Dorința lui Stefan Horngacher s-a îndeplinit: Polonia își trece în cont prima victorie la individual după ce Kamil Stoch s-a impus în a doua întrecere de pe Lysgardsbakken. Dublul campion olimpic a zburat 134, respectiv 130,5 metri și i-a fost suficient pentru a reuși o victorie de etapă de la cea izbutită în ianuarie 2015, la Willingen. Polonezii s-au bucurat și pentru Maciej Kot, care a urcat pe locul 2, consemnând astfel cea mai bună performanță a carierei sale de până acum. Surprinzător, cel care a conturat top 3-ul a fost germanul Markus Eisenbichler. 

*

Peste Lillehammer s-a lăsat ceața în această după-masă, iar vizibilitatea, în mod cert, n-a ajutat la îmbunătățirea nivelului competițional. Totuși nu se poate vorbi despre o etapă slabă în ceea ce privește lungimea săriturilor, chiar și în condițiile în care aceasta a fost mai puțin animată decât anterioarele.

Manșa întâi ne-a adus o surpriză plăcută prin prestația canadianului Mackenzie Boyd-Clowes, motive de speranță referitoare la revenirea lui Peter Prevc, mult vânt din spate și numeroase dezamăgiri. Nefericirea a făcut ca legendarii Noriaki Kasai și Simon Ammann să se oprească prea repede pentru a participa în jumătatea finală de concurs, însă experimentatul Kamil Stoch a demonstrat, în aceleași condiții, că poate pluti. S-a dus la 134 de metri, dar n-a fost cel mai impresionant din partea inițială, Jurij Tepes, Daiki Ito și Andreas Wellinger aterizând după 136 de metri zburați. 

După o urcare cu două unități a barei de start, în prezența unui vânt din spate nemilos, săritori de mare anvergură au început, pe rând, să se oprească mult prea devreme. Fannemel, Tande, Kraft și Freund n-au putut să atingă pragul de 130 de metri, iar șansele lor la o clasare bună s-au diminuat într-o clipită. A fost o succesiune de sărituri stranii, care nu poate decât să ridice semne de întrebare cu privire la corectitudinea alegerii luate de organizatori.

Urcând bara de start de la poziția 6 la 8 e probabil să fi fost o ascensiune prea precaută, întrucât vântul a suflat din spate cu putere mare. De altfel, manșa secundă a început cu bara de start la poarta 12, indicând o oarecare admitere a greșelii din partea organizatorilor.

Interesant, primele evoluții din manșa secundă au stat mărturie pentru a confirma ideea de mai sus. Daniel Andre Tande și Stefan Kraft au zburat uluitor de la noua bară de start, 141, respectiv 142 de metri, reușind totodată cele mai lungi sărituri ale competiției. 

După ce Piotr Zyla a fost descalificat, frații Prevc s-au oprit între 131,5 – 132 metri, prin urmare sarcina de a încheia întrecerea în forță le-a revenit germanului Eisenbichler și polonezilor Kot și Stoch. Markus a impresionat cu 135 de metri, Maciej a plusat cu un metru, iar pentru Kamil prestația de 130,5 a fost îndeajuns pentru a-și trece în palmares o nouă victorie de etapă după aproape 2 ani. 

Tande și Stjernen au conturat top 5-ul, iar Domen Prevc se vede nevoit să se mulțumească cu locul 6, fiind și el unul dintre săritorii care au zburat în condiții foarte grele în manșa întâi. Peter Prevc își reface relația de prietenie cu top 10-ul, încheind etapa pe 9, în timp ce Severin Freund rămâne unul dintre ghinioniștii de azi, clasându-se pe a 26-a poziție. 

Ca urmare a weekendului de la Lillehammer, Domen Prevc conduce clasamentul general al Cupei Mondiale, Daniel Andre Tande urcă pe locul 2, iar Severin Freund este înlocuit pe podium de către Maciej Kot. 

În Cupa Mondială masculină urmează etapele de la Engelberg, Elveția – ultimele înainte de cel mai prestigios turneu al stagiunii: Turneul Celor 4 Trambuline. 

sursă foto: skijumping.pl