Totul a început în anul 1863, atunci când tânăra sportivă norvegiancă Ingrid Olsdatter Vestby, în vârstă de doar 16 ani a devenit prima femeie care a sărit de pe trambulină într-un concurs oficial, organizat în micul orășel Trysil, Norvegia. Din păcate, distanța pe care a sărit-o tânăra Ingrid nu a fost înregistrată. În secolul 19, proba feminină de sărituri cu schiurile nu avea relevanță. Cu toate acestea, Ingrid Olsdatter Vestby rămâne în istoria acestei discipline.

Ingrid Olsdatter Vestby sărituri cu schiurile fete

În secolul 20 lucrurile au evoluat, săriturile au fost măsurate, iar istoria acestui sport continua cu primele recorduri omologate.

În anul 1932, pe trambulina Grakallbakken din Trondheim, norvegianca Johanne Kolstad devenea prima sportivă care a înregistrat o săritură de peste 50m, mai exact 62m. Dominația norvegiencelor a fost întreruptă în anul 1981, atunci când finlandeza Tiina Lehtola a sărit 110m pe trambulina Rukatunturi din Kuusamo. Tiina devenea noua deținătoare a recordului cu primul și singurul zbor de peste 100m de până în acea perioadă. La sfârșitul secolului, în anul 1994, austriaca Eva Ganster reușea sa ajungă la 167m pe trambulina Kulm din țara ei natală, aceasta fiind prima săritură care măsura peste 150m.

Anul 2003 a oferit un nou record mondial, un record care nici până astăzi nu a fost egalat. Această performanță îi aparține austriecei Daniela Irashcko-Stolz, cea care este singura sportivă care a atins borna de 200m. Săritura istorică a fost reușită pe trambulina Kulm, Austria.

Prima competiție majoră a acelei perioade, Cupa Continentală, a fost organizată în 2005 pe trambulina Srednja Bloudkova (HS100) din Planica, Slovenia. Și de această dată, o norvegiancă este cea care scrie istorie câștigând prima etapă de Cupă Continentală. Numele ei este Anette Sagen. În primul sezon de Cupă Continentală au fost organizate în total 10 etape individuale, din care Anette Sagen reușea să câștige nu mai puțin de 8 etape. Daniela Iraschko-Stolz și Monika Pogladic au mai câștigat câte o etapă.

Prima competiție feminină pe echipe a fost găzduită de micul orășel Baiersbronn din Germania, în data de 13 februarie 2005. Reprezentantele Austriei au reușit să se impună. Componentele echipei câștigătoare au fost: Tanja Drage, Jacqueline Seifriedsberger, Eva Ganster și Daniela Stolz.

Cu cele 8 victorii obținute, norvegianca Anette Sagen câștiga sezonul de debut al Cupei Continentale obținând un total de 1020p. Pe podiumul clasamentului general au mai avut onoarea de a urca Lindsey Van și Daniela Stolz.

Anette Sagen continua să domine Cupa Continentală timp de încă 4 sezoane, devenind cea mai titrată sportivă din acea perioadă. Dominația ei a fost întreruptă de o altă legendă a ski jumpingului feminin, Daniela Stolz. Austriaca câștiga nu mai puțin de 3 sezoane consecutive.

Rasnov sarituri cu schiurile Romania ski jumping

În sezonul 2011-2012 a avut loc un mare progres în această disciplină, au fost organizate etape de Cupă Mondială.

Prima etapă din istoria Cupei Mondiale, a fost găzduită de trambulina Lysgardsbakken din Lillehammer. Americanca Sarah Hendrickson obținea 1189p în sezonul inaugural, pe care l-a și câștigat.

Sezoanele 2012-2013; 2013-2014 au fost dominate categoric de micuța niponă, Sara Takanashi. Tot în anul 2014 s-a scris cea mai importantă pagină din istoria participării fetelor în ski jumping. După multe proteste și cereri din partea natiunilor participante, fetele au obținut aprobarea de la Federația Internațională de Schi pentru a participa la Jocurile Olimpice.

Așadar, în Rusia, la Sochi fetele participau pentru prima dată la o ediție a Jocurilor Olimpice. Carina Vogt s-a impus și a devenit prima sportivă care cucerește medalia de aur în proba individuală feminină. Medalia de argint i-a aparținut Danielei Stolz, iar cea de bronz, franțuzoaicei Coline Mattel.

Austriaca Daniela Stolz își continua forma bună, și a dovedit din nou faptul că este o figură legendară a ski jumpingului feminin, câștigând sezonul 2014-2015. Daniela Stolz devenea a treia sportivă care reușea această performanță.

Sara Takanashi urma să câștige din nou două sezoane consecutive, ajungând la 4 Globuri de Cristal, în acest fel a devenit cea mai de succes sportivă din istoria Cupei Mondiale.

Râșnov România sărituri cu schiurile Sara Takanashi

Sezonul 2017-2018 o dădea mare favorită la câștigarea Marelui Glob de Cristal pe Takanashi, dar simpatica sportivă din Norvegia, Maren Lundby a reușit să devină a patra sportivă care cucerește Globul de Cristal. Lundby nu le-a dat mari șanse adversarelor, câștigând la general cu o diferență de 412p față de Katharina Althaus, cea care avea să încheie sezonul pe locul secund. Takanashi ocupa ultima treaptă a podiumului, arătând că este în continuare într-o formă de excepție.

Tot în anul 2018, fetele participau la a doua ediție a Jocurilor Olimpice. La Pyeongchang, Coreea de Sud, podiumul a fost completat de sportivele care ajunseseră pe podium și în clasamentul general al Cupei Mondiale. Medalia de aur i-a revenit norvegiencei Maren Lundby, cea de argint nemțoaicei Katharina Althaus, iar cea de bronz japonezei Sara Takanashi.

sărituri cu schiurile Maren Lundby Norvegia

De menționat este și faptul că Daniela Haralambie a devenit prima sportivă din România care participa la Jocurile Olimpice în această disciplină.

Aceasta este mica istorie a ski jumpingului feminin. În rândurile de mai jos, vă voi prezenta cele mai de succes sportive:

  • Ingrid Olsdatter Vestby – prima săritură a unei femei de pe o trambulină
  • Johanne Kolstad – prima săritură de peste 50m
  • Tiina Lehtola – prima săritură de peste 100m
  • Eva Ganster – prima săritură de peste 150m
  • Daniela Irashcko-Stolz – prima și singura săritură de peste 200m
  • Anette Sagen – prima câștigătoare a Cupei Continentale
  • Sarah Hendrickson – prima câștigătoare a Cupei Mondiale
  • Sara Takanashi – deținătoare a patru Globuri de Cristal
  • Carina Vogt – prima câștigătoare a medaliei de aur la J.O.
  • Maren Lundby – câștigătoare a medaliei de aur la J.O. de la PyeongChang

articol scris de Piri Norbi, Telemarcu

surse foto: nachrichten.at, zimbio.com, japantimes.co.jp, eurosport.com, ostlendingen.no