Așteptarea a luat sfârșit! După aproximativ trei luni în care Icarii moderni s-au pregătit pentru sezonul de iarnă, a sosit timpul începerii noi stagiuni. La Ruka, pe trambulina Rukatunturi, Icarii moderni își dau întâlnire în intervalul 24-26 noiembrie pentru a creiona preliminar cine sunt săritorii care ar putea vâna câștigarea Globului de Cristal.

În acest sfârșit de săptămână, Ruka va fi gazda unor etape de Cupa Mondială masculină pentru a 15-a oară. Regiunea Kuusamo i-a primit pentru prima oară pe săritori în 1996, iar din anul 2002 a organizat cu brio competițiile, exceptând sezonul precedent, când vântul prea puternic a împiedicat desfășurarea întrecerilor.

Prima etapă a acestui sezon, care se va derula vineri, va consemna o bornă istorică pentru Cupa Mondială masculină: va fi întrecerea cu numărul 900 din istoria competiției, care a debutat în 1979. 

Programul săriturilor de la Ruka: 

  • Joi, 24 noiembrie – calificări – ora 19:00 (LIVE pe Eurosport 1 și E1 HD)
  • Vineri, 25 noiembrie – etapă individuală – ora 18:00 (LIVE pe Eurosport 1 și E1 HD)
  • Sâmbătă, 26 noiembrie – etapă individuală – ora 17:00 (LIVE pe Eurosport 1 HD)

Info despre trambulină: Ruka este cea mai mare dintre trambulinele Finlandei și un loc feeric, simbol al Cupei Mondiale din noiembrie 2002 încoace. Găzduirea etapelor de sezon a fost posibilă drept urmare a renovării din 1996, în urma căreia beneficiază și de o instalație de nocturnă.

  • Punctul de construcție al trambulinei se află la 120 de metri
  • Dimensiunea trambulinei măsoară 142 de metri
  • Recordul oficial de la Ruka: austriacul Gregor Schlierenzauer, 147 de metri, în 2007

Date despre locație: stațiune turistică de excepție, inclusă în Parcul Național Oulanka, Ruka este văzută drept unul dintre cele mai frumoase locuri ale Finlandei. Amplasată în regiunea Kuusamo, la mică distanță de granița estică a statului scandinav cu Rusia, satul de vacanță e situat în inima naturii, înconjurat de păduri de conifere și numeroase lacuri glaciare – un loc polaric veritabil. Sunt mii și mii de turiști care vizitează anual Rukatunturi (versiunea lungă a denumirii Ruka).

Rezultatele recente: în 2014, Simon Ammann a câștigat ambele întreceri de la Ruka, cu mențiunea că și-a împărțit întâietatea cu Noriaki Kasai, în cazul celei de-a doua competiții. Veteranul japonez a reușit să se claseze pe podium și în prima etapă, așadar ne putem aștepta și în acest an la evoluții solide din partea celor mai experimentați Icari moderni. De notat că în 2015 Ruka nu a putut organiza etapele programate, din cauza rafalelor de vânt. 

Să înceapă spectacolul! 

sursă foto: skisprungschanzen.com