Liderul clasamentului general individual al Cupei Mondiale, Kamil Stoch, a bifat în această seară a patra victorie de etapă consecutivă, impunându-se și la Zakopane, după cele două succese adjudecate la Wisla. Cel mai îndrăgit săritor de polonezi a zburat 130,5, respectiv 131 de metri și s-a impus la o distanță de peste 1,5 puncte față de germanul Andreas Wellinger. Colegul acestuia din urmă, Richard Freitag l-a urmat în clasamentul final, urcând pe ultima treaptă a podiumului și confirmând forma bună a germanilor, dovedită ieri în competiția pe echipe.

*

Cu energii reînnoite, Icarii moderni s-au reunit pe Wielka Krokiew pentru singura întrecere individuală a acestui weekend, sub privirile a peste 10,000 de polonezi veniți la poalele trambulinei.

Necazul a făcut ca Stefan Kraft să nu poată lua parte la această competiție, din cauza unui virus gripal, dar austriacul va putea dormi liniștit la noapte, știind că a rămas pe locul al patrulea în clasamentul general și după o etapă sărită.

zakopane-spectatori

În fazele incipiente ale competiției propriu-zise, polonezii Jan Ziobro și Dawid Kubacki au trezit puterea enormă a miilor de polonezi din tribune, cu sărituri aterizate în jurul pragului de 130 de metri. Scenariul n-a rămas însă mereu pozitiv, legendarii Gregor Schlierenzauer și Simon Ammann scoțând la lumină prestații neconvingătoare, care nu le-au permis accesul în manșa finală.

Mai temător decât ieri, Peter Prevc s-a oprit după doar 125 de metri și a fost ezitant la aterizare, dând semne că nu mai stăpânește eficient arta telemarcului. Doar câteva minute mai târziu, germanii Andi Wellinger și Richard Freitag au pus în aplicare aterizări de mare calitate, anexate la sărituri de 130,5, respectiv 132,5 metri.

Piotr Zyla și Michael Hayböck au continuat seria zborurilor de înaltă calitate, egalându-l pe Freitag la capitolul lungime, înainte de cel mai straniu moment al acestei jumătăți de concurs. Aflat pe bara de start, Markus Eisenbichler a făcut greșeala de a se împinge din bară cu o forță distribuită inegal în brațe și a fost nevoit să își redreseze echilibrul chiar pe zona de elan a trambulinei. Uimitor, această întâmplare nu i-a afectat calitatea săriturii, germanul semnând nu doar cel mai lung zbor al manșei, ci și al întregii etape (ce-i drept, la egalitate cu Wellinger) – 133 de metri!

Cu puține clipe înainte de pauză, Maciej Kot a semănat dezamăgire printre miile de spectatori polonezi, spre deosebire de Kamil Stoch. Campionul Turneului Celor 4 Trambuline a fost de neclintit în zbor, primind chiar și o notă de 19 din partea juratului român, Wilhelm Grosz, la capătul unei sărituri de 130,5 metri. 

Încadrați de săriturile lui Kot și Stoch, Domen Prevc și Daniel Andre Tande au zburat 129, respectiv 132 de metri, în ciuda unor relative lipsuri de stabilitate în aer.

Inedit, top 10-ul pauzei era compus din 4 polonezi și 4 germani, iar Richard Freitag, Andreas Wellinger și Michael Hayböck ocupau primele 3 locuri ale clasamentului intermediar.

zakopane-polonia

Din cauza vântului din spate, care a influențat calitatea multor manșe secunde din ultimul timp, manșa secundă a etapei de azi a afișat mai puține sărituri aterizate la mici distanțe de dimensiunea trambulinei.

Cu a doua ocazie oficială de azi, Peter Prevc a zburat în stilul arătat ieri-seară, atingând 131 de metri. Aceasta a fost distanța ajunsă și de Kamil Stoch, Michael Hayböck și Markus Eisenbichler în manșa a doua, în timp ce Domen Prevc s-a oprit cu un metru mai repede, la 130.

Extraordinar de elegant în zbor și cu un telemarc satisfăcător, Andreas Wellinger a realizat cel mai lung zbor al acestei manșe, 133 de metri, prestație care avea să-i asigure locul secund în clasamentul definitiv.

Deși Kamil a încheiat pe locul 6 manșa întâi, polonezul a recuperat admirabil deficitul în partea a doua de concurs, dar senzația lăsată de a doua săritură a lui Stoch este că punctajul la stil ar fi putut să fie mai mic. 

top-10

Prin urmare, Kamil Stoch face tripla în etapele poloneze, câștigând toate cele 3 întreceri individuale din țara sa în acest sezon, scenariu la care puțini s-ar fi așteptat chiar dacă s-a impus în TC4T. 

Domen Prevc, clasându-se pe 9, se îndepărtează și mai mult de întâietatea clasamentului general individual, însă dacă lăsăm la o parte startul fulminant de stagiune rămâne clar faptul că slovenul merită felicitat. 

Top 4-ul clasamentului final cuprinde 3 germani – Andreas Wellinger, Richard Freitag și Markus Eisenbichler -, reliefând creșterea importantă de formă a nemților, factor vital înaintea etapelor de la Willingen.

surse foto: radiopik.pl, eurosportplayer.com