Kamil Stoch a triumfat dublu astăzi în Austria, câștigând etapa de la Bischofshofen și întreaga ediție cu numărul 65 a Turneului Celor 4 Trambuline. Polonezul a izbutit două sărituri impresionante, de 134,5, respectiv 138,5 metri și a reușit să pună mâna pe Vulturul de Aur pentru prima oară în cariera sa. Este o realizare excepțională pentru dublul campion olimpic en-titre, care își confirmă revenirea senzațională de formă. 

*

Tristețe în Norvegia și exaltare în Polonia! Daniel Andre Tande și-a ratat complet săritura secundă a ultimei etape din Vierschanzentournee, în urma unor mișcări nefericite ale vântului, iar aceasta i-a permis lui Kamil Stoch să se distanțeze clar în fruntea clasamentului final al TC4T, ediția 65, până la o discrepanță de peste 35 de puncte. O diferență importantă, care consemnează faptul că unicul săritor care a fost capabil să presteze la nivel înalt de 8 ori în acest turneu a fost și triumfătorul întregii competiții, Kamil Stoch.

kamil-stoch-bischofshofen

Spre deosebire de întrecerea din Tirol, concursul din landul Salzburg a fost mai îngăduitor cu Icarii moderni, însă condițiile nu s-au arătat a fi întru totul propice săriturilor de înaltă calitate. Manșa întâi de la Bischofshofen a lăsat impresia unui tangaj între mediocritate și încăpățânare, în sensul în care puțini săritori au impresionat, iar acest lucru s-a întâmplat în principal din cauza refuzului organizatorilor de a urca bara de start mai sus. 

Cu vânt din spate de +7 și chiar +10 puncte de compensație, bara de start n-a fost urcată mai sus de poziția 9, prin urmare nivelul primei jumătăți de concurs a lăsat de dorit. Jurij Tepes a surprins puternic zburând 141 de metri, iar evoluția sa excepțională avea să-i asigure statutul de câștigător la pauză.

După ce Stefan Kraft s-a oprit la doar 128 de metri și a pierdut duelul direct cu Richard Freitag, suspansul prevalent s-a axat asupra luptei în doi, Daniel Andre Tande vs. Kamil Stoch. Această manșă i-a surprins pe amândoi prestând sărituri de calitate, cu toate că n-au reprezentat potențialul maxim al celor doi sportivi. Norvegianul a plutit cu încredere 135 de metri, aterizând elegant, iar săritura de 134,5 metri a polonezului a fost similară ca punctaj, acesta din urmă izbutind să își păstreze stabilitatea în zbor deși vântul din spate îi retezase mare parte din înălțimea impresionantă acumulată după desprindere.

Ironia sorții a făcut ca Andreas Wellinger, noul deținător al recordului trambulinei Paul Ausserleitner, să rateze accederea în manșa secundă, germanul nemaiîntâlnindu-se cu acest scenariu sumbru de mult timp. 

Cu Jurij Tepes, Kamil Stoch și Daniel Andre Tande pe podium, pauza îl regăsea pe polonez la adăpostul a 4,5 puncte, iar inepuizabilul Noriaki Kasai se califica în manșa finală pentru prima oară în acest Turneu al Celor 4 Trambuline.

Din fericire, organizatorii s-au îndurat înainte de startul manșei secunde și au urcat bara de start la poarta cu numărul 12. Lesne de înțeles de ce, săriturile care au depășit 130 de metri s-au multiplicat rapid, iar spectatorii au putut savura mostre din spectaculozitatea firească unei etape de TC4T. 

Michael Hayböck și-a continuat seria rezultatelor incredibile la Bischofshofen, zburând 142 de metri în manșa a doua și cinstind miile de austrieci din tribune cu cel mai lung zbor al acestei zile. La rândul lor, Domen Prevc și Piotr Zyla au fost realmente încântători, plutind 139,5, respectiv 137 de metri, însă toată lumea aștepta înfrigurată climaxul întregului turneu.

Daniel Andre Tande și Kamil Stoch aveau să sară consecutiv și numai unul putea să își adjudece trofeul.

Scandinavul a plecat primul, dar o pală puternică i-a zdruncinat echilibrul în zbor, forțându-i o aterizare trântită după doar 117 metri. După un moment în care tânărul Tande, în vârstă de 22 de ani, a evitat in extremis o căzătură, dar și-a văzut visul spulberat, Daniel își punea fața în palme, experimentând prima dezamăgire majoră a carierei. Amar și crunt moment…

Un minut mai târziu, favoritul polonezilor și-a pus în valoare experiența superioară și a încheiat acest turneu în stil de mare campion, nealegând să meargă la siguranță, ci riscând și plutind, cu o stabilitate deosebită în zbor, 138,5 metri. 

Previzibil, Jurij Tepes nu s-a ridicat la înălțimea primei sărituri, oprindu-se după numai 124,5 metri, iar podiumul etapei a fost format din Kamil Stoch, Michael Hayböck și Piotr Zyla, ultimul devansându-l cu doar 6 zecimi de punct pe Domen Prevc. Tânărul sloven a revenit cu acest loc 4 în fruntea clasamentului general al Cupei Mondiale, însă mai demn de considerație în momentul de față rămâne polonezul Zyla, care la 29 de ani bifează cea mai importantă performanță a carierei sale: locul 2 în clasamentul final al TC4T! Piotr a ținut prin această performanță să ne amintească tuturor că nu este niciodată prea târziu pentru progres.

Top 3-ul Turneului Celor 4 Trambuline, ediția 65, a fost alcătuit din Kamil Stoch, Piotr Zyla și Daniel Andre Tande, iar Maciej Kot a conturat un top 4 de necrezut, cu 3 polonezi în componență.

stoch-kot-zyla

Sunt zile mari pentru ski jumping-ul polonez, care îi datorează mult din aceste performanțe antrenorului german, Stefan Horngacher. Acesta pare să fi produs o explozie de energii pozitive în cadrul echipei, condiție fără de care spiritul de sacrificiu poate fi inutil, uneori. 

S-ar putea spune și că în cazul lui Daniel Andre Tande a fost vorba despre o întoarcere a norocului de care a beneficiat la Innsbruck, norvegianul fiind oprit tocmai de vânt din a se lupta cu șanse reale la câștigarea trofeului. Desigur, nimeni nu garantează că Daniel ar fi zburat mai mult decât Kamil în cazul în care ar fi fost stabil în zbor, dar în cele din urmă ceea ce rămâne în istorie este un singur lucru: numele câștigătorului.

Kamil Stoch, în cazul de față, se poate bucura. Câștigă în premieră Turneul Celor 4 Trambuline și întregește astfel o colecție impresionantă care numără printre altele un Glob de Cristal și 2 medalii olimpice de aur. 

Perspectivele sunt luminoase pentru Kamil și în ceea ce privește Cupa Mondială, în care urmează 4 etape individuale ce se vor desfășura la Wisla și Zakopane, unde Stoch va fi primit ca un rege după acest succes și va fi împins de la spate înspre primul loc al ierarhiei generale a Cupei Mondiale. 

surse foto: izagrzybowska.com, skijumping.pl, n-tv.de