Majoritatea iubitorilor de sărituri cu schiurile din România și-au ales favoriți de alte naționalități, însă nu cred că există vreun urmăritor care să nu aștepte cu mare nerăbdare relansarea țării noastre în această disciplină sportivă. Spre satisfacția mea, am stat de vorbă cu Eduard Török, unul dintre tinerii români cu potențial, ce își doresc să se afirme în lumea Icarilor moderni. Campion național și săritor de succes în competiții internaționale, tânărul sportiv în vârstă de 18 ani, legitimat la clubul CSS Dinamo Râșnov, a oferit pentru „Telemarcu” răspunsuri interesante și a transmis la finalul interviului un mesaj tuturor celor care îndrăgesc acest sport. Vă invit să citiți interviul integral.

Marcu Czentye: Puțini știu, dar tu ai debutat pe plan internațional în Alpen Cup, la Oberstdorf, pe când aveai doar 13 ani, în 2010. Când ai făcut primul contact cu săriturile cu schiurile și ce/cine te-a îndemnat să începi practicarea lui?

Eduard Török: La 6 ani. Săream de pe dulap în pat, iar când a venit un prieten la mine să mă întrebe dacă vreau să mă înscriu cu el la schi sărituri, mama a fost foarte fericită.

MC: Ce presupune a fi un Icar modern și ce crezi tu că nu se știe despre viața unui săritor cu schiurile?

ET: Multă muncă și, deși călătorește mult, nu are timp să viziteze mai nimic.

MC: Unii spun că, în sport, succesul înseamnă 90% muncă și 10% talent. Cât de adevărată ți se pare această afirmație în raport cu ski jumping-ul?

ET:  Foarte adevărată, talentul trebuie susținut prin muncă.

MC: Cum ai defini tu zborul și ce trăiri experimentezi atunci când ești literalmente deasupra tuturor, plutind în aer?

ET: Cea mai grea întrebare (râde). Nu prea ai trăiri, încerci să sari cât mai mult. Fiind obișnuit cu zborul, nu este ceva atât de fascinant precum pare la televizor. Într-adevăr, ai o anumită satisfacție pentru o săritură bună, în special în concurs.

MC: Ce fel de gânduri ai atunci când te pregătești înaintea unei sărituri și cât de importantă consideri tu că este gestionarea emoțiilor în săriturile cu schiurile?

ET: Factorul mental este unul foarte important. În multe cazuri, doar el face diferența dintre sărituri sau săritori.

MC: La frageda vârstă de 16 ani, ai bifat prima prezență în Cupa Mondială. Vreau să folosesc acest prilej și să te felicit pentru participarea din 2014 la Sapporo, pe trambulina Okurayama. Cum a fost să concurezi cu sportivi ca Noriaki Kasai, Peter Prevc sau Andreas Kofler? Ai reușit să „furi” meserie de la cei menționați și nu numai?

ET: Merci. Nu neapărat să fur, dar am încercat să mă inspir atât din comportamentul lor, cât și din pregătirea lor înainte și în timpul concursului.

MC: Nu oricine se poate lăuda cu o victorie în FIS Cup. În 2014, ai devenit eroul României și ai câștigat competiția internațională de la Râșnov. Ce amintiri îți aduce acea zi?

ET: N-aș zice erou. Am avut atât forma sportivă bună, cât și condiții bune, care m-au ajutat să câștig.

2 lrdscs

MC: Tot la capitolul performanțe, aș mai dori să te felicit pentru rezultatul de la Villach din această vară (locul 2 în Cupa FIS) și pentru prestațiile de la campionatele naționale. Ai crezut că este posibil să fii campion național în proba individuală, la doar 18 ani?

ET: Mulțumesc. Nu, nu mă așteptam să câștig deloc având în vedere că nu am fost deloc în formă de la FIS-Cup-ul din Râșnov. De fapt, s-a și văzut în următoarele zile că a fost ceva de moment.

MC: În cadrul FOTE 2013, ai declarat pentru Gazeta Sporturilor următoarele cuvinte: „Când eram mai mici, ne băteam cu slovenii, dar diferenţa s-a mărit din cauza condiţiilor superioare de la ei”. Cât de satisfăcut ești de ceea ce România îți pune la dispoziție în vederea dezvoltării tale pe plan sportiv (n.r. complexul din Râșnov)?

ET: În 2013, în cadrul FOTE, baza era nouă, nu avea nici un an și până la crearea bazei am fost nevoiți să ne antrenăm în străinătate. La momentul de față pot spune că avem cele mai bune condiții din toate punctele de vedere. Ne putem compara cu orice națiune.

MC: Săriturile cu schiurile nu se bucură de o acoperire prea mare, cel puțin la noi în țară. Crezi că o mediatizare mai intensă a acestui sport ar ajuta traseul profesional al unui săritor din România?

ET: Posibil, dacă media ar fi pozitivă, ar putea să-i ofere o formă de motivare sportivului. Nu știu, cred că asta depinde de fiecare sportiv.

MC: Mulțumesc foarte mult pentru timpul acordat! În numele tuturor simpatizanților tăi, îți urez mult succes în parcursul tău pe plan sportiv și așteptăm cu nerăbdare ca tu să devii unul dintre primii români care evoluează în Turneul Celor 4 Trambuline. În final, lasă un mesaj tuturor iubitorilor de sărituri cu schiurile din România.

ET: Să continue să urmărească săriturile cu schiurile deoarece este un sport frumos și spectaculos, în care orice se poate întâmpla.

surse foto: fis-ski.com, facebook.com