Proaspăt câștigător al Turneului Celor 4 Trambuline, Kamil Stoch și-a confirmat forma de excepție în această seară la Wisla, impunându-se clar în prima etapă a weekendului. Campionul olimpic în exercițiu a bifat două sărituri de nivel înalt, care au măsurat 133, respectiv 124 de metri, obținute fie după o coborâre a barei de start, fie în condiții grele de vânt din spate. În top 3 au mai urcat austriacul Stefan Kraft și germanul Andreas Wellinger, însă marii câștigători ai zilei au fost polonezii, care au creat o atmosferă unică și s-au bucurat de urcarea lui Kamil Stoch pe prima poziție a clasamentului general al Cupei Mondiale. 

*

Peste zece mii de polonezi s-au bucurat să asiste la permutarea mult așteptată: Kamil Stoch l-a devansat pe Domen Prevc în ierarhia generală a CM, reușind cea de-a treia victorie de etapă din actuala stagiune. 

Manșa întâi s-a derulat la un nivel relativ ridicat, aspect care i-a lăsat pe nou-reveniții Gregor Schlierenzauer și Johann Andre Forfang în afara calificării. Cu sărituri aterizate în zona punctului de construcție, cei doi s-au putut numi, pe drept, ghinioniștii zilei, încheind la pauză pe locurile 31-32, primele care nu permiteau accesul în manșa finală.

Noriaki Kasai a arătat astăzi că revine, ușor-ușor, la o formă demnă de invidiat, sărind 129 de metri în prima parte de concurs. Totuși stilul său nu a fost pe placul tuturor membrilor juriului, din care a făcut parte azi și românul Andrei Balazs.

Odată ce la Wisla a început să ningă puternic, săriturile bune s-au întețit. Cu toate acestea, dezamăgirile s-au ținut la rândul lor lanț, Anders Fannemel, Richard Freitag, Markus Eisenbichler, Maciej Kot și chiar duo-ul Daniel Andre Tande – Domen Prevc neizbutind să depășească cu mulți metri dimensiunea trambulinei.

Michael Hayböck, cu stilul său elegant, a fost primul care a zburat 130 de metri, însă colegul său de cameră, Stefan Kraft a împins ștacheta și mai sus. „Kraftie” s-a dus până la 133 de metri, cu unul mai puțin decât dimensiunea trambulinei, dar n-a zăbovit mult la locul de onoare, deoarece favoritul gazdelor, Kamil Stoch, a sărit aceeași lungime de la o bară de start coborâtă cu o poziție, la cererea antrenorului german, Stefan Horngacher. 

Pauza regăsea sportivi importanți precum Schlierenzauer, Forfang, Takeuchi sau Klimov în afara top 30-ului, iar polonezii puteau doar să spere la menținerea avantajului prețios pe care Kamil și-l procurase cu câteva minute în urmă.

În condiții vizibil mai dificile, cu mai mult vânt din spate, manșa secundă n-a avut puterea de a impresiona la fel de mult ca prima. Anders Fannemel, Markus Eisenbichler, Maciej Kot și Domen Prevc s-au revanșat, chiar și așa, reușind în acest act sărituri mult mai bune, care s-au apropiat de pragul de 130 de metri, atins între timp de cehul Roman Koudelka.

Daniel Andre Tande s-a dus până la 122,5 metri, iar evoluția sa avea să fie apreciată mai mult odată ce Manuel Fettner, Piotr Zyla, Michael Hayböck și Stefan Kraft aveau să se oprească foarte repede, ultimii 2 sărind numai 117 metri.

podium-wisla

În ciuda vântului din spate puternic și sâcâitor, campionul Vierschanzentournee a sclipit din nou, în bătaia reflectoarelor, plutind 124 de metri și îndepărtând orice dubiu cu privire la întâietatea sa din această întrecere.

Cu toate că nici el n-a impresionat în manșa secundă, germanul Andreas Wellinger se bucură de o clasare neașteptată pe podium, prima după 2 ani și aproape 2 luni, după locul 3 obținut la Klingenthal în 2014. 

Situația la vârful clasamentului general al CM rămâne încă foarte strânsă, dar polonezii vor veni și mâine la baza trambulinei Adam Malysz cu același gând: acela de a-l vedea pe Kamil Stoch surclasându-și concurența. Reușește favoritul lor o nouă victorie? Rămâne de văzut mâine, cu începere de la ora 17:00. 

sursă foto: skijumping.pl