Continuând trendul succesului, Stefan Kraft și-a apropiat a șaptea victorie de etapă din acest sezon, în urma a două zboruri fascinante, care au măsurat 243, respectiv 240,5 metri. Astfel, austriacul conturează un avantaj de 86 de puncte față de Kamil Stoch în clasamentul general al Cupei Mondiale, și doar o minune îi mai poate aduce polonezului titlul de câștigător al acestei stagiuni.

Podiumul a fost completat de germanii Andreas Wellinger și Markus Eisenbichler, care au plutit la nivel înalt, în timp ce Noriaki Kasai și-a confirmat forma bună, sfârșind pe a patra poziție. Din nefericire pentru Polonia, Stoch a terminat abia pe locul 5. Singurul reprezentant al gazdelor în top 10-ul final a fost Peter Prevc.

*

Vântul de portanță n-a ocolit Letalnica în debutul primei etape individuale a acestui ultim weekend din sezonul 2016/17 al Cupei Mondiale, permițând astfel apariția spectacolului.

Ajutați de condițiile meteorologice, sportivii au conturat o manșă întâi înaltă calitativ, multe zboruri fiind aterizate la borna dimensiunii trambulinei sau chiar dincolo de aceasta.

Într-o răbufnire de orgoliu, fostul recordmen mondial, Anders Fannemel, a plutit 243 de metri, profitând de un vânt favorabil de compensație -10. Un minut mai târziu, a venit vremea celui mai lung zbor al jumătății inițiale de concurs, când Markus Eisenbichler a zburat 243,5 metri.

Totuși, trendul prestațiilor ce au crescut gradual în calitate și lungime s-a oprit dezamăgitor înainte de evoluțiile celor mai buni 10 zburători, din cauza întoarcerii vântului.

Neajutați de mișcările aerului, majoritatea zburătorilor din top 10 n-au izbutit să suscite entuziasm în rândurile numeroșilor spectatori prezenți, dar onoarea acestora a fost salvată de cei 3 mari săritori ai momentului.

Întâi, Andreas Wellinger a bifat o revenire frumoasă la cel mai înalt nivel, plutind 235 de metri, iar apoi Kamil Stoch s-a dus până la 229,5 metri în mare stil, notat cu 19,5 de jurați.

În finalul actului prim, Stefan Kraft dovedea și sub ochii slovenilor de ce este urmașul de drept al lui Peter Prevc la poziția de deținător al Globului de Cristal și plutea 243 de metri cu o grație incredibilă, notată cu 19 și 19,5 de membrii juriului.

stefan-kraft-planica

Cu Kraft, Wellinger și Eisenbichler pe podiumul intermediar, pauza îl regăsea pe Stoch al patrulea, păstrând șanse mici la victoria de etapă, care ar fi putut fi vitală în economia clasamentului general individual.

Sub privirile lui Robert Kranjec, care, accidentat, n-a putut participa, dar a încercat să surprindă acțiunea zilei prin intermediul aparatului de fotografiat, manșa secundă a surprins plăcut în debutul său cu zborul de 233 de metri al lui Daniel Andre Tande.

Michael Hayböck, cu 237 de metri, ridica ștacheta și mai sus, dar Noriaki Kasai era cel care trecea la locul de onoare, printr-o prestație de 235,5 metri.

Vântul din spate continuând să-i supere pe zburători, Kamil Stoch a plutit solid, însă insuficient, oprindu-se la 227 de metri și neputând să-l întreacă pe legendarul „Nori”. 

Spre final, Eisenbichler a întărit seria zborurilor extraordinare pe plan personal, zburând 236 de metri, motivându-l suplimentar pe conaționalul său, Andi Wellinger. De la o bară de start coborâtă cu o poziție, la cererea antrenorului, Wellinger s-a dus până la 235 de metri și l-a „îndepărtat” pe Eisenbichler de la locul de onoare.

Toate acestea până ca Stefan Kraft să bifeze cea de-a doua apariție pe trambulină în această competiție. Într-o manșă în care concurența s-a arătat mai degrabă incapabilă de a întrece anumite bariere, clasa austriacului a strălucit puternic, acesta luând calea aerului preț de 240,5 metri și primind note de 19,5 pe linie. Aterizând incredibil de ferm la 240,5 metri, Kraft spulberă orice îndoială asupra superiorității sale și-și eclipsează competiția. 

În acest moment, succesul general al lui Stefan Kraft în acest sezon mai poate fi periclitat numai de o posibilă accidentare ori căzătură care poate să-l lase pe austriac fără puncte în ultima etapă a sezonului. Pentru a-și securiza titlul din punct de vedere matematic, Kraft are nevoie să câștige 15 puncte în ultima etapă a sezonului, performanță care ar fi sinonimă cu ocuparea unei poziții în top 16. Cu alte cuvinte, o formalitate pentru cel mai în formă Icar modern al momentului.

surse foto: tirol.at, salzburg.com