Farmecul Cupei Mondiale feminine nu a putut fi încă asimilat de mulți iubitori ai săriturilor cu schiuri, în condițiile în care marea atenție a mass-mediei se îndreaptă spre întrecerile masculine ale Icarilor moderni. Transmisiunile TV sunt limitate numeric în țara noastră, iar acest lucru întristează ținând cont că Dana Haralambie a scris istorie pentru ski jumping-ul românesc în sezonul precedent, pe care l-a încheiat a 31-a în clasamentul final cu 56 de puncte.

Că veni vorba, cea mai bună săritoare cu schiurile din istoria României a uimit în sezonul 2015/16 cu 9 prezențe consecutive în puncte (top 30) și trei clasări excelente: locul 22 la Zao, locul 21 la Lillehammer și locul 20 la Oslo! Performanțele acestea nu trebuie nicidecum subestimate, Dana realizându-le la o vârstă fragedă – 18 ani. De altfel, Dana Haralambie a debutat în Cupa Mondială feminină pe când avea numai 15 ani, iar prima clasare în top 30 a fost bifată un an mai târziu, la vârsta de 16 ani! 

dana-haralambie

Prin urmare, avem în persoana Danei Haralambie un talent extraordinar în lumea Icarilor moderni, iar acest lucru reprezintă suficient pentru ca noi, românii, să acordăm o atenție specială versiunii feminine a Cupei Mondiale la sărituri cu schiurile. 

Sezonul 2015/16 al Cupei Mondiale feminine a fost similar cu cel masculin, în sensul în care Sara Takanashi a dominat competiția asemenea lui Peter Prevc. Japoneza a obținut 1610 puncte din 1700 posibile și a ratat podiumul într-o singură etapă din totalul de 17, în care a sfârșit pe locul 4. Avem, așadar, în vizor o sportivă cu abilități ieșite din comun, care arată o motivație deosebită, specifică sportivilor asiatici. 

sara-takanashi-sarituri-cu-schiurile

Cine o poate opri pe Sara Takanashi? 

Desigur, atât timp cât sportiva niponă va presta la acest nivel înalt calitatea competițiilor va fi asigurată. Însă pentru o spectaculozitate ridicată este nevoie de mai mult echilibru în concursurile feminine. Cine ar putea fi în stare să pună în pericol dominația Sarei?

Chiara Hölzl 

Sportiva de 19 ani din Austria este campioana mondială la junioare, titlu pe care l-a obținut în Valea Cărbunării, cu aproximativ 10 luni în urmă. A arătat un real progres în Cupa Mondială, terminând stagiunea anterioară în top 5-ul general. Deși are o experiență relativ scurtă în această competiție, a strâns 5 clasări pe podium și poate fi o candidată reală la titlul „revelația sezonului”. 

Daniela Iraschko-Stolz

O săritoare experimentată, în vârstă de 33 de ani, cu un titlu de câștigătoare a Cupei Mondiale în palmares. Daniela a fost campioana sezonului 2014/15 și a terminat pe locul secund stagiunile 2011/12 și 2015/16. Are 12 victorii individuale în Cupa Mondială și în ciuda faptului că nu se află la vârsta ideală într-o carieră de săritoare, poate compensa cu experiența sa vastă. 

Din nefericire însă austriaca suferă din punct de vedere fizic actualmente, după o ruptură a unui ligament anterior, suferită în primăvară. Așadar, este posibil ca Daniela să nu poată evolua în primele etape ale sezonului. 

Sarah Hendrickson

Săritoarea americană a fost greu încercată de ghinion în scurtul traseu pe care l-a avut până acum în lumea Icarilor moderni. La numai 22 de ani, Sarah este bucuroasă că poate concura din nou în Cupa Mondială, după o pauză îndelungată de 18 luni, cauzată de o accidentare la genunchi. Mai mult, în acest an și jumătate sportiva din Utah a trecut prin două operații și este acum nerăbdătoare să revină pe culmile ski jumping-ului la finalul unei perioade tumultoase.  

Sarah a fost una dintre sportivele care au impresionat instantaneu în această competiție și poate să constituie o concurență veritabilă pentru Sara Takanashi atât timp cât corpul îi va permite să revină la forma de altădată. A obținut 13 victorii în Cupa Mondială până acum, iar sezonul 2016/17 poate căpăta și mai mult farmec dacă duelul va fi purtat la cote înalte de Sara Takanashi și Sarah Hendrickson.

Programul primului weekend al Cupei Mondiale feminine 2016/17 de la Lillehammer:

Vineri, 2 decembrie – etapă individuală, ora 18:00

Sâmbătă, 3 decembrie – etapă individuală, ora 16:00

Așadar, ne putem aștepta la orice din partea noului sezon feminin al Cupei Mondiale, care poate să ne aducă o bătălie fascinantă între Sara și Sarah, un nou titlu al Danielei Iraschko-Stolz sau numeroase surprize semnate de Chiara Hölzl, Maja Vtic și Dana Haralambie, trei dintre săritoarele care pot produce mari surprize în cele ce urmează.

surse foto: blogdefotografie.ro, fis-ski.com, facebook.com