfera se anunță din nou extraordinară, Letalnica reușind an de an să strângă în jurul ei zeci de mii de spectatori. În plus, acest element trebuie să-i motiveze suplimentar pe sloveni, dintre care Peter Prevc pare cel mai hotărât să încheie stagiunea cu o impresie pozitivă, care să facă prestațiile mediocre uitate. 

Programul zborurilor de la Planica: 

  • Joi, 23 martie – calificări – ora 12:00 (LIVE pe Eurosport 1 și E1 HD)
  • Vineri, 24 martie – etapă individuală – ora 16:00 (LIVE pe E1 HD)
  • Sâmbătă, 25 martie – etapă pe echipe – ora 11:00 (LIVE pe Eurosport 1 și E1 HD)
  • Duminică, 26 martie – etapă individuală – ora 11:00 (LIVE pe Eurosport 1 și E1 HD)

Info despre trambulină: Letalnica este una dintre cele patru trambuline-gigant funcționale din lume, alături de cele din Kulm, Austria, Oberstdorf, Germania și Vikersund, Norvegia. Punctul de construcție al acestei arene colosale se află la 200 de metri, iar dimensiunea sa măsoară 225 de metri. Cel mai lung zbor înregistrat oficial la Planica îi aparține lui Peter Prevc, care a plutit 248,5 metri, în 2015. Nu mai puțin de 50,000 de persoane pot asista la întrecerile desfășurate pe trambulina Letalnica Bratov Gorisek. Numele complet al trambulinei provine de la frații Gorisek – Vlado și Janez -, care au contribuit decisiv la construcția acesteia.

23

Date despre locație: Planica este o vale superbă, situată în apropiere de satul Ratece, în nord-vestul Sloveniei. Această așezare coincide cu istoria acestui sport, având prima trambulină construită în anii ’30. Distanța dintre Planica și capitala statului sloven, Ljubljana, constă în aproximativ 100 de kilometri.

Rezultatele recente: în 2016 au avut loc la Planica 3 etape individuale și una pe echipe. Peter Prevc a câștigat două dintre cele 3 individuale, Robert Kranjec pe cealaltă, iar Norvegia a triumfat în competiția colectivă. 

surse foto: sloveniatimes.com, skisprungschanzen.com