Pentru Kamil, 17 februarie 2018 nu va rămâne în istorie ca o zi de sâmbătă, ci ca momentul în care și-a conturat și mai accentuat, în mod glorios, numele în istoria acestui sport.

În lumea Icarilor moderni, doar Matti Nykanen și Simon Ammann dețin, la individual, mai multe medalii de aur în prezent.

Finala olimpică de pe trambulina mare a avut un nivel ridicat, cu un ritm susținut și scurte intervale în care au lipsit săriturile de calitate.

Ryoyu Kobayashi, cu 135,5 metri dicta înălțimea calității primei manșe, printr-un zbor care a mirat o bună parte din audiență. Realmente entuziasmant a fost, ulterior, Michael Hayböck, care a aterizat la borna de 140 de metri, semnând, totodată, cea mai lungă săritură a primei părți de competiție.

Austria avea să primească, din nefericire, și o veste proastă, Stefan Kraft, cu un efort de numai 131,5 metri, văzându-și retezate speranțele la o medalie olimpică.

Plutind 137,5 metri, Robert Johansson se punea din nou într-o poziție excelentă pentru a-și trece în cont o medalie olimpică, prevestind finalul solid al manșei 1. 

Andreas Wellinger și Kamil Stoch, cu 135,5, respectiv 135 de metri, ocupau locurile 3, respectiv 1 la pauză, încadrându-l în top 3 pe Hayböck. 

După trecerea pauzei, Daniel Andre Tande a ținut morțiș să convingă și el pe trambulina mare a Complexului Alpensia, cu un zbor lung de 138,5 metri. A fost imitat într-o anumită măsură de colegul său, Johann Andre Forfang, care a sărit și el onorabil, până la 134,5 metri.

Aceeași lungime a atins-o și „mustața de bronz”, Robert Johansson, care prin această evoluție și-a asigurat a doua medalie de bronz la această Olimpiadă. 

Într-una din cele mai pasionante clipe ale întrecerii, Andi Wellinger a plutit cu eleganță 142 de metri, și s-a cățărat în vârful clasamentului intermediar, acordându-și șanse imense la 2 medalii de aur din tot atâtea posibile.

Dar Stoch, cu stilul său de zbor ireproșabil, n-a vrut atât de lesne să-și cedeze poziția de campion olimpic pe trambulina mare, câștigată acum 4 ani, la Sochi. 

Polonezul a plutit grațios 136,5 metri, și l-a întrecut cu peste 3 puncte pe Wellinger, refuzându-i astfel oportunitatea de a câștiga, la rândul său, 2 medalii de aur la aceeași ediție a Jocurilor Olimpice.

Cel puțin pentru moment, întrucât luni se va desfășura competiția pe echipe, unde și Germania, și Polonia pleacă cu șanse bune la victorie, însă vor avea parte de o concurență aprigă în grupările norvegiene și austriece. 

sursă foto: skijumping.pl