Seria întrecerilor din Polonia continuă în acest sfârșit de săptămână cu două etape la Zakopane, unde vor avea loc o etapă pe echipe și una individuală. În cadrul întrecerilor pe echipe, va fi consemnată doar a doua competiție colectivă din acest sezon, după victoria polonezilor de la Klingenthal, în timp ce în plan individual va fi organizată a 14-a etapă a actualei stagiuni.

Peter Prevc revine în Cupa Mondială după o săptămână de pauză, în care trebuie să-și fi lăsat gândurile negre deoparte, iar Gregor Schlierenzauer este așteptat să impresioneze încă o dată pe o trambulină din Polonia.

Sărind acasă, în fața propriilor suporteri, polonezii ar trebui să își confirme statutul de favoriți în a doua competiție pe echipe a sezonului, însă echipa Austriei poate să fie un obstacol dificil de trecut pe Wielka Krokiew. În absența lui Severin Freund, Germania este diminuată valoric, însă se poate gândi în mod cert la o clasare în top 3. 

Cu Domen Prevc și Daniel Andre Tande reveniți pe podium la Wisla, etapa indvidiuală din acest weekend poate să surprindă prin deznodământ, dar calculele foii indică o mare probabilitate în cazul unei noi victorii obținute de Kamil Stoch. Totuși, liderul Cupei Mondiale vine după două etape câștigate la rând, deci poate resimți presiunea așteptărilor. În plus, Kamil a declarat pentru Eurosport că are zile mai bune și mai proaste în ceea ce privește durerile la genunchi, prin urmare n-ar fi exclus nici ca învingătorul etapei individuale de la Zakopane să fie un polonez, dar nu Kamil Stoch.

Programul săriturilor de la Zakopane: 

  • Vineri, 20 ianuarie – calificări – ora 19:00 (LIVE pe Eurosport 1 și E1 HD)
  • Sâmbătă, 21 ianuarie – etapă pe echipe – ora 17:00 (LIVE pe E1 HD)
  • Duminică, 22 ianuarie – etapă individuală – ora 17:00 (LIVE pe Eurosport 1 și E1 HD)

Info despre trambulină: Wielka Krokiev are punctul de construcție la 120 de metri, iar dimensiunea ei măsoară 134 de metri. Recordul oficial al trambulinei de la Zakopane îi aparține elvețianului Simon Ammann, care a sărit 140 de metri și jumătate, în 2010.

trambulina-wielka-krokiew

Date despre locație: Zakopane este un oraș cu o populație de aproximativ 30,000 de locuitori, situat în partea sudică a statului polonez, aproape de granița cu Slovacia. Fiind o localitate aflată la o altitudine de 800 de metri, orașul reprezintă o atracție pentru mulți turiști, dornici să practice diverse sporturi de iarnă. În proximitatea orașului se află Munții Tatra.

Rezultatele recente: în 2016, austriacul Stefan Kraft a câștigat etapa individuală de la Zakopane, fiind urmat pe podium de colegul său de cameră, Michael Hayböck, și de slovenul Peter Prevc. În competiția pe echipe, învingători au sfârșit norvegienii, iar austriecii și polonezii au urcat la rândul lor în top 3. 

sursă foto: worldcup-zakopane.pl, skokipolska.pl