Condiții grele și spectacol în a doua competiție propriu-zisă de pe Okurayama. Stefan Kraft a corectat recordul arenei din Sapporo, zburând 144 de metri în manșa secundă, însă Kamil Stoch a fost cel care și-a adjudecat suta de puncte, sărind 137,5 respectiv 140 de metri în cele două manșe. Podiumul a fost alcătuit din Kamil Stoch, Andreas Wellinger și Stefan Kraft.

*

Vântul a suflat cu putere pe întreaga durată a manșei inițiale, producând numeroase momente de așteptare iritantă pentru săritori. Problematice, condițiile de vânt au diminuat din punctul de vedere al potențialului mulți Icari moderni, printre care s-a numărat și Noriaki Kasai.  

Junshiro Kobayashi a semnat o primă surpriză plăcută a acestui prim act, zburând 131 de metri, începând o serie de zboruri solide, din care au mai făcut parte Peter Prevc, cu 132 de metri, Robert Johansson, cu 133 și Markus Eisenbichler, cu 134. Între aceștia, s-a produs momentul nefericit al manșei, în care vântul l-a obligat pe „Nori” să trântească aterizarea după ce plutise doar 81 de metri.

În ciuda greutăților circumstanțiale, Andreas Wellinger a fost fluid în toate mișcările primei sărituri și a zburat cu eleganță 140,5 metri, detașându-se de concurență în clasamentul intermediar. Maciej Kot, cu 133 și Stefan Kraft, cu 132 de metri arătau în continuare cât este de complicat să sari cu un vânt de o asemenea forță, fie el și din față.

sapporo-duminica

Finalul manșei i-a regăsit pe Daniel Andre Tande și Kamil Stoch prestând la cel mai înalt nivel, norvegianul zburând 138 de metri și dând senzația că ar fi putut mult mai mult, dar s-a grăbit să aterizeze, preferând siguranța, în timp ce polonezul s-a oprit cu jumătate de metru mai repede, însă a sugerat multă încredere prin toate mișcările efectuate.

La pauză, Wellinger, Stoch și Kot formau podiumul, iar săritori ca Dawid Kubacki, Richard Freitag, Roman Koudelka, Noriaki Kasai sau Evgeniy Klimov ratau accederea în manșa finală, la capătul unei jumătăți de concurs dificile, având în vedere condițiile.

Manșa finală n-a debutat prea convingător, primele două treimi ale listei de start neaducând niciun zbor care a depășit pragul de 130 de metri. Din cauza condițiilor de vânt apăsătoare, spectacolul s-a lăsat așteptat până în ultima treime, la începutul căreia Peter Prevc a arătat din nou cât de mult îi place să zboare pe Okurayama, plutind 138 de metri.

La scurt timp după, Markus Eisenbichler a aterizat la 136 de metri, dar nu fără probleme, germanul suferind o căzătură care nu a produs urmări grave. 

Extraordinar în ceea ce privește înălțimea dobândită în zbor în urma desprinderii de pe masa trambulinei, Daniel Andre Tande a fost aproape să cadă la rândul său, reușind să aterizeze cu greu după 142 de metri zburați.

Un minut mai târziu, Stefan Kraft a mai scris o pagină de istorie a trambulinei Okurayama. Stăpânind perfect arta părăsirii zonei de elan, austriacul a căpătat de asemenea o înălțime în zbor care tăia răsuflarea și a aterizat cu soliditate la 144 de metri, anulând validitatea recordului stabilit de Anders Fannemel, anul trecut.

Cu bara de start coborâtă, Kamil Stoch a fost de un calm incredibil în zbor, plutind 140 de metri cu o grație răsplătită de jurați prin acordarea unor note de 19 pentru stil. 

Andi Wellinger n-a fost în stare să îl depășească pe Stoch, dar cu ai săi 132 de metri din partea finală a concursului a intrat în mijlocul top 3-ului, refuzându-i lui Kot un al doilea podium consecutiv în Cupa Mondială.

podium-sapporo-etapa-secunda

Onoarea japonezilor a fost salvată de veteranul Daiki Ito, care a încheiat etapa în top 10, pe locul al optulea. 

În clasamentul general, Kamil Stoch își clădește din nou un avantaj monstruos, iar Stefan Kraft vede rezultatul muncii sale, depășindu-l pe Daniel Andre Tande și urcând pe locul al doilea după 5 clasări în top 3 la rând.  

surse foto: skijumping.pl, eurosportplayer.com, fis-ski.com