Lindsey Marie Van este una dintre săritoarele cu schiuri care au influențat decisiv progresul acestei discipline sportive. Născută pe 27 noiembrie 1984, americanca și-a scris povestea de succes în acest sport între anii 2002-2014 și a fost nevoită să-și încheie cariera tocmai în Valea Cărbunării, la Râșnov. 

Determinarea sportivei din Utah nu a rămas nerăsplătită, Lindsey Van câștigând medalia de aur la Campionatele Mondiale de Schi Nordic din 2009, desfășurate în localitatea Liberec din Cehia. Totuși traseul său profesional a fost umplut de obstacole, Lindsey fiind nevoită să treacă peste 4 operații la genunchi. 

Unul dintre momentele speciale ale carierei sale a fost consemnat înaintea Jocurilor Olimpice de la Vancouver din 2010, când Lindsey Van a devenit deținătoarea recordului trambulinei K95 din complexul olimpic canadian, cu o săritură de 105,5 metri. Performanța americancei a fost depășită între timp de o prestație legendară a lui Simon Ammann, care cu un zbor de 108 metri și-a asigurat una dintre cele două medalii de aur câștigate în Canada.

Poate că Lindsey Van a sacrificat foarte mult pentru acest sport, iar recompensele primite în schimb nu au fost numeroase, însă ski jumping-ul este astăzi mai bogat datorită ei. Mulțumită insistențelor sale, Comitetul Olimpic Internațional a aprobat includerea probei feminine de sărituri cu schiurile în programa olimpică, începând cu ediția 2014 de la Sochi. 

*

Mai jos, vă îndemn să citiți câteva rânduri emoționante scrise de însăși Lindsey Van, pe site-ul american de ski jumping feminin: 

„Am început să sar cu schiurile la vârsta de șapte ani, și sar de peste 22. Am învățat atât de multe despre mine și despre ceea ce sunt capabilă să fac practicând săriturile cu schiuri. Îmi place să zbor, iar acest lucru mi-a păstrat interesul intact. N-a fost întotdeauna ușor, dar părțile grele m-au făcut să le apreciez pe cele bune și mai mult.

Când am început să sar cu schiurile eram una dintre singurele fete și m-am antrenat alături de băieți, în majoritatea cazurilor. Nu existau multe competiții care erau destinate fetelor, așa că am concurat cu băieții până la vârsta de 17 ani. Federația Internațională de Ski avea câteva competiții pe an, dar numai începând cu anul 2004 fetelor li s-a organizat o Cupă Continentală doar a lor, iar în 2012 o ediție de Cupă Mondială.

Fetele au avut primele Campionate Mondiale în 2009 și întâia Olimpiadă în 2014. Am fost parte a toate dintre aceste competiții și este uimitor să vezi cât de departe a ajuns sportul comparativ cu momentul când am început eu, prima oară.

De-a lungul carierei mele de săritoare cu schiurile am învățat că pot să fac lucruri despre care oamenii au gândit că nu le-aș fi putut face vreodată. Mi s-a spus de multe ori că fetele nu vor participa niciodată la Olimpiadă, în Campionate Mondiale sau nu vor zbura cu schiurile.

Am reușit toate aceste lucruri și am demonstrat că toți acei oameni se înșelaseră. Mi-am dovedit mie însămi că dacă îmi doresc ceva suficient de mult, este posibil. Mi-am ascultat inima și ea mi-a spus: <<continuă să sari și luptă pentru lucrurile pe care sportul nostru le merită.>>

Nu a fost un proces ușor sau rapid, dar m-am ținut de treabă și am rămas concentrată. Sportul nostru a ajuns atât de departe și acum sunt din ce în ce mai multe săritoare cu schiurile în întreaga lume. În prezent, pot să privesc înapoi și să mă simt mândră, satisfăcută de faptul că am continuat să sar cu schiurile și că am încercat să ajut la progresul acestui sport.

Aceste lucruri m-au transformat în persoana care sunt azi și mi-au dat încrederea de a face orice vreau în viață. Săriturile cu schiuri nu doar că sunt foarte distractive, ci m-au învățat abilități care îmi vor permite să-mi urmăresc viitoarele intenții cu încredere.”      

Cuvinte semnate de Lindsey Van, campioană mondială în 2009. Această scriere a fost publicată pe site-ul Women’s Ski Jumping USA.

Lindsey Van urmărește Telemarcu pe Instagram!  

Vrei să afli mai multe despre ski jumping-ul feminin? Poți citi în continuare:

surse foto: america.aljazeera.com

text scris de Marcu Czentye, Telemarcu