După ce a izbutit o nouă prestație solidă în runda de probă derulată astăzi, sărind 86 de metri, Dana Haralambie a plutit 80,5 și 84 de metri în competiția propriu-zisă, încheind pe poziția 25 prima etapă a sezonului, desfășurată la Lillehammer. În urma acestei realizări, săritoarea antrenată de Magdo Csaba a acumulat 6 puncte în clasamentul general. 

Manșa întâi a aliniat la start 41 de săritoare, dintre care numai 30 aveau să obțină calificarea în partea finală a etapei. Nefericirea a făcut ca jumătatea inițială a concursului să fie dominată de un vânt din spate, care a scurtat semnificativ prestațiile unor săritoare. 

Surprinzător, austriecele Eva Pinkelnig și Chiara Hölzl nu au acces în manșa secundă, deși au avut sărituri decente, care au măsurat 81, respectiv 80 de metri. La mijlocul acestor distanțe, 80,5 metri, a aterizat reprezentanta țării noastre, Dana Haralambie, care s-a calificat însă datorită punctajului de compensație mai mare. În momentul primei sărituri, vântul din spate a suflat cu putere, astfel încât Danei i-au fost acordate 7.8 puncte de compensație pozitivă. 

Prin urmare, cu o săritură de 80,5 metri și un punctaj de 97,8 Dana Haralambie termina pe locul 26 manșa întâi, performanță care îi asigura deja primele puncte în actuala ediție a Cupei Mondiale feminine. 

La jumătatea etapei, Sara Takanashi, Yuki Ito și Jacqueline Seifriedsberger conduceau ierarhia intermediară, în urma unor sărituri de calitate, aterizate la 95, 94,5 și 93 de metri. 

Manșa secundă a adus o săritură mai bună din partea Danei, care a zburat 84 de metri, urcând un loc în clasamentul final datorită acestei evoluții. Norvegianca Maren Lundby nu a reușit să se ridice la înălțimea așteptărilor, însă un alt lucru îmbucurător al întrecerii de azi a fost constituit de prestațiile americancei Sarah Hendrickson. După 18 luni în care a trecut prin 2 operații și multă durere, sportiva în vârstă de 22 de ani a încheiat etapa pe locul 11, reușind o săritură aterizată la punctul de construcție al trambulinei, situat la 90 de metri.

Evident, spectacolul manșei secunde a fost asigurat de Sara Takanashi, autoarea celui mai lung zbor al zilei – 99,5 metri! Ajudecându-și clar victoria de etapă, la aproape 20 de puncte diferență de locul 2, Sara s-a bucurat să o vadă pe colega sa, Yuki Ito, urcând la rândul ei pe podium. Top 3-ul final a fost conturat de germanca Anna Rupprecht, care a fost un simbol al constanței, sărind 90,5 metri în ambele manșe. 

sara-takanashi

Cu 206,5 puncte obținute în urma săriturilor din această etapă, Dana Haralambie își trece în cont o nouă etapă de Cupa Mondială încheiată în top 30. Performanțele de acest tip tind să devină un obicei, iar acest aspect nu poate fi decât îmbucurător, ținând cont de vârsta fragedă a sportivei din România, și anume 19 ani. 

A doua etapă a sezonului feminin se dispută pe aceeași trambulină din Lillehammer, mâine, de la ora 16:00. 

surse foto: eurosportplayer.com, fis-ski.com