Într-un peisaj dominat de haosul și hazardul produse de vânt, Innsbruck a fost gazda uneia dintre cele mai plictisitoare întreceri din istoria Turneului Celor 4 Trambuline. Norocul i-a surâs norvegianului Daniel Andre Tande, care s-a impus în această competiție, a cărei manșe secunde a fost anulate din cauza vântului prea puternic și imprevizibil. Surprinzător, Robert Johansson și Evgeniy Klimov au conturat podiumul de etapă.

*

Vântul și-a făcut de cap în această după-amiază la Innsbruck, împiedicând aproape în totalitate apariția spectacolului în cea de-a treia etapă a ediției cu numărul 65 din Turneul Celor 4 Trambuline.

A fost o zi extrem de lungă în Tirol, care a început cu două vești foarte rele. Atât Severin Freund, cât și Michael Hayböck au fost nevoiți să nu sară în această etapă, ambii confruntându-se cu virusuri puternice. Inedit cu privire la aceste vești a fost și că cei doi erau repartizați în duel direct în manșa întâi.

O altă știre nefericită a constituit-o căzătura suferită de Kamil Stoch în ședința de antrenamente, dar polonezul a izbutit să performeze suficient de bine în competița propriu-zisă, în final.

Cursivitatea etapei a fost teribilă, între cele mai multe dintre sărituri fiind pauze de peste 2-3 minute. Vântul prea puternic și schimbător a dictat semnificativ configurația finală a clasamentului de etapă, favorizând sportivi mai puțin valoroși.

Robert Johansson a reușit devreme în manșa întâi cel mai lung zbor al zilei, care a măsurat 133 de metri, obținut însă grație unui vânt de portanță care i-a scăzut 14 puncte. Niciunul dintre frații Prevc n-a semnat o săritură aterizată de partea corectă a punctului de construcție, iar săriturile care au depășit punctul K al trambuline Bergisel au putut fi numărate pe degete.

Evgeniy Klimov a fost la rândul său un beneficiar al condițiilor imprevizibile de vânt, plutind 127 de metri. Daniel Andre Tande s-a dus mai departe cu 1 metru și jumătate și n-a mai putut fi întrecut de Kamil Stoch, care a sărit 120,5 metri și s-a mulțumit cu locul 4.

Stefan Kraft a fost unul dintre numeroșii ghinioniști ai acestui concurs, plutind doar 116 metri și încheind competiția pe locul 18, făcând astfel un mare pas înapoi în lupta pentru Vulturul de Aur. 

Pentru a oferi un indiciu relevant cu privire la influența vântului, trebuie spus că italianul Sebastian Colloredo a bifat o clasare istorică într-un top 10 de Cupă Mondială, iar Noriaki Kasai, aflat într-o formă mediocră, a terminat această etapă pe locul 10.

Întrucât manșa întâi s-a întins pe durata a 90 de minute, Walter Hofer a decis anularea manșei secunde, punând capăt unei zile negre în istoria Vierschanzentournee, la finalul căreia cei peste 20,000 de spectatori au fost cu siguranță dezamăgiți. 

În consecință, Daniel Andre Tande preia șefia atât în clasamentul general al Cupei Mondiale, depășindu-l pe Domen Prevc, cât și în ierarhia TC4T, fiind la 1,7 puncte în fața lui Kamil Stoch și la aproximativ 17 puncte distanță de Stefan Kraft.

sursă foto: nettavisen.no